Amerikaanse startup wil de gegevens van de aarde opslaan … op de maan

maan moon-g87d3887d6_640.jpg

Als Luxemburg in staat is om een back-up te maken van de openbare gegevens van Estland, waarom zouden we dat concept dan niet kunnen uitbreiden en een bedrijf starten dat een back-up wil maken van alle gegevens op aarde? Op de maan, wel te verstaan.

Dit moet het idee achter Lonestar Data Holdings zijn. Deze in Florida gevestigde startup heeft aangekondigd dat het een reeks datacenters naar het maanoppervlak lanceert. Het heeft contracten getekend voor zijn eerste twee missies en voor de bouw van zijn eerste datadiensten-payload. Door een platform te bieden voor kritieke data-infrastructuur en edge-verwerking, en door ITU-spectrum te gebruiken om breedbandcommunicatie mogelijk te maken, wil de startup een revolutie teweegbrengen in datadiensten en communicatie van de grootste satelliet van de aarde, de maan. Lonestar ziet de maan als de ideale locatie om het high-end segment van de wereldwijde dataopslag-industrie met een waarde van $200 miljard te bedienen en tegelijkertijd de belangrijkste milieuproblemen aan te pakken die worden veroorzaakt door de snelle groei van datacenters over de hele wereld.

“Data is de grootste valuta die door de mensheid is gecreëerd”, zegt Chris Stott, oprichter van Lonestar. “We zijn ervan afhankelijk voor bijna alles wat we doen en het is te belangrijk voor ons als soort om op te slaan in de steeds kwetsbaardere biosfeer van de aarde. De grootste satelliet van de aarde, onze maan, is de ideale plek om onze toekomst veilig op te slaan.”

Als gevolg van het succes van de edge-datacentertest van het bedrijf op het International Space Station (ISS) in december 2021, in samenwerking met Canonical en Redwire, gaat Lonestar nu verder met het bouwen van de eerste van zijn maan-datacenters. Het bedrijf heeft een contract gesloten om geavanceerde servicetests uit te voeren op de IM-1-missie van ruimtevaartbedrijf Intuitive Machines, die op weg is naar Marius Hills in de regio Oceanus Procellarum, en vervolgens hun eerste zending via de IM-2-missie van Intuitive Machines naar de pool van de maan. Lonestar heeft ook de nodige spectrumaanvragen ingediend bij de ITU. Skycorp, dat een webserver voor het internationale ruimtestation ISS heeft ontwikkeld, heeft de opdracht gekregen om de eerste datacenter te bouwen voor de proof-of-concept-service van Lonestar.

Meer over
Lees ook
De edge moet robuust en betrouwbaar zijn

De edge moet robuust en betrouwbaar zijn

Elbert Raben, Manager Product Group IT bij Rittal, krijgt regelmatig de vraag of edge, colo en cloud onderling concurreren. Dat die vraag wordt gesteld bewijst volgens hem dat de belangstelling voor edge over de volle breedte van de markt toeneemt en dat het tijd wordt misverstanden weg te nemen.

ABB en TSO Logic combineren inzicht in fysieke en virtuele infrastructuur

ABB en TSO Logic combineren inzicht in fysieke en virtuele infrastructuur

ABB gaat een samenwerking aan met TSO Logic, een ontwikkelaars van onder andere automatiseringssoftware voor datacenters. De bedrijven combineren ABB’s DCIM-oplossing Decathlon for Data Centers met het actiegedreven analytics platform van TSO Logic. Hiermee willen de bedrijven datacenterbeheerders meer inzicht geven in zowel de fysieke als virtuel1

Europese IT'ers bewaren gevoelige data het liefst op fysieke servers

Europese IT'ers bewaren gevoelige data het liefst op fysieke servers

Europese IT-afdelingen slaan gevoelige data liever op fysieke servers op dan in de cloud. 46% van de Europese IT'ers geeft hieraan de voorkeur. Dit blijkt uit onderzoek van Iron Mountain onder IT-afdelingen. De cloud wordt voor storagedoeleinden in beperkte mate omarmd. 37% van de ondervraagde IT'ers geeft aan dat de cloud onderdeel is van hun hyb1