Google introduceert ARM-gebaseerde Axion CPU voor datacenters

Google ARM

Google heeft aangekondigd dat het zijn eerste op maat gemaakte ARM-gebaseerde processor voor datacenters, Axion, heeft ontwikkeld. Deze nieuwe processor is gebaseerd op Neoverse V2 processor-cores en wordt gepositioneerd als een superieure oplossing ten opzichte van bestaande ARM- en x86-gebaseerde processoren. Google is van plan om Axion tegen het einde van 2024 beschikbaar te maken voor Google Cloud-klanten. 

Hoewel Google geen specifieke details heeft verstrekt over het aantal Neoverse-cores per processor en ok niet aangeeft of Axion gebruikmaakt van chiplet-style verpakking, wordt wel beloofd dat Axion tot 30% betere prestaties zal bieden dan de huidige algemene ARM-gebaseerde instances in de cloud. Vergeleken met vergelijkbare x86-processoren, zou Axion tot 50% betere prestaties en tot 60% betere energie-efficiëntie leveren. 

Axion integreert ook een geavanceerde architectuur genaamd Titanium, die meerdere lagen microcontrollers bevat voor het uitbesteden van taken. Deze omvatten Titan-beveiligingsmicrocontrollers, Titanium offload-processoren (TOP's) en Titanium-adapterkaarten. Een van de functies van Titanium is het afhandelen van I/O-verkeer voor data-opslag via een systeem genaamd HyperDisk. 

Axion maakt deel uit van Google's programma om eigen chips te ontwikkelen. Eerdere initiatieven hebben al Tensor Processing Units (TPU's) en Video Coding Units (VCUs) opgeleverd. Daarnaast is Google actief in het zogeheten ARM-ecosysteem. Dat heeft onder andere tot Kubernetes voor cloud, Tensorflow voor AI en de Go-taal voor software development geleid. Met Axion ondersteunt Google de SystemReady Virtual Environment (VE) standaard van Arm, die zorgt voor interoperabiliteit van besturingssystemen en software op ARM-gebaseerde servers en VM's. 

Axion zal beschikbaar zijn voor verschillende Google Cloud-diensten, zoals Google Compute Engine en Google Kubernetes Engine, en ondersteunt migratie van ARM-gebaseerde instances.

Lees ook
Eurofiber neemt datacenters Bytesnet over

Eurofiber neemt datacenters Bytesnet over

Eurofiber neemt de datacenteractiviteiten van de Nederlandse IT infrastructuur dienstverlener Bytesnet over. Met de overname versterkt Eurofiber zijn positie in het zogeheten regional edge datacenter segment en geeft het verder invulling aan zijn groeidoelstellingen in open access infrastructuur.

Datacenters in Ierland gebruiken inmiddels meer elektriciteit dan alle Ierse huishoudens gecombineerd

Datacenters in Ierland gebruiken inmiddels meer elektriciteit dan alle Ierse huishoudens gecombineerd

Volgens The Guardian hebben de datacenters in Ierland vorig jaar meer elektriciteit verbruikt dan alle stedelijke huishoudens samen. Het groeiende aantal datacenters in het land gebruikte 21% van de totale elektriciteit, een stijging van 20% ten opzichte van 2022

Penta Infra en Polderwarmte tekenen intentieverklaring voor restwarmtebenutting

Penta Infra en Polderwarmte tekenen intentieverklaring voor restwarmtebenutting

Datacenterbedrijf Penta Infra en warmtebedrijf Polderwarmte hebben een intentieverklaring getekend om samen te werken aan de duurzame inzet van restwarmte van het datacenter van Penta Infra in de Waarderpolder.