Microsoft investeert in BESS voor datacenter backup power

nsRWDBUZT8qFuV93D0NVGA-02102023BESS Microsoft bis

In een belangrijke stap richting een duurzamere digitale infrastructuur, heeft Saft, een dochteronderneming van TotalEnergies, een Battery Energy Storage System (BESS) geleverd aan Microsoft voor een datacenter in Zweden. Het systeem, dat in juni van dit jaar in gebruik werd genomen, vervangt de diesel generatoren. Microsoft wil in 2030 alle datacenters dieselvrij maken.

Deze ontwikkeling is voortgekomen uit een samenwerking tussen TotalEnergies en Microsoft, die in maart 2021 werd geïnitieerd om Net Zero-doelstellingen na te streven, met perspectieven voor bredere implementatie. Tot voor kort waren dieselgeneratoren onmisbaar om de continuïteit van de stroomvoorziening in datacenters te waarborgen bij stroomuitval. Het nieuwe grootschalige BESS-systeem lost dit probleem op door vier groepen van 4 MWh elk te bieden, wat zorgt voor maximaal 80 minuten backup-energie.

Cedric Duclos, CEO van Saft, licht toe: “TotalEnergies is trots om Microsoft te ondersteunen in haar doel om de emissies van datacenters te verminderen. De samenwerking met Microsoft heeft Saft in staat gesteld dit systeem te leveren, wat het enorme potentieel aantoont van batterijenergieopslag voor de decarbonisatie van de digitale industrie.”

De implementatie van het BESS door Saft nam een periode van 16 maanden in beslag. Het systeem doet meer dan alleen het vervangen van de dieselgenerator. Het ondersteunt ook de stabiliteit van het elektriciteitsnet en biedt black start-capaciteit om een snel herstel van het stroomnet te waarborgen bij een uitval. Eoin Doherty, General Manager, EMEA, Microsoft Cloud Operations & Innovation, benadrukte: “Het vinden van alternatieven voor dieselbackup is een belangrijke stap richting ons doel om tegen 2030 CO2-negatief te zijn, en is integraal voor ons streven om tegen 2050 alle CO2 die Microsoft heeft uitgestoten sinds haar oprichting in 1975, te verwijderen.”

Saft leverde het BESS op turnkey basis, compleet met geïntegreerde stroomconversie- en controleapparatuur verdeeld over vier onafhankelijke groepen. De opzet omvatte in totaal acht Intensium Max 20 High Energy containers georganiseerd in vier groepen, elk met een piekvermogen van 3 MW.

Lees ook
Flexidao helpt Google ook buiten Europa inzicht te krijgen in gebruik van schone energie

Flexidao helpt Google ook buiten Europa inzicht te krijgen in gebruik van schone energie

Flexidao heeft zijn samenwerking met Google uitgebreid, waardoor het nu niet alleen in Europa actief is, maar ook in Noord-Amerika, Latijns-Amerika en Azië. Bij deze samenwerking maakt Google gebruik van Flexidao's Clean Electricity Portfolio Management System voor het nauwkeurig volgen van certificaten voor schone energie. Dat meldt het in Barcelona...

Eurobat: veel innovatie, maar Li-ion en loodbatterijen blijven voorlopig dominant

Eurobat: veel innovatie, maar Li-ion en loodbatterijen blijven voorlopig dominant

In een recente publicatie van Eurobat, de vereniging van fabrikanten en afnemers van batterijen in Europa, het Midden-Oosten en Afrika, wordt ingegaan op de toekomst van batterijtechnologie. Ondanks de grote nadruk op innovatie blijven Li-ion en loodbatterijen de komende jaren de dominante technologieën.

Vinding van Microsoft vermindert lithiumgebruik in batterijen aanzienlijk

Vinding van Microsoft vermindert lithiumgebruik in batterijen aanzienlijk

Microsoft heeft in samenwerking met het Pacific Northwest National Laboratory (PNNL) een interessante doorbraak bereikt in batterijtechnologie. Deze ontwikkeling, waarbij gebruik wordt gemaakt van een nieuw batterijmateriaal dat tot 70 procent minder lithium bevat, kan aanzienlijke gevolgen hebben voor de toekomst van datacenters.