Telecomsector werkt aan brede certificering van glasvezel-technici

FttX

 

KPN, VodafoneZiggo, Eurofiber, DELTA Fiber, T-Mobile Nederland, Open Dutch Fiber, branchevereniging NLconnect en stichting SECT hebben de intentie uitgesproken om te komen tot een branchebrede certificering voor FttX glasvezelprofessionals. De partijen beogen daarmee de kwaliteit van de Nederlandse glasvezelnetwerken blijvend te garanderen. Tevens willen ze voorkomen dat ze voor hetzelfde werk verschillende eisen stellen aan medewerkers.

Glasvezel zit in alle telecomnetwerken en komt steeds vaker en dichter bij de eindgebruiker. Voor de komende jaren wordt een zeer grote verdere groei van FttX-verbindingen voorzien, bij uiteenlopende aanbieders. Ook neemt het belang van onderhoud van bestaande glasvezelverbindingen de komende tijd verder toe.

NLconnect-directeur Mathieu Andriessen: ‘Een branchebrede certificering is instrumenteel om de kwaliteit van nieuwe en bestaande glasvezelnetwerken te borgen. En we regelen meteen dat technische medewerkers voor hetzelfde werk met één certificaat bij verschillende opdrachtgevers terecht kunnen’.

Een toekomstvaste breedband-infrastructuur en hoogwaardige digitale toepassingen zijn van levensbelang voor onze maatschappij en de zich snel ontwikkelende digitale economie. De coronacrisis heeft de digitalisering versneld en glasvezel maakt een onstuitbare opmars door als transmissiemedium binnen deze vitale infrastructuur. Netwerkeigenaren, aannemers en andere leveranciers garanderen aan eindgebruikers een hoge kwaliteit van connectiviteit door efficiënte uitrol van nieuwe netwerken, upgrades van netwerken en door gebruik van hoogwaardige componenten en materialen. Om dat ook in de toekomst te kunnen blijven bewerkstelligen zijn in toenemende mate technici nodig met de juiste en eenduidige competenties.

Branchebrede FttX certificeringsboard

Vanaf het voorjaar van 2020 heeft de telecomsector daarom met elkaar verkend of en hoe zij kan komen tot een gezamenlijke certificering voor FttX glasvezelprofessionals. De partijen spreken nu de intentie uit om de krachten te bundelen in een branchebrede FttX certificeringsboard. Deze werkt een onafhankelijke, objectieve en integere certificering uit, waarmee technici hun vakbekwaamheid kunnen aantonen. De certificaten zullen zijn gericht op basisvaardigheden die noodzakelijk zijn voor de planning, het ontwerp, de aanleg, het onderhoud en het beheer van FttX glasvezelnetwerken. Fiber to the x (FttX) is de algemene term voor een op glasvezel gebaseerde aansluiting van een locatie. De partijen streven ernaar dat ook aannemers deel gaan uitmaken van de certificeringsboard.

Aanvullend

In het verleden is zowel vanuit ‘koper’ als vanuit ‘coax’ reeds werk gemaakt van certificeringsprogramma’s voor technici die werkzaamheden uitvoeren aan DSL- en Hybrid Fiber-Coax (HFC) netwerken, te weten de Certification Board Telecom (CBT) en de Stichting Examinering Certificering Telecom (SECT). Ook bestaan er al programma’s voor veiligheid, gezondheid en milieu bij civiele werkzaamheden (VCA) en voor de certificatie van aanneembedrijven (CKB), evenals onboardingprogramma’s van enkele netwerkeigenaren. De FttX certificering beoogt aanvullend te zijn op deze programma’s.

Meer over
Lees ook
Nieuw traffic-record bij DE-CIX Frankfurt: 15 Tbps

Nieuw traffic-record bij DE-CIX Frankfurt: 15 Tbps

Op woensdagavond 20 september heeft DE-CIX Frankfurt een nieuw verkeersrecord gevestigd door voor het eerst de grens van 15 Terabits per seconde (Tbps) te overschrijden, met een piek van 15,29 Tbps. Ter vergelijking: in 2022 doorbrak Frankfurt de barrières van 11, 12, 13 en 14 Tbps.

Janarthanan Sundaram, Bright Access, nieuwe voorzitter FCA

Janarthanan Sundaram, Bright Access, nieuwe voorzitter FCA

“Met het accepteren van het voorzitterschap van de Fiber Carrier Association, kan ik mijn passie voor de branche goed combineren met mijn wens om ook op te komen voor andermans belang. Mijn connecties in het maatschappelijke en politieke veld gaan daarbij ook zeker een handje meehelpen”.

Datacenter trends: hou het hoofd koel

Datacenter trends: hou het hoofd koel

Datacenterbeheerders staan voor een dubbele uitdaging: enerzijds moeten de prestaties worden verbeterd om aan de vraag naar hogere snelheden te voldoen, en tegelijkertijd moeten energieverbruik en CO2-uitstoot omlaag worden gebracht. Meer krachtige processoren, fors hogere dichtheid van apparatuur in racks, en servers die meer energie verbruiken leiden...