Koelen is maatwerk

Hoewel we tegenwoordig een uitgebreid scala aan internationale normen, compliance-eisen en per land specifieke voorschriften in acht moeten nemen tijdens de ontwikkeling van precisie airconditioningsystemen, streeft STULZ nog steeds het doel van de integratie van de individuele behoeften van elke klant na. Het maakt hierbij geen enkel verschil of een airco-systeem een traditioneel gesloten circuit airconditioning unit met een verhoogde vloer, een-rij gebaseerde airconditioning oplossing, een chiller of een luchtbehandelingskast voor buitenopstelling is. 

Bij het plannen van een airconditioning-oplossing moedigen de engineers van Stulz de klant altijd aan om de ‘2011 ASHRAE Thermal Guidelines for Data Processing Environments’ als richtlijn te gebruiken. Deze richtlijn moet echter niet worden beschouwd als een universele oplossing voor alle soorten van datacenterkoeling. In plaats daarvan worden de aanbevelingen gedaan op basis van nauwkeurig omschreven klassen en omgevingscondities. Iedere datacenter operator zal dus moeten bepalen in welke klasse zijn datacenter of een bepaald segment binnen zijn datacenter thuis hoort. Pas dan is het goed mogelijk een betrouwbare oplossing te ontwikkelen voor afzonderlijke zones.

Door de wereldwijde stijging van de energieprijzen en de strenge eisen op naleving en beschikbaarheid kunnen airconditioning-oplossingen sowieso niet meer worden ontworpen op basis van het one size fits all-principe. In plaats daarvan moet elk datacenter worden beschouwd als een individueel project. Parameters als locatie, redundantie, hardware-specificaties en de verwachte groeipercentages moeten zo nauwkeurig mogelijk worden afgewogen, zodat efficiënte en betrouwbare koeling ook bij toekomstig gebruik kan worden gegarandeerd.

Opkomst van individualisering

Tegenwoordig kunnen datacenters kiezen uit een breed scala aan koelsystemen. Elk met hun eigen specifieke prestaties, variabelen en fabrikanten. Voor datacenter operators betekent dit dat zij zich geconfronteerd zien met een overweldigende reeks aan opties, die stuk voor stuk moeten worden geëvalueerd. Hierbij loopt hij het risico dat een oplossing wordt gekozen die weliswaar goed genoeg is voor het geplande gebruiksprofiel van het datacenter, maar waarvan na verloop van tijd blijkt dat er geen sprake meer is van een 100% match.

Dat geeft nogal wat nadelen. Denk aan onnodig hoge energiekosten, maar ook aan een gebrek aan flexibiliteit bij toekomstige uitbreiding van het datacenter of zelfs tekortkomingen in de bedrijfszekerheid. Om dit soort problemen te voorkomen, moeten airconditioning-oplossingen worden onderworpen aan intensieve analyse. Dit dient te gebeuren in samenwerking met de in-house IT-afdeling, consultants, fabrikanten en gespecialiseerde airconditioning-bedrijven. Bij voorkeur worden reeds lang voor aanvang van de eigenlijke projectfase van elk type airconditioning de individuele sterke en zwakke punten vastgesteld. Dit dient te gebeuren in een open dialoog, zodat snel duidelijk is welke fabrikant de juiste ervaring in datacenter-airconditioning heeft. Deze aanbieden dient bovendien over een voldoende breed assortiment te beschikken om ook aan de individuele eisen te kunnen voldoen. Daarbij moeten we ook bedenken dat sommige eisen pas ontstaan - of beter gezegd: zichtbaar worden - na installatie van de airconditioning en tijdens gebruik in het datacenter.

Slimme standaard

Terwijl de inrichting van datacenters en serverruimtes wereldwijd nauwelijks van elkaar verschillen, worden de eisen voor datacenter-airconditioning steeds individueler. Veel exploitanten zien zich geconfronteerd met technische uitdagingen en planningsproblemen bij het uitbreiden van hun datacenter. Dit is onder andere het gevolg van parameters als het lokale klimaat, ruimtelijke en ruimte-overwegingen, milieubescherming en lawaai. En niet te vergeten: de veiligheidseisen.

Voor dit alles biedt STULZ individuele, modulair opgebouwde oplossingen, die kunnen worden aangepast aan projecteisen en expansiefasen. Daarnaast bieden de oplossingen van STULZ een breed palet aan opties ten aanzien van mechanische onderdelen, koeltechniek, verwarming, condensors, luchtbevochtigers, elektra en koelmiddel.

Veiligheid voorop

Free Cooling-systemen komen inmiddels een algemeen geaccepteerd onderdeel van een energie-efficiënte airconditioningsysteem voor datacenters. Vrije luchtkoeling biedt volop mogelijkheden voor het ontwerpen van koelingssystemen die uitstekend voldoen aan de eisen van een datacenter. Daarbij is het wel belangrijk een aantal keuzes te maken.

Ten eerste moet een keuze worden gemaakt tussen indirecte en directe vrije koeling. Indirecte free cooling is een gesloten systeem, zodat er geen buitenlucht het datacenter in komt. Direct free cooling daarentegen bestaat uit een open systeem waarbij gefilterde buitenlucht het datacenter wordt ingeblazen en door de server racks stroomt.

Het zal daarmee duidelijk zijn dat direct free cooling niet voor elk datacenter geschikt is, zelfs in gematigde klimaten. Factoren die moeilijk te berekenen zijn, zoals smog, stof of rook in de nabijheid van het datacenter, kan filtersystemen binnen minuten verstoppen en uiteindelijk leiden tot stagneren van de koeling. Als de mechanische koeling dan niet in staat is om voldoende koelvermogen te leveren, kan dit snel leiden tot gedeeltelijke afschakeling of zelfs ongewenste downtime. Om deze reden voorziet STULZ zijn koelsystemen met vrije koeling altijd van voldoende overcapaciteit in koelvermogen. Dit gebeurt in de vorm van mechanische koeling. Daarmee kan in iedere situatie de volledige hoeveelheid koeling worden gegenereerd, zelfs als de vrije koeling helemaal nog geen koelcapaciteit levert of wegvalt.

 
Meer over
Lees ook
Technotrans, Duitse aanbieder van vloeistofkoeling, scoort in de VS

Technotrans, Duitse aanbieder van vloeistofkoeling, scoort in de VS

Technotrans AG, een in de Nederlandse datacenterindustrie vrij onbekende speler op het gebied van thermisch management, heeft een internationale doorbraak bereikt met een grote bestelling voor de serieproductie van geavanceerde vloeitstofkoeling voor high performance servers.

Intel en Submer ontwikkelen koeloplossing voor 1000W CPU's

Intel en Submer ontwikkelen koeloplossing voor 1000W CPU's

De enige tijd terug aangekondigde samenwerking tussen Intel en Submer heeft een eerste product opgeleverd: de Forced Convection Heat Sink (FCHS). Deze koeloplossing is ontworpen voor chips met een thermisch vermogen (TDP) van 1000W en hoger. Volgens de twee bedrijven biedt het een betrouwbare en kosteneffectieve oplossing voor toekomstige datacenter-processoren...

Lennox EMEA overgenomen door Syntagma Capital

Lennox EMEA overgenomen door Syntagma Capital

Lennox International heeft de details bekend gemaakt van een overeenkomst om de commerciële HVAC- en koelactiviteiten van Lennox EMEA af te stoten. Syntagma Capital, een Europese private onderneming, zal de activa van Lennox in EMEA overnemen.