Microsoft investeert in BESS voor datacenter backup power

nsRWDBUZT8qFuV93D0NVGA-02102023BESS Microsoft bis

In een belangrijke stap richting een duurzamere digitale infrastructuur, heeft Saft, een dochteronderneming van TotalEnergies, een Battery Energy Storage System (BESS) geleverd aan Microsoft voor een datacenter in Zweden. Het systeem, dat in juni van dit jaar in gebruik werd genomen, vervangt de diesel generatoren. Microsoft wil in 2030 alle datacenters dieselvrij maken.

Deze ontwikkeling is voortgekomen uit een samenwerking tussen TotalEnergies en Microsoft, die in maart 2021 werd geïnitieerd om Net Zero-doelstellingen na te streven, met perspectieven voor bredere implementatie. Tot voor kort waren dieselgeneratoren onmisbaar om de continuïteit van de stroomvoorziening in datacenters te waarborgen bij stroomuitval. Het nieuwe grootschalige BESS-systeem lost dit probleem op door vier groepen van 4 MWh elk te bieden, wat zorgt voor maximaal 80 minuten backup-energie.

Cedric Duclos, CEO van Saft, licht toe: “TotalEnergies is trots om Microsoft te ondersteunen in haar doel om de emissies van datacenters te verminderen. De samenwerking met Microsoft heeft Saft in staat gesteld dit systeem te leveren, wat het enorme potentieel aantoont van batterijenergieopslag voor de decarbonisatie van de digitale industrie.”

De implementatie van het BESS door Saft nam een periode van 16 maanden in beslag. Het systeem doet meer dan alleen het vervangen van de dieselgenerator. Het ondersteunt ook de stabiliteit van het elektriciteitsnet en biedt black start-capaciteit om een snel herstel van het stroomnet te waarborgen bij een uitval. Eoin Doherty, General Manager, EMEA, Microsoft Cloud Operations & Innovation, benadrukte: “Het vinden van alternatieven voor dieselbackup is een belangrijke stap richting ons doel om tegen 2030 CO2-negatief te zijn, en is integraal voor ons streven om tegen 2050 alle CO2 die Microsoft heeft uitgestoten sinds haar oprichting in 1975, te verwijderen.”

Saft leverde het BESS op turnkey basis, compleet met geïntegreerde stroomconversie- en controleapparatuur verdeeld over vier onafhankelijke groepen. De opzet omvatte in totaal acht Intensium Max 20 High Energy containers georganiseerd in vier groepen, elk met een piekvermogen van 3 MW.

Lees ook
KSTAR en SIM Holland slaan handen ineen

KSTAR en SIM Holland slaan handen ineen

In tijden dat energievraagstukken complexer zijn dan ooit is er een groeiende groep van succesvolle bedrijven die hiervan weten te profiteren. “Dat is ons als pioniers in de energiemarkt niet ontgaan” aldus Peter Snijders verantwoordelijk voor de technische groothandel SIM Holland B.V. uit Sliedrecht.

Eigen energiehub helpt bedrijfsterrein aan lokaal opgewekte groene stroom

Eigen energiehub helpt bedrijfsterrein aan lokaal opgewekte groene stroom

Acht bedrijven die zich de komende jaren gaan vestigen op een van de kavels van Medel II sluiten zich aan bij een nieuw energiesysteem, een initiatief van energie-infrastructuurspecialist Joulz in samenwerking met regionale netbeheerder Liander.

Natron Energy start productie van natrium-ion batterijen

Natron Energy start productie van natrium-ion batterijen

Natron Energy is gestart met de productie van natrium-ion batterijen in de Verenigde Staten. Deze batterijen zijn vooral interessant voor opslag van elektriciteit in windparken en datacenters. Het bedrijf onderstreept dat deze batterijen een hogere vermogensdichtheid en langere levensduur bieden en bovendien veiliger zijn dan bestaande batterijtec1