Yandex levert restwarmte aan Fins verwarmingssysteem

Een datacenter van de Russische webgigant Yandex levert restwarmte in de Finse plaats Mäntsälä. Met behulp van de restwarmte wordt warm water geleverd aan inwoners van de stad.

Het warmteterugwinsysteem is door Yandex onlangs in werking geschakeld. Met behulp van het systeem wordt warme lucht afgegeven aan het bestaande regionale verwarmingssysteem in Mäntsälä, dat wordt beheerd door de Finse energiemaatschappij Mäntsälän Sähkö OY. De verwarmingskosten van de 20.000 inwoners van Mäntsälä worden hierdoor met 5% verlaagd.

Water verwarmen tot maximaal 45ºC

Met behulp van de restwarmte uit het datacenter van Yandex kan water worden verwarmd tot een temperatuur van 30 tot 45ºC. De water wordt hierna verder verwarmd tot 55-60ºC, waarna het warm genoeg is voor het regionale verwarmingssysteem.

DatacenterDynamics meldt dat het Finse datacenter van Yandex gebruik maakt van vrije koeling. Het datacenter is zo ontworpen dat wind automatisch onder de juiste druk het datacenter wordt ingeblazen om apparatuur te koelen, zonder dat hiervoor apparatuur nodig is.

Vier fases

Het datacenter bestaat in totaal uit vier fases, waarvan de eerste inmiddels operationeel is. De overige drie fases moeten op korte termijn operationeel worden. Ook de warmte die met deze fases worden gegenereerd wordt ingezet voor het verwarmingssysteem in Mäntsälä. Mäntsälän Sähkö OY verwacht zodra alle vier fases operationeel te zijn niet langer gas te hoeven gebruiken voor het verwarmingssysteem en volledig te kunnen draaien op restwarmte uit het datacenter.

Dossiers
Meer over
Lees ook
Switch Datacenters stelt ruimte beschikbaar voor testdoeleinden met iXora apparatuur

Switch Datacenters stelt ruimte beschikbaar voor testdoeleinden met iXora apparatuur

Switch Datacenters stelt ruimte beschikbaar voor testdoeleinden met iXora apparatuur. In nauwe samenwerking met hun klanten werkt Switch aan een energiezuinigere toekomst. Door gebruik te maken van de restwarmte van de servers kan Switch warm water leveren aan het naburige gebouw. De noodzakelijke infrastructuur om dit te realiseren is al aanwezig1

Edgar van Essen van Switch Datacenters: ‘Ideale locatie voor datacenter is niet de polder maar bij een warmtenet’

Edgar van Essen van Switch Datacenters: ‘Ideale locatie voor datacenter is niet de polder maar bij een warmtenet’

Een eigen mening over datacenters en de datacenterindustrie kan een speler als Switch Datacenters niet ontzegd worden. Zo is Edgar van Essen, managing director en partner bij het bedrijf, er van overtuigd dat we aan de vooravond van de start van het tijdperk van hybride koeling die uiteindelijk naar vloeistofkoeling zal verschuiven.

Dublin en Frankfurt op slot voor nieuwe datacenters

Dublin en Frankfurt op slot voor nieuwe datacenters

Het jaar 2022 begint slecht voor investeerders en exploitanten van datacenters in de regio’s Dublin en Frankfurt. De eerste regio gaat op slot voor nieuwbouw. In de tweede regio is de maatschappelijke en politieke druk verder toegenomen. Een bouwstop zal ook daar onafwendbaar zijn.