LeafCloud lanceert cloud-dienst die energieverspilling wil tegengaan

leafcloud270210.png

Het Amsterdamse LeafCloud claimt voor het eerst een echt groen alternatief voor cloud-hosting te hebben ontwikkeld. Het gaat hier om een publieke cloud-dienst die energieverspilling tegengaat door haar servers te verplaatsen naar flatgebouwen en daar lokaal warmte te leveren. Met deze oplossing wordt maar liefst 85% van de restwarmte hergebruikt, claimt het bedrijf.

LeafCloud is ontstaan om energieverspilling tegen te gaan en zo de carbon footprint van de cloud-industrie tot een minimum terug te brengen, stelt het bedrijf in een persbericht.

Het gebruik van cloud-diensten is de afgelopen jaren - en zeker dit jaar - in een stroomversnelling geraakt. De wereldwijde lockdown en het vele thuiswerken hebben hier sterk aan bijgedragen. 'Met de gestegen cloud-consumptie is ook de aandacht gegroeid voor de enorme energieverspilling die erachter schuilgaat. Zo staat de CO2-uitstoot van 30 minuten video streamen gelijk aan vijf kilometer auto rijden. Het energieverbruik van alle datacenters is in Nederland goed voor meer dan 4% van alle elektriciteitsgebruik. In de praktijk wordt vrijwel alle gebruikte elektriciteit omgezet in warmte, en dan weggegooid. Dat is natuurlijk mega-energieverspilling’, stelt het bedrijf in het eerder genoemde persbericht.

Besparing 85%

LeafCloud stelt haar infrastructuur radicaal anders ingericht te hebben door haar servers op zogenaamde LeafSites te plaatsen. Dit zijn locaties zoals appartementencomplexen en hotels waar de restwarmte van de servers het hele jaar door gebruikt wordt om o.a. tapwater te verwarmen. Hiermee wordt aardgas, en dus CO2-uitstoot bespaard. Met deze oplossing slaagt LeafCloud er naar eigen zeggen in maar liefst 85% van de restwarmte te recyclen.

Groen en veilig

Nieuw is ook de gedistribueerde LeafSite-architectuur die LeafCloud introduceert. Tussen de verschillende LeafSites en een centraal datacenter bestaan de verbindingen uit directe glasvezelverbindingen. ‘Omdat licht door glasvezel extreem snel is, maakt dat het mogelijk dat klantdata veilig in een datacenter staat opgeslagen, terwijl de servers draaien op een van de LeafSites. En dit zonder dat de gebruiker er wat van merkt. Hierdoor is het systeem niet alleen groener, maar ook veilig en betrouwbaar’, aldus het bedrijf.

“Restwarmte van conventionele datacenters hergebruiken is ontzettend kostbaar en ingewikkeld. Wij gebruiken daarom het glasvezelnetwerk als warmtenet”, aldus David Kohnstamm, CEO en medeoprichter LeafCloud.

Meer over
Lees ook
Imtech verzorgt FlexPod datacenter-infrastructuur voor Kiwa

Imtech verzorgt FlexPod datacenter-infrastructuur voor Kiwa

Certificatiebedrijf Kiwa gaat gebruik maken van een FlexPod-infrastructuur op basis van Cisco UCS Servers,Nexus switching, NetApp storage en VMware als hypervisor. De infrastructuur is ontwikkeld door Imtech en wordt ingezet voor de bedrijfskritische applicaties van Kiwa. Kiwa wil de komende jaren kunnen groeien, waardoor hoge eisen worden gestel1

Arista Networks levert twee miljoenste netwerkpoort voor datacenters

Arista Networks levert twee miljoenste netwerkpoort voor datacenters

Arista Networks heeft zijn 2 miljoenste 10/40/100 Gigabit Ethernet-poort geleverd, voor cloudomgevingen en datacenters. Het bedrijf is volledig gespecialiseerd in Software Defined Networking (SDN) oplossingen voor grote datacenters en bedrijfsnetwerken. Arista Networks groeit succesvol door de toenemende acceptatie van cloud computing en diensten.1

Capaciteitsuitbreiding van meet-me-rooms bij ITB2 Datacenter afgerond

Capaciteitsuitbreiding van meet-me-rooms bij ITB2 Datacenter afgerond

De capaciteitsuitbreiding van de twee meet-me-rooms (MMR) in het datacenter van ITB2 Datacenters in Apeldoorn is afgerond. De beschikbare capaciteit is verdubbeld. Deze stap is genomen met het oog op de uitbreiding van de connectiviteit van het datacenter, die voor de komende maanden op de planning staat. “De capaciteitsuitbreiding in de meet-me-1