<


Dutch Datacenter Index November 2020

In november neemt de activiteit binnen datacenters nog altijd toe. Hoewel de hand op de knip blijft, neemt het aantal vierkante meters en het gebruikte vermogen toe. Hoewel we een lange, onzekere Corona-winter voor ons hebben, is er goed vaccin-nieuws en lijken we grip op de tweede golf te krijgen. Dat heeft echter weinig impact op de datacenter-activiteit voor de korte termijn.  

Met de Dutch Datacenter Index (DDI) brengen Pb7 Research en DatacenterWorks de activiteiten binnen de Nederlandse datacenters kort en krachtig in beeld. We meten iedere maand of de activiteit de afgelopen drie maanden is toegenomen dan wel is afgenomen en wat de verwachtingen zijn voor de komende drie en twaalf maanden. Het theoretische minimum van de Index is “0”, het maximum “100”. Tot zover zitten de scores ruim boven de 50, het punt waarbij groeiers en krimpers elkaar in evenwicht houden.

November 2020

In november blikken de datacenter-beslissers terug op de periode van augustus tot en met oktober. Nederland zit op het moment van schrijven weer in een gedeeltelijke lockdown, terwijl we pas halverwege de herfst zitten. Maar er is goed nieuws over betrouwbare vaccins en de gedeeltelijke lockdown heeft in ieder geval tijdelijk het aantal besmettingen teruggebracht. Helaas is dit niet goede nieuws onvoldoende om de economische impact van de tweede golf te compenseren. We zien in de DDI wel wat kleine lichtpuntjes. Hoewel de afgelopen drie maanden het investeringsniveau rond de 50 blijft hangen, blijven we een groei zien in het aantal vierkante meters en gebruikt vermogen. We zien zelfs een kleine versnelling van 1 punt. De verschuivingen kunnen we volledig op het conto van multi-tenant datacenters schrijven. Binnen single tenant datacenters zijn de cijfers namelijk stabiel. De vraag naar colocatie is daar wat vertraagd, maar de investeringen in eigen faciliteiten blijven even goed achter. Alles bij elkaar klimt de DDI met 1 punt voor wat betreft de driemaandelijkse terugblik.

Tabel: Dutch Datacenter Index, November 2020

 

Aug – Okt

Nov – Jan

Plus 12 maanden

Vierkante meters in gebruik

54

55

59

Vermogen

56

57

61

Investeringen

51

50

54

Totaal

54

54

58

 

 

 

 

Multi-tenant

57

59

65

Single tenant

49

47

48

Bron: Pb7 Research, November 2020

Ook voor de komende maanden blijven datacenters positief en stijgt de DDI met een punt tot 54. De positieve signalen worden grotendeels geneutraliseerd door de zorgen over de economie e de onzekerheid over wat we deze winter kunnen verwachten. Het “positieve” effect van Covid-19 op de datacenter-activiteit maakt bovendien steeds minder indruk. Hoewel veel analisten wijzen op de versnelling van de digitale agenda bij veel organisaties, zien we in de praktijk dat de IT uitgaven krimpen en de budgetten voor komend jaar onder druk staan. Hoewel dat kansen biedt voor aanbieders van colocatie, leidt dat ook tot een langzamere besluitvorming. Het aantal vierkante meters bij single tenant datacenters neemt daardoor ook in de komende drie maanden relatief weinig af.

In de twaalfmaandelijkse vooruitblik zien we het meest duidelijke positieve effect van het goede Corona-nieuws. Datacenter-beslissers zijn iets positiever over de groei van vierkante meters en vermogen. Maar ze zijn vooral een stuk positiever over de investeringen. Na enkele maanden rond de 50 te schommelen, stijgt de index voor investeringen in november met 4 punten naar 54. En dat is goed nieuws voor iedereen in de keten. De groei komt zoals gebruikelijk volledig uit de multi-tenant datacenter markt. Single tenant datacenters verwachten nog altijd eerder krimp dan groei.

                Dutch Datacenter Index2020-11       

 

Figuur: Dutch Datacenter Index, November 2018 - November 2020

Bron: Pb7 Research, November 2020

 

Peter Vermeulen is directeur van Pb7 Research

 

Lees ook
DCspine sluit Unix-Solutions datacenters in België aan

DCspine sluit Unix-Solutions datacenters in België aan

Interconnectieplatform DCspine heeft recent de twee Unix-Solutions datacenters in Zaventem en Leuven aangesloten op zijn netwerk. Met deze uitbreiding biedt DCspine inmiddels zijn diensten aan tussen zes datacenters in België. In Nederland zijn al meer dan 70 datacenters op het platform aangesloten.

Telecomsector werkt aan brede certificering van glasvezel-technici

Telecomsector werkt aan brede certificering van glasvezel-technici

KPN, VodafoneZiggo, Eurofiber, DELTA Fiber, T-Mobile Nederland, Open Dutch Fiber, branchevereniging NLconnect en stichting SECT hebben de intentie uitgesproken om te komen tot een branchebrede certificering voor FttX glasvezelprofessionals. De partijen beogen daarmee de kwaliteit van de Nederlandse glasvezelnetwerken blijvend te garanderen. Tevens willen...

Panduit introduceert compacte veilige TrueEdge wandkast voor edge computing

Panduit introduceert compacte veilige TrueEdge wandkast voor edge computing

Panduit introduceert de PanZone® TrueEdge™ wandkast voor de behoefte aan flexibel configureerbare behuizingen voor edge-toepassingen. Het is een compacte oplossing met een hoge dichtheid voor het veilig installeren van switches en servers in beperkte ruimtes. In de nieuwe wandkast kunnen bedrijven een snel groeiend aantal apparaten dichtbij de toepassingen...