Vodafone bouwt SuperSwitch-datacenter in Eindhoven

servers

Vodafone bouwt een nieuw datacenter in Eindhoven. Het datacenter gaat dienst doen als netwerkcentrale. Het datacenter wordt ook wel een SuperSwitch genoemd.

Vodafone is druk in de weer met het FastForward-programma, een programma waarin te telecomprovider het aantal netwerkcentrales wil terugdringen van 12 kleinere centrales naar drie grote centrales. Om meer capaciteit in de centrale te kunnen verwerken heeft Vodafone in Eindhoven een 'SuperSwitch' gebouwd.

Back-up-opstelling

De drie centrales gaan draaien in een back-up-opstelling, zodat eventuele problemen bij één centrale eenvoudig kunnen worden opgevangen. Hierbij trekt het bedrijf lering uit grote storingen uit het verleden. Denk hierbij aan een grote brand in een knooppunt in de Rotterdamse Spaanse polder in 2012. De noodvoorzieningen van deze locatie waren op dat moment niet goed op orde, waarna het telecomnetwerk van Vodafone in een deel van de Randstad onbereikbaar was. Zowel de primaire servers als back-up servers bleken na onderzoek van het Agentschap Telecom in dezelfde ruimte te hebben gestaan.

Het datacenter van Vodafone krijgt een Tier3+-classificaties. Het datacenter maakt gebruik van windenergie en draagt op deze wijze mee aan duurzaamheid. De locatie wordt gekoeld met behulp van de buitenlucht.

Meer over
Lees ook
Startup Exowatt wil AI-datacenters van hernieuwbare energie voorzien

Startup Exowatt wil AI-datacenters van hernieuwbare energie voorzien

Het Amerikaanse bedrijf Exowatt belooft elektriciteit te leveren tegen een prijs van 0,01 dollar per kilowattuur, of zelfs minder, voor datacenters en kunstmatige intelligentie (AI). Deze ambitie wordt ondersteund door investeerders zoals Sam Altman (van OpenAI), Andreessen Horowitz en Atomic.

ASHRAE 2024-conferentie in teken van AI voor beheer van datacenters en lifecycle management

ASHRAE 2024-conferentie in teken van AI voor beheer van datacenters en lifecycle management

Medio juni vindt in de Verenigde Staten de 2024-editie van de jaarlijkse ASHRAE-conferentie plaats. Het technische programma voor dit event is nu beschikbaar. De conferentie vindt plaats dat van 22 tot 26 juni in het Marriott Indy Place in Indianapolis.

Slim optimaliseren van datacenter Power Usage Effectiveness (PUE)

Slim optimaliseren van datacenter Power Usage Effectiveness (PUE)

In de loop der jaren zijn datacenters uitgegroeid van een handvol servers in een kelder tot honderden, duizenden, soms zelfs honderdduizenden servers op één locatie. Zulke configuraties kunnen een zeer grote invloed hebben op het elektriciteitsnet en de gebruikers ervan in een bepaalde regio. In de loop der jaren is de workload van d1