Amerikaanse startup wil de gegevens van de aarde opslaan … op de maan

maan moon-g87d3887d6_640.jpg

Als Luxemburg in staat is om een back-up te maken van de openbare gegevens van Estland, waarom zouden we dat concept dan niet kunnen uitbreiden en een bedrijf starten dat een back-up wil maken van alle gegevens op aarde? Op de maan, wel te verstaan.

Dit moet het idee achter Lonestar Data Holdings zijn. Deze in Florida gevestigde startup heeft aangekondigd dat het een reeks datacenters naar het maanoppervlak lanceert. Het heeft contracten getekend voor zijn eerste twee missies en voor de bouw van zijn eerste datadiensten-payload. Door een platform te bieden voor kritieke data-infrastructuur en edge-verwerking, en door ITU-spectrum te gebruiken om breedbandcommunicatie mogelijk te maken, wil de startup een revolutie teweegbrengen in datadiensten en communicatie van de grootste satelliet van de aarde, de maan. Lonestar ziet de maan als de ideale locatie om het high-end segment van de wereldwijde dataopslag-industrie met een waarde van $200 miljard te bedienen en tegelijkertijd de belangrijkste milieuproblemen aan te pakken die worden veroorzaakt door de snelle groei van datacenters over de hele wereld.

“Data is de grootste valuta die door de mensheid is gecreëerd”, zegt Chris Stott, oprichter van Lonestar. “We zijn ervan afhankelijk voor bijna alles wat we doen en het is te belangrijk voor ons als soort om op te slaan in de steeds kwetsbaardere biosfeer van de aarde. De grootste satelliet van de aarde, onze maan, is de ideale plek om onze toekomst veilig op te slaan.”

Als gevolg van het succes van de edge-datacentertest van het bedrijf op het International Space Station (ISS) in december 2021, in samenwerking met Canonical en Redwire, gaat Lonestar nu verder met het bouwen van de eerste van zijn maan-datacenters. Het bedrijf heeft een contract gesloten om geavanceerde servicetests uit te voeren op de IM-1-missie van ruimtevaartbedrijf Intuitive Machines, die op weg is naar Marius Hills in de regio Oceanus Procellarum, en vervolgens hun eerste zending via de IM-2-missie van Intuitive Machines naar de pool van de maan. Lonestar heeft ook de nodige spectrumaanvragen ingediend bij de ITU. Skycorp, dat een webserver voor het internationale ruimtestation ISS heeft ontwikkeld, heeft de opdracht gekregen om de eerste datacenter te bouwen voor de proof-of-concept-service van Lonestar.

Meer over
Lees ook
Brits onderzoeksproject wil energieverbruik AI drastisch verminderen

Brits onderzoeksproject wil energieverbruik AI drastisch verminderen

In het Verenigd Koninkrijk gaat een onderzoeksproject van start dat tot doel heeft te onderzoeken hoe de milieu-impact is wat men noemt ‘autonome internettechnologieën’ kan worden verminderd. Daaronder vallen met name AI en machine learning.

Het Internetverkeer in Amsterdam groeit ook in 2022 stevig door

Het Internetverkeer in Amsterdam groeit ook in 2022 stevig door

Het Internetverkeer in Amsterdam groeit ook in 2022 stevig door. AMS-IX Amsterdam, één van de grootste Internetknooppunten ter wereld, heeft afgelopen jaar in heel 2022 29.4 Exabyte (EB) aan Internetdata op zijn platform verwerkt, een verdubbeling met vier jaar geleden. In 2018 lag de hoeveelheid verwerkte data op iets meer dan 14.1 Exabyte.

Real Solutions Haarlem introduceert Seagate Lyve Mobile solutions

Real Solutions Haarlem introduceert Seagate Lyve Mobile solutions

Wanneer je niet wilt investeren in hardware, omdat je bijvoorbeeld tijdelijk extra opslag nodig hebt, of voor data die je op locatie verzameld en wilt verplaatsen naar een andere locatie en/of Cloud opslag, dan moet je zeker contact opnemen over deze oplossing.