Google introduceert ARM-gebaseerde Axion CPU voor datacenters

Google ARM

Google heeft aangekondigd dat het zijn eerste op maat gemaakte ARM-gebaseerde processor voor datacenters, Axion, heeft ontwikkeld. Deze nieuwe processor is gebaseerd op Neoverse V2 processor-cores en wordt gepositioneerd als een superieure oplossing ten opzichte van bestaande ARM- en x86-gebaseerde processoren. Google is van plan om Axion tegen het einde van 2024 beschikbaar te maken voor Google Cloud-klanten. 

Hoewel Google geen specifieke details heeft verstrekt over het aantal Neoverse-cores per processor en ok niet aangeeft of Axion gebruikmaakt van chiplet-style verpakking, wordt wel beloofd dat Axion tot 30% betere prestaties zal bieden dan de huidige algemene ARM-gebaseerde instances in de cloud. Vergeleken met vergelijkbare x86-processoren, zou Axion tot 50% betere prestaties en tot 60% betere energie-efficiëntie leveren. 

Axion integreert ook een geavanceerde architectuur genaamd Titanium, die meerdere lagen microcontrollers bevat voor het uitbesteden van taken. Deze omvatten Titan-beveiligingsmicrocontrollers, Titanium offload-processoren (TOP's) en Titanium-adapterkaarten. Een van de functies van Titanium is het afhandelen van I/O-verkeer voor data-opslag via een systeem genaamd HyperDisk. 

Axion maakt deel uit van Google's programma om eigen chips te ontwikkelen. Eerdere initiatieven hebben al Tensor Processing Units (TPU's) en Video Coding Units (VCUs) opgeleverd. Daarnaast is Google actief in het zogeheten ARM-ecosysteem. Dat heeft onder andere tot Kubernetes voor cloud, Tensorflow voor AI en de Go-taal voor software development geleid. Met Axion ondersteunt Google de SystemReady Virtual Environment (VE) standaard van Arm, die zorgt voor interoperabiliteit van besturingssystemen en software op ARM-gebaseerde servers en VM's. 

Axion zal beschikbaar zijn voor verschillende Google Cloud-diensten, zoals Google Compute Engine en Google Kubernetes Engine, en ondersteunt migratie van ARM-gebaseerde instances.

Lees ook
Restwarmte datacenter van Interconnect voorkeursalternatief voor warmtenet Meerhoven

Restwarmte datacenter van Interconnect voorkeursalternatief voor warmtenet Meerhoven

Volgens de plannen kan het Eindhovens datacenter van Interconnect als alternatieve bron gekoppeld worden aan het bestaande warmtenet van Meerhoven. Interconnect zal dan via een warmtewisselaar zijn restwarmte kunnen overdragen aan het net.

Onderzoek: ’Groei in de wereldwijde markt voor datacenters ondanks economische uitdagingen’

Onderzoek: ’Groei in de wereldwijde markt voor datacenters ondanks economische uitdagingen’

Volgens de meest recente editie van‘Global Data Center Market Comparison Ranking' van Cushman & Wakefield (C&W) blijft de wereldwijde markt voor datacenters een aanzienlijke groei doormaken.

De verbinding van Dirk Pol

De verbinding van Dirk Pol

In de wereld van netwerkdiensten staat Dirk Pol ruim 26 jaar lang als een baken, met zijn expertise die de vormgeving van connectiviteit beïnvloedt. Van zijn vroege dagen in softwareontwikkeling tot het sturen van i4 Networks richting innovaties,