Vinding van Microsoft vermindert lithiumgebruik in batterijen aanzienlijk

MicrosoftMOU

Microsoft heeft in samenwerking met het Pacific Northwest National Laboratory (PNNL) een interessante doorbraak bereikt in batterijtechnologie. Deze ontwikkeling, waarbij gebruik wordt gemaakt van een nieuw batterijmateriaal dat tot 70 procent minder lithium bevat, kan aanzienlijke gevolgen hebben voor de toekomst van datacenters.

Microsoft en PNNL hebben een nieuw materiaal voor accu's ontwikkeld, waarbij high-performance computing (HPC) en kunstmatige intelligentie (AI) zijn ingezet. Dit onderzoek, uitgevoerd met behulp van Azure Quantum Elements-dienst, heeft geleid tot de identificatie van een materiaal dat het lithiumgebruik in batterijen potentieel met 70 procent kan verminderen.

Dit is om meerdere redenen belangrijk nieuws voor datacenters. Allereerst leidt het tot een vermindering van de afhankelijkheid van lithium. Dit is een schaarse en dure grondstof. Door de afhankelijkheid van lithium te verminderen, kunnen de kosten en de ecologische voetafdruk van de batterijproductie voor datacenters aanzienlijk worden verlaagd. Traditionele lithium-ion batterijen hebben bovendien risico's als brandgevaar en explosies. Een nieuw batterijmateriaal kan de veiligheid in datacenters verbeteren.

Daarnaast draagt de ontwikkeling van batterijen met minder lithium bij aan duurzamere energieopslagoplossingen. Hoewel het onderzoek zich momenteel richt op het verminderen van lithiumgebruik, kan het ook leiden tot batterijen met verbeterde prestaties en capaciteit, wat cruciaal is voor de energie-eisen van moderne datacenters.

De rol van AI en HPC

De inzet van AI en HPC was cruciaal in dit onderzoek. Door 32 miljoen anorganische materialen te analyseren en deze te reduceren tot 18 veelbelovende kandidaten, toont dit project de kracht van technologische innovatie in het versnellen van wetenschappelijk onderzoek. Dit benadrukt ook het potentieel van quantum computing in toekomstige ontwikkelingen.

Hoewel de resultaten veelbelovend zijn, bevindt het onderzoek zich nog in een vroege fase. De exacte chemische samenstelling van het nieuwe materiaal, dat zowel lithium als natrium bevat, is nog onderhevig aan optimalisatie. Er is ook nog onderzoek nodig naar de prestaties bij gebruik op grotere schaal.

Deze ontwikkeling van Microsoft en PNNL kan een bijdrage leveren aan het verminderen van de afhankelijkheid van schaarse grondstoffen zoals lithium. Ook kan alternatief materiaalgebruik leiden tot  te verminderen verbeteringen op het gebied van veiligheid en duurzaamheid. Al deze argumenten zijn belangrijk voor een sector die in toenemende mate te maken heeft met negatieve publiciteit.

 

Lees ook
Microsoft investeert in BESS voor datacenter backup power

Microsoft investeert in BESS voor datacenter backup power

In een belangrijke stap richting een duurzamere digitale infrastructuur, heeft Saft, een dochteronderneming van TotalEnergies, een Battery Energy Storage System (BESS) geleverd aan Microsoft voor een datacenter in Zweden. Het systeem, dat in juni van dit jaar in gebruik werd genomen, vervangt de diesel generatoren. Microsoft wil in 2030 alle datac1

Google test demand response als elektriciteitsnetwerk onder druk staat

Google test demand response als elektriciteitsnetwerk onder druk staat

Google heeft een nieuwe methode ontwikkeld en getest om het elektriciteitsverbruik van hun datacenters te verminderen op momenten dat het lokale elektriciteitsnet zwaar belast is. Dat schrijven Google-medewerkers Varun Mehra, Technical Program Manager, Grid Services en Raiden Hasegawa, Senior Data Scientist, Energy Analytics in een blog post.

Techgiganten lanceren nieuwe Net Zero Innovatiehub voor datacenters in Europa

Techgiganten lanceren nieuwe Net Zero Innovatiehub voor datacenters in Europa

Enkele van de grootste namen in de technologiesector hebben de handen ineengeslagen om een nieuwe onderzoeks- en ontwikkelingshub voor groene datacenters op te zetten. Google, Microsoft, Danfoss en Schneider Electric zijn de oprichters van de nieuwe Net Zero Innovatiehub voor Datacenters, gevestigd in Fredericia, Denemarken.