TU Delft en TenneT presenteren plan voor energiesnelwegen

TUD_TENNETSymposium-320215

Nu datacenters meer en meer de ambitie lijken te hebben om een rol te spelen in de energietransitie, wordt het steeds belangrijker om de ontwikkelingen rond de grote netwerken in ons land te volgen. Daarom was een symposium dat onlangs werd georganiseerd door TenneT en de TU-Delf zeker de moeite van een bezoek waard.

De twee partijen presenteerde hier namelijk onder andere voorstellen voor het ontwikkelen van zogeheten High Voltage Direct Current (HVDC) netwerken. Deze hebben inmiddels de bijnaam ‘energiesupersnelwegen’ gekregen. Ze gebruiken gelijkstroom voor de transmissie van elektrische energie, wat veel energie-efficiënter is dan de meer gebruikelijke wisselstroomsystemen.   

Het symposium werd georganiseerd door TU Delft associate professor José Rueda Torres, een expert op het gebied van veerkrachtige en duurzame energiesystemen. Rueda presenteerde samen met Mario Ndreko van TenneT ook zijn bevindingen op het gebied van systemen die door een vermogenelektronische omvormer worden aangedreven. Marjan Popov (TU Delft) en Wilhelm Winter (TenneT) presenteerden recente onderzoeksprestaties van de TU Delft met betrekking tot de interoperabiliteit van controle en beveiliging in toekomstige HVDC-netwerken, en de plannen van TenneT voor toekomstige Multi-terminal HVDC-netwerken.

De toepassing van artificial intelligence (AI) ontwikkelt zich op het moment ontzettend snel en dat is ook op het gebied van energiesystemen het geval. Jochen Cremer van de TU Delft en Matija Naglič van TenneT spraken over het gebruik van AI om operationele bedreigingen van elektriciteitsnetten te monitoren en te beperken. Verder deelden Pedro Vergara van de TU Delft en Koen Kok van de TU Eindhoven hun inspanningen op het gebied van intelligente en zelforganiserende energiesystemen.

Lees ook
Eurobat: veel innovatie, maar Li-ion en loodbatterijen blijven voorlopig dominant

Eurobat: veel innovatie, maar Li-ion en loodbatterijen blijven voorlopig dominant

In een recente publicatie van Eurobat, de vereniging van fabrikanten en afnemers van batterijen in Europa, het Midden-Oosten en Afrika, wordt ingegaan op de toekomst van batterijtechnologie. Ondanks de grote nadruk op innovatie blijven Li-ion en loodbatterijen de komende jaren de dominante technologieën.

Vinding van Microsoft vermindert lithiumgebruik in batterijen aanzienlijk

Vinding van Microsoft vermindert lithiumgebruik in batterijen aanzienlijk

Microsoft heeft in samenwerking met het Pacific Northwest National Laboratory (PNNL) een interessante doorbraak bereikt in batterijtechnologie. Deze ontwikkeling, waarbij gebruik wordt gemaakt van een nieuw batterijmateriaal dat tot 70 procent minder lithium bevat, kan aanzienlijke gevolgen hebben voor de toekomst van datacenters.

Nieuwe leiding bij congestiemanagementplatform GOPACS

Nieuwe leiding bij congestiemanagementplatform GOPACS

De Stichting GOPACS, een sleutelspeler in het beheer van netcongestie in Nederland, kondigt een verandering in haar bestuur aan. Vanaf 2024 zal het huidige bestuur plaatsmaken voor een nieuw directieteam, bestaande uit Mike ten Wolde en Ranko Stojakovic.