Stichting FttX Certificering heeft eerste certificaat uitgewerkt en getest

FttX_logo_RGB

De stichting FttX Certificering heeft haar eerste certificaat uitgewerkt en getest in een pilot. Met de branchebrede certificering voor FttX glasvezelprofessionals wil de stichting het vakmanschap en de kwaliteit van de glasvezelinfrastructuur voor de toekomst borgen. De stichting richt zich daarbij op de beheerfase van FttX-netwerken en streeft naar gefaseerde invoering van de nieuwe certificering door glasvezelpartijen. 
 
De nieuwe stichting wordt bestuurd door KPN, VodafoneZiggo, Open Dutch Fiber, GlasDraad en branchevereniging NLconnect. Binnen de stichting is een College van Deskundigen actief, waarin ook deelname is van BAM Telecom, DELTA Fiber, Dirksen, Eurofiber, Klict, Van Gelder Telecom en VolkerWessels Telecom. De stichting stelt de eisen voor de certificaten en voor de locaties van de glasvezel-examens. Opleidingen worden aan de markt overgelaten.
 
Eerste certificaten voor beheerfase
Omdat de uitrol van glasvezelnetwerken momenteel in volle gang is, is de keuze gemaakt om de certificering te richten op de fase van beheer van deze netwerken. Het eerste uitgewerkte certificaat is BC2, oftewel de monteur FttH-klantaansluitingen. Deze module is in de beheerfase relevant, omdat bij veel klanten ‘na-aansluitingen’ moeten worden gemaakt. Er zijn zogenaamde toetsmatrijzen en eindtermen gemaakt, waarmee opleiders hun lesstof kunnen ontwikkelen. Ook zijn examenopgaven voor theorie- en praktijkexamens opgesteld. Door BAM Telecom is in Zwammerdam een examenlocatie ingericht, alwaar een pilot is uitgevoerd voor de eerste certificering. De locatie is door de Stichting als eerste gecertificeerd. Ook VolkerWessels Telecom werkt voor deze module aan een locatie, in Schoonebeek.
 
Negen certificaten
Twee jaar geleden sprak de glasvezelbranche de intentie uit om te komen tot een branchebrede certificering, waarmee technici hun vakbekwaamheid kunnen aantonen. Sindsdien is door alle betrokkenen veel werk verzet en een model voor een onafhankelijke, objectieve en integere certificering ontwikkeld. De oprichting van de stichting FttX Certificering eind maart markeert de afronding van deze stap.
 
De komende tijd worden door de stichting in totaal negen separate certificaten uitgewerkt, voor verschillende werkzaamheden aan glasvezelnetwerken. Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan het D3-certificaat. Dit betreft de beheerswerkzaamheden van de technicus storingen PoP - FTU.
 
Naar verwachting kunnen de eerste certificaten voor de zomer worden behaald.
Lees ook
Maunt neemt Infra Systems Nederland over

Maunt neemt Infra Systems Nederland over

Met de overname van Infra Systems Nederland (ISN) versterkt Maunt haar positie als premium distributeur in dataopslag en -verbinding. ISN is een ervaren leverancier van producten voor het bouwen van onder- en bovengrondse glasvezelnetwerken.

Groep Graafrechten wordt onderdeel van NLconnect

Groep Graafrechten wordt onderdeel van NLconnect

De Groep Graafrechten, een samenwerkingsverband van een elftal aanbieders van vaste telecommunicatie-infrastructuur, wordt onderdeel van branchevereniging NLconnect. Voortaan opereert het samenwerkingsverband als de NLconnect Groep Graafrechten.

Eurofiber breidt interconnectiviteit uit met Equinix Fabric

Eurofiber breidt interconnectiviteit uit met Equinix Fabric

Eurofiber (Cloud Infra) stelt klanten in staat om rechtstreeks end-to-end verbindingen te maken van elk Equinix IBX Datacenter naar elke DCspine-verbonden datacenterlocatie op aanvraag, zonder fysieke cross-connects.