Submer en RNT Rausch kondigen samenwerking op de Nederlandse markt aan

submer-700

RNT, leverancier van server- en opslagoplossingen, heeft vandaag zijn samenwerking met Submer Technologies aangekondigd in onder andere Nederland, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Submer biedt actieve enkelfasige Immersion Cooling aan servers en opslag en de samenwerking stelt klanten in staat om RNT's, Tormenta Varioscaler Server en BigFoot Storage System's op een duurzame en milieuvriendelijke manier koel te houden.

Immersion Cooling is een techniek die wordt gebruikt om componenten van IT-apparatuur te koelen en bestaat uit het onderdompelen van de computercomponenten in een thermisch geleidende en diëlektrische vloeistof. Door deze praktijk worden de apparaten gekoeld en wordt warmte overgedragen van de bron naar de vloeistof. Immersion Cooling zou onderdeel moeten zijn van elke IT-implementatiestrategie en zal de standaard worden in moderne en toekomstige datacenters.

Traditioneel heeft computerhardware sinds het begin van de jaren zestig onderdompelingskoeling ondergaan, waarbij enkele van de eerste supercomputers volledig werden ondergedompeld in een diëlektrische vloeistof. Tegenwoordig wordt de methode steeds populairder bij datacenters die op zoek zijn naar innovatieve manieren om kosten te verlagen, ruimte te besparen en de rekencapaciteit te vergroten. Traditionele koelmethoden brengen hoge kosten met zich mee op het gebied van energieverbruik, watergebruik, onroerend goed, ecologische voetafdruk en meer. Voor veel bedrijven betekent dit dat ze niet alleen veel geld gaan besteden aan deze middelen, maar ook aan vastgoed en het beheer van datacenters.

Dompelkoeling om kosten te besparen

Door de samenwerking tussen Submer en RNT kunnen bedrijven van elke omvang hun eigen datacenter bijna overal inzetten. Een kleine ruimte is voldoende om de oplossingen te huisvesten en er zijn geen airconditioningsunits nodig om servers te koelen, of dure en geavanceerde brandblussystemen. De kamer zou eenvoudige toegangscontrole voor slechts één persoon nodig hebben, evenals af en toe elektrische aanpassingen om hem veilig te houden.

[...]

Lees ook
Analist: ‘Datacenters kiezen eerder cold plate-koeling dan immersion cooling’

Analist: ‘Datacenters kiezen eerder cold plate-koeling dan immersion cooling’

De toenemende power density van datacenter-racks, veroorzaakt door technologieën zoals cloud computing en generatieve AI, heeft geleid tot de verkenning van vloeistofkoeling als oplossing voor thermisch beheer. Zelfs met afscherming hebben traditionele luchtkoelingsmethoden moeite om te voldoen aan de koelbehoeften van dicht op elkaar gepakte1

Bescheiden groei Europese datacentersector in tweede kwartaal

Bescheiden groei Europese datacentersector in tweede kwartaal

Dat meldt Kevin Restivo van CBRE op LinkedIn. “In het tweede kwartaal was er een bescheiden stijging in de opname (54 MW) en het nieuwe aanbod (33 MW) op de primaire en secundaire colocatiedatacentermarkten van Europa”, schrijft hij.

Netwerkarchitectuur heeft grote invloed op duurzaamheid

Netwerkarchitectuur heeft grote invloed op duurzaamheid

Hebben de keuzes die we in het datacenter maken ten aanzien van connectiviteit invloed op het energiegebruik van een netwerkinfrastructuur? Jazeker, zegt Simone Vieira, Director Systems Engineering Europe Building & Data Center Connectivity bij CommScope. We spraken haar onlangs tijdens een gebruikersbijeenkomst van het concern.