Dutch Datacenter Index

Peter

Terwijl de wereld van de ene crisis naar de andere holt, groeit de vraag naar datacentercapaciteit stevig door. Colocatie datacenters profiteren volop van de groeiende vraag van cloudbedrijven en de consolidatieslag die gaande is onder enterprise datacenters. Datacenters zijn daarbij vooral op zoek naar het vergroten van het vermogen per vierkante meter.

In mei blikken de datacenterbeslissers terug op de periode van november tot en met januari. In vergelijking met de verwachtingen van drie maanden geleden zien we dat de gerealiseerde groei vrijwel volledig in lijn lag met de optimistische verwachtingen. Alleen op het gebied van vierkante meters in gebruik, bleef de groei marginaal (1 punt) achter.

 

Als we naar de verschillen tussen enterprise en colocatie datacenters kijken, zien we dat enterprise datacenters iets sneller krompen dan verwacht en colocatie datacenters juist iets vaker groeiende activiteiten lieten zien.

DDI-DCW-2022-02.png

 

Versnellen

Voor de maanden mei tot en met juli verwachten datacenters dat de groei, ondanks de naderende zomer, duidelijk gaat versnellen. Opvallend is dat vooral het vermogen naar verwachting relatief snel groeit naar verwachting. Veel oudere datacenters lopen tegen de grenzen aan van de capaciteit, terwijl nieuwe apparatuur, denk aan high density, steeds meer vermogen vergt.

 

Twaalf-maandelijkse vooruitblik

Deze trend wordt doorgezet in de twaalf-maandelijkse vooruitblik. Meer datacenters geven aan te groeien, waarbij vooral het vermogen naar verwachting sterk zal toenemen. De DDI stijgt enkele punten tot 68. Bij colocatie datacenters neemt de groei zeer sterk toe in de komende 12 maanden. Hoewel de internationale vraag op een wat lager pitje is komen te staan, versnellen veel enterprise datacenters hun consolidatieslag. In een deel van de gevallen worden enterprise datacenters in hun geheel gesloten. En voor een ander deel wordt het aantal locaties geconsolideerd naar een kleinere, meer efficiënte locatie. In beide gevallen zien we veelal dat een deel van de workloads naar de cloud verplaatst en de resterende workloads naar colocatie datacenters.

Met de Dutch Datacenter Index (DDI) brengen DatacenterWorks en Pb7 Research de activiteiten binnen de Nederlandse datacenters kort en krachtig in beeld. We meten iedere maand of de activiteit de afgelopen drie maanden is toegenomen dan wel is afgenomen en wat de verwachtingen zijn voor de komende drie en twaalf maanden. Het theoretische minimum van de Index is “0”, het maximum “100”. Tot zover zitten de scores ruim boven de 50, het punt waarbij groeiers en krimpers elkaar in evenwicht houden.

 

Zie ook: www.datacentersworks.nl/ddi

 

Lees ook
Apple's nieuwe datacenter in de Eemshaven levert 150 tot 200 banen op

Apple's nieuwe datacenter in de Eemshaven levert 150 tot 200 banen op

Al langer is duidelijk dat Apple een nieuw datacenter gaat bouwen in de Nederlandse Eemshaven. De komst van de locatie is goed nieuws voor ons land. Het datacenter levert 150 tot 200 banen op. Dit bevestigen bronnen in de Eemshaven aan RTV Noord. Het is niet officieel bevestigd dat het nieuwe datacenter in de Eemshaven inderdaad eigendom is van A1

Security, beschikbaarheid en uitwijk zijn grootste uitdagingen voor datacenters

Security, beschikbaarheid en uitwijk zijn grootste uitdagingen voor datacenters

Security, beschikbaarheid en uitwijk zijn voor datacentereigenaren en -beheerders de grootste uitdagingen. Dit blijkt uit onderzoek onder 444 IT-professionals. Het onderzoek is uitgevoerd door Telindus. IT-professionals geven in het onderzoek aan waar volgens hen de hoogste prioriteit ligt in het datacenter. De resultaten van het onderzoek liggen1

Google investeert 55 miljoen euro in windenergie

Google investeert 55 miljoen euro in windenergie

Google investeert 55 miljoen euro in de ontwikkeling van windmolens in de Amerikaanse staat Texas. De windmolens zijn bedoeld om de CO2-emissies die door traditionele energiebronnen worden geproduceerd te compenseren. Google drijft zijn datacenters en kantoorpanden niet aan met windenergie, maar maakt gebruik van lokale traditionele energiebedrij1