TU Delft en TenneT presenteren plan voor energiesnelwegen

TUD_TENNETSymposium-320215

Nu datacenters meer en meer de ambitie lijken te hebben om een rol te spelen in de energietransitie, wordt het steeds belangrijker om de ontwikkelingen rond de grote netwerken in ons land te volgen. Daarom was een symposium dat onlangs werd georganiseerd door TenneT en de TU-Delf zeker de moeite van een bezoek waard.

De twee partijen presenteerde hier namelijk onder andere voorstellen voor het ontwikkelen van zogeheten High Voltage Direct Current (HVDC) netwerken. Deze hebben inmiddels de bijnaam ‘energiesupersnelwegen’ gekregen. Ze gebruiken gelijkstroom voor de transmissie van elektrische energie, wat veel energie-efficiënter is dan de meer gebruikelijke wisselstroomsystemen.   

Het symposium werd georganiseerd door TU Delft associate professor José Rueda Torres, een expert op het gebied van veerkrachtige en duurzame energiesystemen. Rueda presenteerde samen met Mario Ndreko van TenneT ook zijn bevindingen op het gebied van systemen die door een vermogenelektronische omvormer worden aangedreven. Marjan Popov (TU Delft) en Wilhelm Winter (TenneT) presenteerden recente onderzoeksprestaties van de TU Delft met betrekking tot de interoperabiliteit van controle en beveiliging in toekomstige HVDC-netwerken, en de plannen van TenneT voor toekomstige Multi-terminal HVDC-netwerken.

De toepassing van artificial intelligence (AI) ontwikkelt zich op het moment ontzettend snel en dat is ook op het gebied van energiesystemen het geval. Jochen Cremer van de TU Delft en Matija Naglič van TenneT spraken over het gebruik van AI om operationele bedreigingen van elektriciteitsnetten te monitoren en te beperken. Verder deelden Pedro Vergara van de TU Delft en Koen Kok van de TU Eindhoven hun inspanningen op het gebied van intelligente en zelforganiserende energiesystemen.

Lees ook
Maarten Otto is nieuwe voorzitter Netbeheer Nederland

Maarten Otto is nieuwe voorzitter Netbeheer Nederland

Het belang van datacenters neemt exponentieel toe. Ze staan centraal in onze digitale economie en zijn nauw verbonden met de energie-infrastructuur van ons land. Zoals Maarten Otto, de nieuw benoemde voorzitter van de ledenraad van Netbeheer Nederland, terecht opmerkt: "Onze energie-infrastructuur vormt nu en in de toekomst het fundament van Nederland."

Hierom is persbericht over nieuw datacenter bij Berlijn voor Nederland interessant

Hierom is persbericht over nieuw datacenter bij Berlijn voor Nederland interessant

Als in Duitsland de pers schrijft over een nieuw en groot datacenter is dat in principe geen nieuws voor de Nederlandse markt. Anders wordt het als het persbericht, waar iedereen naar verwijst, een paar punten bevat die juist elke Nederlander met kennis van de lokale datacentermarkt direct opvalt.

Energietransitie gaat sneller dan veel mensen denken, meent voorzitter van NVDE

Energietransitie gaat sneller dan veel mensen denken, meent voorzitter van NVDE

Nederlanders houden van klagen - over het Nederlands elftal, de files, de belastingdruk en tegenwoordig ook zeker over de energietransitie. Door alle nadruk op wat er wellicht (nog) niet goed gaat - denk aan wet- en regelgeving, het traag afgeven van vergunningen en de welbekende supply chain-problemen - verliezen we soms echter het zicht op de realiteit.