Tot 100Gbps realiseren met duplex multi-mode fiber dankzij SWDM

Een groep netwerkbedrijven wil de mogelijkheden van shortwave wavelength division multiplexing (SWDM) onder de aandacht brengen bij datacenterbeheerders. SWDM maakt het mogelijk hogere datasnelheden te realiseren met de bestaande duplex multi-mode fiber (duplex MMF) bekabeling die in datacenters aanwezig is. Hiervoor hebben de bedrijven de SWDM Alliance opgericht.

Duplex MMF wordt in het merendeel van de datacenters gebruikt voor 10 of 25Gbps verbindingen. Wie een hogere snelheid wil kunnen realiseren heeft meer fibers nodig of de overstap maken naar dure single-mode fibers, die voornamelijk gericht zijn op telecomproviders. De SWDM Alliance, waar onder andere Juniper Networks, Huawei, CommScope, H3C en Dell lid van zijn, stelt dat dit niet nodig is en hogere snelheden met behulp van SWDM ook met duplex MMF mogelijk zijn.

Signalen op meerdere golflengtes versturen

25Gbps wordt over het algemeen gezien als de maximale snelheid die met duplex MMF gerealiseerd kan worden. In steeds meer datacenters is echter behoefte aan hogere snelheden. SWDM biedt uitkomst. Bij SWDM worden meerdere signalen over een fiber gestuurd door gebruik te maken van meerdere golflengtes licht. Hierdoor kan de capaciteit van duplex MMF worden vergroot. SWDM maakt gebruik wordt gebruik gemaakt van vertical-cavity surface-emitting lasers (VCSELs), die breed beschikbaar zijn op duplex MMF.

SWDM Alliance wijst op de mogelijkheid vier VCSELs licht te laten versturen door één enkel paar fibers. Iedere VCSEL biedt in dit geval een snelheid van 10Gbps of 25Gbps en opereren allen in een andere golflengte licht. Dit maakt het mogelijk de snelheid van duplex MMF te verviervoudigen tot een maximale snelheid 40Gbps tot 100 Gbps.

Dossiers
Meer over
Lees ook
Base 16-technologie in datacenters: Wat zijn de voordelen?

Base 16-technologie in datacenters: Wat zijn de voordelen?

Hyperscale- en edge-datacenters installeren of upgraden verbindingen naar 400G en 800G (2x400G), voor de overstap naar een server- en spine-leaf-architectuur. Daarbij zijn er verschillende MMF- en SMF-transceiveropties om uit te kiezen en kijkt men tevens naar multimode parallelle optica voor netwerkconnectiviteit op korte afstand.

ODF ondersteunt hoge dichtheid glasvezelinstallaties

ODF ondersteunt hoge dichtheid glasvezelinstallaties

De groei en toenemende complexiteit van IT-systemen en cloudservices, ongeacht het bedrijf en de markt waarin u werkt, blijft de behoefte aan netwerkinfrastructuur stuwen. Oplossingen voor die infrastructuur, zoals optische distributieframes (ODF's), moeten meegroeien en evolueren met de organisatie, en tegemoetkomen aan steeds compactere en daard1

Herziene NEN 8012: meer duidelijkheid over brandveiligheid van kabels

Herziene NEN 8012: meer duidelijkheid over brandveiligheid van kabels

Op 7 juli 2023 is de vernieuwde NEN 8012 over de keuze van leidingtypes gepubliceerd. Deze revisie zorgt voor een afstemming met het aangepaste Bouwbesluit uit 2020, en presenteert een vereenvoudigde norm die de toepassing ervan gemakkelijker maakt.