<


Dutch Datacenter Index November 2020

In november neemt de activiteit binnen datacenters nog altijd toe. Hoewel de hand op de knip blijft, neemt het aantal vierkante meters en het gebruikte vermogen toe. Hoewel we een lange, onzekere Corona-winter voor ons hebben, is er goed vaccin-nieuws en lijken we grip op de tweede golf te krijgen. Dat heeft echter weinig impact op de datacenter-activiteit voor de korte termijn.  

Met de Dutch Datacenter Index (DDI) brengen Pb7 Research en DatacenterWorks de activiteiten binnen de Nederlandse datacenters kort en krachtig in beeld. We meten iedere maand of de activiteit de afgelopen drie maanden is toegenomen dan wel is afgenomen en wat de verwachtingen zijn voor de komende drie en twaalf maanden. Het theoretische minimum van de Index is “0”, het maximum “100”. Tot zover zitten de scores ruim boven de 50, het punt waarbij groeiers en krimpers elkaar in evenwicht houden.

November 2020

In november blikken de datacenter-beslissers terug op de periode van augustus tot en met oktober. Nederland zit op het moment van schrijven weer in een gedeeltelijke lockdown, terwijl we pas halverwege de herfst zitten. Maar er is goed nieuws over betrouwbare vaccins en de gedeeltelijke lockdown heeft in ieder geval tijdelijk het aantal besmettingen teruggebracht. Helaas is dit niet goede nieuws onvoldoende om de economische impact van de tweede golf te compenseren. We zien in de DDI wel wat kleine lichtpuntjes. Hoewel de afgelopen drie maanden het investeringsniveau rond de 50 blijft hangen, blijven we een groei zien in het aantal vierkante meters en gebruikt vermogen. We zien zelfs een kleine versnelling van 1 punt. De verschuivingen kunnen we volledig op het conto van multi-tenant datacenters schrijven. Binnen single tenant datacenters zijn de cijfers namelijk stabiel. De vraag naar colocatie is daar wat vertraagd, maar de investeringen in eigen faciliteiten blijven even goed achter. Alles bij elkaar klimt de DDI met 1 punt voor wat betreft de driemaandelijkse terugblik.

Tabel: Dutch Datacenter Index, November 2020

 

Aug – Okt

Nov – Jan

Plus 12 maanden

Vierkante meters in gebruik

54

55

59

Vermogen

56

57

61

Investeringen

51

50

54

Totaal

54

54

58

 

 

 

 

Multi-tenant

57

59

65

Single tenant

49

47

48

Bron: Pb7 Research, November 2020

Ook voor de komende maanden blijven datacenters positief en stijgt de DDI met een punt tot 54. De positieve signalen worden grotendeels geneutraliseerd door de zorgen over de economie e de onzekerheid over wat we deze winter kunnen verwachten. Het “positieve” effect van Covid-19 op de datacenter-activiteit maakt bovendien steeds minder indruk. Hoewel veel analisten wijzen op de versnelling van de digitale agenda bij veel organisaties, zien we in de praktijk dat de IT uitgaven krimpen en de budgetten voor komend jaar onder druk staan. Hoewel dat kansen biedt voor aanbieders van colocatie, leidt dat ook tot een langzamere besluitvorming. Het aantal vierkante meters bij single tenant datacenters neemt daardoor ook in de komende drie maanden relatief weinig af.

In de twaalfmaandelijkse vooruitblik zien we het meest duidelijke positieve effect van het goede Corona-nieuws. Datacenter-beslissers zijn iets positiever over de groei van vierkante meters en vermogen. Maar ze zijn vooral een stuk positiever over de investeringen. Na enkele maanden rond de 50 te schommelen, stijgt de index voor investeringen in november met 4 punten naar 54. En dat is goed nieuws voor iedereen in de keten. De groei komt zoals gebruikelijk volledig uit de multi-tenant datacenter markt. Single tenant datacenters verwachten nog altijd eerder krimp dan groei.

                Dutch Datacenter Index2020-11       

 

Figuur: Dutch Datacenter Index, November 2018 - November 2020

Bron: Pb7 Research, November 2020

 

Peter Vermeulen is directeur van Pb7 Research

 

Lees ook
Rittal presenteert nieuwe patchkast TX CableNet

Rittal presenteert nieuwe patchkast TX CableNet

Door de toenemende digitalisering komen IT-professionals onder een grotere tijdsdruk te staan, en managen ze steeds complexere systemen. Een snelle en professionele bekabeling van netwerken is hierbij van groot belang, en daarom introduceert Rittal zijn nieuwe TX CableNet.

Productiecapaciteit Kohler datacenter in één oogopslag

Productiecapaciteit Kohler datacenter in één oogopslag

In de nieuwbouw van hyperscale- en colocation-datacenters is het project alles. Investeringen van miljoenen dollars in de infrastructuur verlopen volgens zorgvuldig georkestreerde schema's om ultramoderne datacenters - op tijd en binnen de begroting - te produceren.

Vertiv opent nieuwe fabriek in Kroatië vanwege toenemende vraag naar geïntegreerde modulaire oplossingen

Vertiv opent nieuwe fabriek in Kroatië vanwege toenemende vraag naar geïntegreerde modulaire oplossingen

Vertiv wereldwijde leverancier van bedrijfskritische infrastructuur en connectiviteitsoplossingen, kondigt de opening aan van de nieuwe fabriek in Rugvica, Kroatië. De nieuwe fabriek ondersteunt de Integrated Modular Solutions (IMS)-activiteiten in EMEA. In vergelijking met de vorige fabriek biedt de nieuwe locatie 130 procent meer binnenruimte en 60...