TU Delft en TenneT presenteren plan voor energiesnelwegen

TUD_TENNETSymposium-320215

Nu datacenters meer en meer de ambitie lijken te hebben om een rol te spelen in de energietransitie, wordt het steeds belangrijker om de ontwikkelingen rond de grote netwerken in ons land te volgen. Daarom was een symposium dat onlangs werd georganiseerd door TenneT en de TU-Delf zeker de moeite van een bezoek waard.

De twee partijen presenteerde hier namelijk onder andere voorstellen voor het ontwikkelen van zogeheten High Voltage Direct Current (HVDC) netwerken. Deze hebben inmiddels de bijnaam ‘energiesupersnelwegen’ gekregen. Ze gebruiken gelijkstroom voor de transmissie van elektrische energie, wat veel energie-efficiënter is dan de meer gebruikelijke wisselstroomsystemen.   

Het symposium werd georganiseerd door TU Delft associate professor José Rueda Torres, een expert op het gebied van veerkrachtige en duurzame energiesystemen. Rueda presenteerde samen met Mario Ndreko van TenneT ook zijn bevindingen op het gebied van systemen die door een vermogenelektronische omvormer worden aangedreven. Marjan Popov (TU Delft) en Wilhelm Winter (TenneT) presenteerden recente onderzoeksprestaties van de TU Delft met betrekking tot de interoperabiliteit van controle en beveiliging in toekomstige HVDC-netwerken, en de plannen van TenneT voor toekomstige Multi-terminal HVDC-netwerken.

De toepassing van artificial intelligence (AI) ontwikkelt zich op het moment ontzettend snel en dat is ook op het gebied van energiesystemen het geval. Jochen Cremer van de TU Delft en Matija Naglič van TenneT spraken over het gebruik van AI om operationele bedreigingen van elektriciteitsnetten te monitoren en te beperken. Verder deelden Pedro Vergara van de TU Delft en Koen Kok van de TU Eindhoven hun inspanningen op het gebied van intelligente en zelforganiserende energiesystemen.

Lees ook
Nieuws over Liander en het stroomnet in Amsterdam

Nieuws over Liander en het stroomnet in Amsterdam

Netbeheerder Liander heeft in de regio Amsterdam te maken met meer vraag naar capaciteit dan er aanbod is. Bestaande grootgebruikers kunnen niet uitbreiden. Nieuwe grootgebruikers, waaronder datacenters, zijn mede daarom niet welkom in de regio.

Een weinig bekend maar ernstig risico: de ‘floating neutral’ in het datacenter

Een weinig bekend maar ernstig risico: de ‘floating neutral’ in het datacenter

Spanningsonbalans en daaruit voortvloeiende storingen kunnen al snel leiden tot uitval van apparatuur en onvoorziene downtime. Voor datacenters betekent dat bedrijfsonderbrekingen en verlies van klantenvertrouwen. Een “floating neutral” is een mogelijke oorzaak van spanningsonbalans.

Eigen energiehub helpt bedrijfsterrein aan lokaal opgewekte groene stroom

Eigen energiehub helpt bedrijfsterrein aan lokaal opgewekte groene stroom

Acht bedrijven die zich de komende jaren gaan vestigen op een van de kavels van Medel II sluiten zich aan bij een nieuw energiesysteem, een initiatief van energie-infrastructuurspecialist Joulz in samenwerking met regionale netbeheerder Liander.