Vervangen of handhaven: AMS-IX kiest voor vervanging en claimt 85% energiereductie

AMSIX-logo

Als het gaat om verduurzaming van datacenters en IT-apparatuur bestaan er grofweg twee stromingen. De ene groep wil bestaande apparatuur zo lang mogelijk handhaven om daarmee het gebruik van grondstoffen terug te dringen. Een ander idee is juist regelmatig vervangen, omdat daarmee belangrijke voordelen te behalen zijn door technologische innovaties. Die bijvoorbeeld het elektriciteitsverbruik van een apparaat of faciliteit kunnen terugdringen.

De Amsterdam Internet Exchange (AMS-IX) heeft voor zijn swithcing-omgeving gekozen voor vervanging. Het bedrijf is al enige tijd bezig met het vervangen van zijn switches en stelt daarmee een energiebesparing van 85% te hebben gereduceerd.

Sinds vorig jaar werkt AMS-IX met Juniper als de nieuwe leverancier voor switches. Deze strategische verschuiving gaat hand in hand met het plan van AMS-IX om geleidelijk alle switches op hun platform te upgraden naar de nieuwste modellen. De initiële fase van deze overgang is al gerealiseerd in het Equinix AM5 datacenter, dat de eerste van zestien locaties is waar de nieuwe apparatuur is ingevoerd.

Deze stap markeert een belangrijke mijlpaal voor AMS-IX en Equinix. De inspanningen zijn gericht op het versterken van de technische capaciteit en efficiëntie van het netwerk. De Equinix AM5-locatie van AMS-IX is nu volledig geüpgraded en biedt nu een aanzienlijk verhoogde poortcapaciteit evenals ondersteuning voor de nieuwe 100G LR-1 standaard, samen met de introductie van 400G-poorten.

Naast het vergroten van de capaciteit, heeft deze migratie dus ook geleid tot aanzienlijke energiebesparingen, aldus AMS-IX. Het totale stroomverbruik van de switches in Equinix AM5 is met 85% afgenomen. Het vermogen is teruggebracht van 52,8 kilowatt naar 8,2 kilowatt. De vorige generatie MLX-switches is twaalf jaar in gebruik geweest. AMS-IX zegt er vertrouwen in te hebben dat de nieuwe Juniper switches een vergelijkbare levensduur zullen hebben.

De ambitie van AMS-IX om zijn volledige netwerk uit te rusten met meetapparatuur om het stroomverbruik per locatie te monitoren, heeft al een belangrijke mijlpaal bereikt. De Equinix AM5-locatie heeft de primeur als het eerste datacenter waar deze metingen zijn uitgevoerd. Deze stap onderstreept het voortdurende streven van AMS-IX naar een geoptimaliseerde, energiebewuste infrastructuur op al zijn locaties.

Lees ook
ASHRAE 2024-conferentie in teken van AI voor beheer van datacenters en lifecycle management

ASHRAE 2024-conferentie in teken van AI voor beheer van datacenters en lifecycle management

Medio juni vindt in de Verenigde Staten de 2024-editie van de jaarlijkse ASHRAE-conferentie plaats. Het technische programma voor dit event is nu beschikbaar. De conferentie vindt plaats dat van 22 tot 26 juni in het Marriott Indy Place in Indianapolis.

Slim optimaliseren van datacenter Power Usage Effectiveness (PUE)

Slim optimaliseren van datacenter Power Usage Effectiveness (PUE)

In de loop der jaren zijn datacenters uitgegroeid van een handvol servers in een kelder tot honderden, duizenden, soms zelfs honderdduizenden servers op één locatie. Zulke configuraties kunnen een zeer grote invloed hebben op het elektriciteitsnet en de gebruikers ervan in een bepaalde regio. In de loop der jaren is de workload van d1

Community Netwerk Meeting: ESG, datacenterapparatuur en licenties centraal

Community Netwerk Meeting: ESG, datacenterapparatuur en licenties centraal

Dinsdag 23 april vond in Maarssen de eerste Circulaire-IT Community Netwerk Meeting van dit jaar bespraken de deelnemers de markt voor duurzame datacenters en IT-omgevingen. Hieronder een deel van het artikel dat daarover op Circulaire-IT is verschenen.