TU Delft en TenneT presenteren plan voor energiesnelwegen

TUD_TENNETSymposium-320215

Nu datacenters meer en meer de ambitie lijken te hebben om een rol te spelen in de energietransitie, wordt het steeds belangrijker om de ontwikkelingen rond de grote netwerken in ons land te volgen. Daarom was een symposium dat onlangs werd georganiseerd door TenneT en de TU-Delf zeker de moeite van een bezoek waard.

De twee partijen presenteerde hier namelijk onder andere voorstellen voor het ontwikkelen van zogeheten High Voltage Direct Current (HVDC) netwerken. Deze hebben inmiddels de bijnaam ‘energiesupersnelwegen’ gekregen. Ze gebruiken gelijkstroom voor de transmissie van elektrische energie, wat veel energie-efficiënter is dan de meer gebruikelijke wisselstroomsystemen.   

Het symposium werd georganiseerd door TU Delft associate professor José Rueda Torres, een expert op het gebied van veerkrachtige en duurzame energiesystemen. Rueda presenteerde samen met Mario Ndreko van TenneT ook zijn bevindingen op het gebied van systemen die door een vermogenelektronische omvormer worden aangedreven. Marjan Popov (TU Delft) en Wilhelm Winter (TenneT) presenteerden recente onderzoeksprestaties van de TU Delft met betrekking tot de interoperabiliteit van controle en beveiliging in toekomstige HVDC-netwerken, en de plannen van TenneT voor toekomstige Multi-terminal HVDC-netwerken.

De toepassing van artificial intelligence (AI) ontwikkelt zich op het moment ontzettend snel en dat is ook op het gebied van energiesystemen het geval. Jochen Cremer van de TU Delft en Matija Naglič van TenneT spraken over het gebruik van AI om operationele bedreigingen van elektriciteitsnetten te monitoren en te beperken. Verder deelden Pedro Vergara van de TU Delft en Koen Kok van de TU Eindhoven hun inspanningen op het gebied van intelligente en zelforganiserende energiesystemen.

Lees ook
Panduit gaat samen met Cisco datacenters duurzamer maken

Panduit gaat samen met Cisco datacenters duurzamer maken

Panduit heeft zijn intelligente PDU (iPDU) geïntegreerd met het Cisco Nexus Dashboard. Deze integratie geeft datacentermanagers een beter inzicht in het energieverbruik, de CO2-voetafdruk en de totale kosten (TCO)

Nieuwe generatie AI-chips van Nvidia gaan 1000 Watt verbruiken

Nieuwe generatie AI-chips van Nvidia gaan 1000 Watt verbruiken

Er komen - zeg maar - interessante tijden aan voor datacenters die veel AI-workloads draaien. Nvidia’s volgende generatie AI-GPU's, met de codenaam Blackwell, belooft een aanzienlijke sprong voorwaarts in rekenkracht, maar met een aanzienlijke toename van het energieverbruik.

Netbeheerder Alliander verwacht nog tien jaar problemen met stroomnet

Netbeheerder Alliander verwacht nog tien jaar problemen met stroomnet

In het voorwoord van het jaarverslag 2023 schrijft het bestuur van netbeheerder Alliander dat de problemen in het stroomnet nog zeker tien jaar zullen bestaan. Die boodschap kan niet als een verrassing komen en toch is het slecht nieuws, ook voor de datacentersector.