<


De edge moet robuust en betrouwbaar zijn

fri190448400_cover-400px.jpg

Elbert Raben, Manager Product Group IT bij Rittal, krijgt regelmatig de vraag of edge, colo en cloud onderling concurreren. Dat die vraag wordt gesteld bewijst volgens hem dat de belangstelling voor edge over de volle breedte van de markt toeneemt en dat het tijd wordt misverstanden weg te nemen. 

Niet los van elkaar, maar naast elkaar

Volgens recente onderzoeken groeit de markt voor edge oplossingen jaarlijks met 37 procent. Bij Rittal merkt men, dat ook in Nederland sprake is van forse groei in het aantal projecten waarbij edge omgevingen worden ingericht. Tegelijk ziet Raben vragen over de onderlinge verhouding tussen edge, colo en cloud.

Dat is begrijpelijk, want als edge zo sterk groeit kan het bestaande business bedreigen, maar ook een signaal voor nieuwe business zijn.

Uit de vragen blijkt dat edge veelal wordt gepositioneerd als iets dat los van colo en cloud staat. Dat is volgens Raben een verkeerd uitgangspunt. Het is een denkfout edge te zien als iets dat echt los kan staan van colo en cloud, of er zelfs mee concurreert. Hij is van mening dat het in de nabije toekomst voor iedereen vanzelfsprekend zal zijn dat die drie naast elkaar bestaan en daarmee elkaar ook versterken.

Hoogste eisen

Hij vindt het dan ook zinloos de drie als concurrenten van elkaar te zien. Er zijn nu al talloze voorbeelden van industriële processen waar 24/7 datastromen tussen edge, colo op afstand en cloud voor koude opslag nodig zijn om de productie en kwaliteit te waarborgen.

Als maar een van deze drie locaties tijdelijk niet beschikbaar is kan het proces geen doorgang vinden. Daarom worden bij dat soort processen de hoogste eisen, die gangbaar zijn voor colo datacenters en clouds, ook van toepassing verklaard op de edge voorzieningen. Die onderlinge afhankelijkheid en het gelijk trekken van de eisen illustreren dat edge, colo en cloud beter niet als concurrenten moet worden gezien, maar als een geheel.

Totale plaatje

Een belangrijke reden waarom edge nog als iets aparts wordt gezien is volgens Raben dat er nog weinig onderzoek is waarbij naar het totale plaatje, dus inclusief die onderlinge afhankelijkheden, wordt gekeken. Op dit moment zie hij vooral veel cijfers over groei die dedicated aan edge te linken is. Dat gaat dan bijvoorbeeld om de bouw en inrichting van edge datacenters voor 5G verkeer of om specifieke toepassingen. De rekensom houdt dan op bij het punt waar een edge datacenter of systeem met een off premise omgeving moet communiceren.

Het ontbreken van rapportages die een breder beeld schetsen verklaart ook waarom Rittal zo veel vragen over edge en de impact daarvan krijgt.

Data bij de bron

Een ander punt dat Raben opvalt als het over de edge gaat betreft de data. Het belang data dicht bij de bron beschikbaar te hebben nog steeds wordt onderschat. Hij stipt kort drie redenen aan waarom dat nodig kan en zelfs moet zijn:

  • In de food en beverage sector is het volgen en later aantonen van elke stap in het productieproces een vereiste. Het gaat daarbij om zeer veel data en die moet snel beschikbaar zijn. Dat kan alleen maar als de data dicht bij de bron staat, dus aan de edge. Dat een deel van die data later wordt overgeheveld naar colo of cloud spreekt voor zich. Het illustreert de samenhang tussen de drie.
  •  Een andere reden waarom de data dicht bij de bron moet blijven heeft te maken met veiligheid. Ondernemers kunnen of mogen bedrijfsgeheimen, privacygevoelige data, essentiële applicaties en output, illustreren simpelweg niet extern opslaan.
  •  Naarmate bedrijven meer en langer gebruik maken van IT neemt de hoeveelheid data toe. Het begint steeds duidelijker te worden dat het te duur wordt en te veel tijd vergt om die data extern op te slaan. Eenmalige migraties om daarmee de eigen IT omgeving te ontlasten werken niet meer en zijn geen structurele oplossing.

