Stichting FttX Certificering heeft eerste certificaat uitgewerkt en getest

FttX_logo_RGB

De stichting FttX Certificering heeft haar eerste certificaat uitgewerkt en getest in een pilot. Met de branchebrede certificering voor FttX glasvezelprofessionals wil de stichting het vakmanschap en de kwaliteit van de glasvezelinfrastructuur voor de toekomst borgen. De stichting richt zich daarbij op de beheerfase van FttX-netwerken en streeft naar gefaseerde invoering van de nieuwe certificering door glasvezelpartijen. 
 
De nieuwe stichting wordt bestuurd door KPN, VodafoneZiggo, Open Dutch Fiber, GlasDraad en branchevereniging NLconnect. Binnen de stichting is een College van Deskundigen actief, waarin ook deelname is van BAM Telecom, DELTA Fiber, Dirksen, Eurofiber, Klict, Van Gelder Telecom en VolkerWessels Telecom. De stichting stelt de eisen voor de certificaten en voor de locaties van de glasvezel-examens. Opleidingen worden aan de markt overgelaten.
 
Eerste certificaten voor beheerfase
Omdat de uitrol van glasvezelnetwerken momenteel in volle gang is, is de keuze gemaakt om de certificering te richten op de fase van beheer van deze netwerken. Het eerste uitgewerkte certificaat is BC2, oftewel de monteur FttH-klantaansluitingen. Deze module is in de beheerfase relevant, omdat bij veel klanten ‘na-aansluitingen’ moeten worden gemaakt. Er zijn zogenaamde toetsmatrijzen en eindtermen gemaakt, waarmee opleiders hun lesstof kunnen ontwikkelen. Ook zijn examenopgaven voor theorie- en praktijkexamens opgesteld. Door BAM Telecom is in Zwammerdam een examenlocatie ingericht, alwaar een pilot is uitgevoerd voor de eerste certificering. De locatie is door de Stichting als eerste gecertificeerd. Ook VolkerWessels Telecom werkt voor deze module aan een locatie, in Schoonebeek.
 
Negen certificaten
Twee jaar geleden sprak de glasvezelbranche de intentie uit om te komen tot een branchebrede certificering, waarmee technici hun vakbekwaamheid kunnen aantonen. Sindsdien is door alle betrokkenen veel werk verzet en een model voor een onafhankelijke, objectieve en integere certificering ontwikkeld. De oprichting van de stichting FttX Certificering eind maart markeert de afronding van deze stap.
 
De komende tijd worden door de stichting in totaal negen separate certificaten uitgewerkt, voor verschillende werkzaamheden aan glasvezelnetwerken. Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan het D3-certificaat. Dit betreft de beheerswerkzaamheden van de technicus storingen PoP - FTU.
 
Naar verwachting kunnen de eerste certificaten voor de zomer worden behaald.
Meer over
Lees ook
AMS-IX introduceert samen met andere exchanges 100G LR-1

AMS-IX introduceert samen met andere exchanges 100G LR-1

Met de toenemende vraag naar hogere bandbreedte en betere prestaties in het achterhoofd, introduceert een groep van bekende Internet Exchanges een nieuwe generatie optische transceivers, 100G LR-1. Deze transceivers zijn ook wel bekend als ‘LR’. Aan de initiële uitrol doen DE-CIX, LINX, AMS-IX en BCIX mee. Zij implementeren deze technologie als eerste...

TCO Development en SDIA ontwikkelen duurzaamheidscertificering voor cloudinfrastructuur

TCO Development en SDIA ontwikkelen duurzaamheidscertificering voor cloudinfrastructuur

De milieu-impact van clouddiensten en datacenters neemt toe naarmate meer IT-systemen van lokale computers naar de cloud verhuizen. Nu resource-intensieve diensten zoals AI in opkomst zijn, zal de vraag naar digitale transformatie, digitale producten en diensten en duurzame oplossingen blijven groeien. De vraag is alleen hoe de stakeholders rond deze...

NAVO gaat ook onderzeese internetkabels beveiligen

NAVO gaat ook onderzeese internetkabels beveiligen

De NAVO richt de Critical Undersea Infrastructure Coordination Cell. Deze zal gaan werken vanaf het hoofdkantoor van de defensie-organisatie. Het centrum gaat advies leveren over het beveiligen van onderzeese infrastructuur van NAVO-lidstaten. Ook deelt het best practices met zowel militaire als civiele belanghebbenden. Dat meldt NAVO-secretaris-generaal...