Yandex levert restwarmte aan Fins verwarmingssysteem

Een datacenter van de Russische webgigant Yandex levert restwarmte in de Finse plaats Mäntsälä. Met behulp van de restwarmte wordt warm water geleverd aan inwoners van de stad.

Het warmteterugwinsysteem is door Yandex onlangs in werking geschakeld. Met behulp van het systeem wordt warme lucht afgegeven aan het bestaande regionale verwarmingssysteem in Mäntsälä, dat wordt beheerd door de Finse energiemaatschappij Mäntsälän Sähkö OY. De verwarmingskosten van de 20.000 inwoners van Mäntsälä worden hierdoor met 5% verlaagd.

Water verwarmen tot maximaal 45ºC

Met behulp van de restwarmte uit het datacenter van Yandex kan water worden verwarmd tot een temperatuur van 30 tot 45ºC. De water wordt hierna verder verwarmd tot 55-60ºC, waarna het warm genoeg is voor het regionale verwarmingssysteem.

DatacenterDynamics meldt dat het Finse datacenter van Yandex gebruik maakt van vrije koeling. Het datacenter is zo ontworpen dat wind automatisch onder de juiste druk het datacenter wordt ingeblazen om apparatuur te koelen, zonder dat hiervoor apparatuur nodig is.

Vier fases

Het datacenter bestaat in totaal uit vier fases, waarvan de eerste inmiddels operationeel is. De overige drie fases moeten op korte termijn operationeel worden. Ook de warmte die met deze fases worden gegenereerd wordt ingezet voor het verwarmingssysteem in Mäntsälä. Mäntsälän Sähkö OY verwacht zodra alle vier fases operationeel te zijn niet langer gas te hoeven gebruiken voor het verwarmingssysteem en volledig te kunnen draaien op restwarmte uit het datacenter.

Dossiers
Meer over
Lees ook
Interxion gaat restwarmte leveren aan Polderwarmte voor bedrijventerreinen in Schiphol-Rijk

Interxion gaat restwarmte leveren aan Polderwarmte voor bedrijventerreinen in Schiphol-Rijk

Interxion: A Digital Realty Company, aanbieder van cloud- en carrier-neutrale datacenterdiensten in Europa, en warmtebedrijf Polderwarmte, gaan samenwerken om restwarmte te leveren aan bedrijventerrein in Schiphol-Rijk. AMS5, een datacenter van Interxion, is gelegen in de zuidelijke punt van Schiphol-Rijk en zal de restwarmte uitkoppelen. Dit is i1

Tweede Kamer erkent potentie datacenter restwarmte: BENG-motie neemt belangrijke drempel weg

Tweede Kamer erkent potentie datacenter restwarmte: BENG-motie neemt belangrijke drempel weg

De Tweede Kamer heeft dinsdag de BENG-motie aangenomen om datacenter restwarmte te laten meetellen als ‘hernieuwbare energie’. Gebruik van datacenter restwarmte kan de gebouwde omgeving helpen verduurzamen en de energietransitie versnellen. Eerder onderzoek van de Dutch Data Center Association (DDA) wijst uit dat het potentieel aan restwarmte va1

Hoe maken we (rest)warmte  winstgevend?

Hoe maken we (rest)warmte winstgevend?

Zijn datacenters onderdeel van ons stedelijk ecosysteem? Dit was het onderwerp van Martien Arts van Royal HaskoningDHV tijdens het Datacenter Restwarmte & Innovatie-congres georganiseerd door de Dutch Data Center Association op 10 oktober 2018. Hij liet aan de hand van cases zien hoe de warmte van datacenter-projecten een winstgevende energie-1