Data gravity

Raben legt dit laatste verschijnsel, dat ook data gravity wordt, genoemd verder uit. Data gravity betekent dat data dicht bij de bron moet blijven. Er is geen acceptabel alternatief. Het gaat daarbij nadrukkelijk niet om alle data. Moderne applicaties kunnen heel goed het onderscheid maken tussen data die bij de bron moet blijven en data die elders kan worden opgeslagen. Data gravity is een factor waar tal van sectoren mee te maken hebben, deels zonder dat men zich daarvan bewust is. Naast de al genoemde food en beverage sector is het bijvoorbeeld een factor voor Industrie 4.0 omgevingen, de logistiek, transport en zorgsector.

Data silo’s

Een ander fenomeen zegt Raben, is informatie van een of meerdere bronnen die geïsoleerd staat en niet goed toegankelijk is vanuit meerdere onderdelen van de organisatie. Om dat te omzeilen wordt deze data vaak gekopieerd. Het gevolg daarvan is een te grote kans op verouderde data en extra zoekwerk in de verschillende silo’s. Het samenvoegen van data silo’s eventueel vanuit de cloud, colo en edge helpt om de juiste informatie op het juiste moment voorhanden te hebben zodat men snel de juiste beslissingen kan treffen.

Edge vraagt om Hybrid Cloud Packages

Goed omgaan met data gravity en data silo’s betekent nog meer focus op de edge. Tegelijk is het nadrukkelijk geen voorwaarde die colo of cloud gebruik onmogelijk maakt. Dankzij Data gravity kunnen die drie zelfs beter op elkaar worden afgestemd. Data gravity is dan ook een van de redenen waarom de edge omgeving moet worden gezien als een minidatacenter. Het betekent concreet dat niet elke serverrack geschikt is voor de edge.

Rittal heeft met de Hybrid Cloud Packages (HCP), schaalbare, kant en klare redundante edge oplossingen die wel aan alle eisen voldoen. Koeling, power, security en remote monitoring zijn geoptimaliseerd voor deze edge omgevingen. Plaatsing door Rittal en een 24/7/365 serviceovereenkomst zijn mogelijk. Met de HCP wordt de edge een robuuste en betrouwbare schakel in de data en applicatie keten.

 

 

Meer over
Lees ook
Telecomsector werkt aan brede certificering van glasvezel-technici

Telecomsector werkt aan brede certificering van glasvezel-technici

KPN, VodafoneZiggo, Eurofiber, DELTA Fiber, T-Mobile Nederland, Open Dutch Fiber, branchevereniging NLconnect en stichting SECT hebben de intentie uitgesproken om te komen tot een branchebrede certificering voor FttX glasvezelprofessionals. De partijen beogen daarmee de kwaliteit van de Nederlandse glasvezelnetwerken blijvend te garanderen. Tevens willen...

Panduit introduceert compacte veilige TrueEdge wandkast voor edge computing

Panduit introduceert compacte veilige TrueEdge wandkast voor edge computing

Panduit introduceert de PanZone® TrueEdge™ wandkast voor de behoefte aan flexibel configureerbare behuizingen voor edge-toepassingen. Het is een compacte oplossing met een hoge dichtheid voor het veilig installeren van switches en servers in beperkte ruimtes. In de nieuwe wandkast kunnen bedrijven een snel groeiend aantal apparaten dichtbij de toepassingen...

Equinix breidt uit in Amsterdam om te voldoen aan toenemende vraag naar interconnectie

Equinix breidt uit in Amsterdam om te voldoen aan toenemende vraag naar interconnectie

Equinix, Inc. heeft de derde fase van de uitbreiding van Equinix' AM7 International Business Exchange in Amsterdam voltooid. De investering van 63 miljoen dollar verhoogt de capaciteit om de verdere digitalisering van lokale en internationale klanten te ondersteunen. Tot nu toe heeft Equinix meer dan 1 miljard dollar geïnvesteerd in zijn datacenters...