NAVO ondersteunt initiatief om Internet te redden door omleiding naar satellieten bij aanvallen op onderzeese kabels
Dat meldt Bloomberg. De NAVO geeft besloten financiering beschikbaar te stellen voor een project dat gericht is op het waarborgen van internetverbindingen, zelfs in geval van aanvallen op onderzeese kabels. Dit initiatief is goed nieuws voor datacenters in Nederland, waar veel internationaal dataverkeer wordt afgehandeld.
Onderzoekers uit de Verenigde Staten, IJsland, Zweden en Zwitserland werken aan een systeem om internetverkeer naadloos om te leiden van onderzeese kabels naar satellietsystemen. Dit zou een oplossing kunnen bieden bij sabotage of natuurrampen die onderzeese kabels beschadigen. De North Atlantic Treaty Organization's Science for Peace and Security Programme heeft een subsidie van 400.000 Euro goedgekeurd voor dit project, dat een totale waarde van 2,5 miljoen dollar heeft. Daarnaast leveren onderzoeksinstellingen bijdragen “in natura”.
Eyup Kuntay Turmus, adviseur en programmamanager bij het NAVO-programma, bevestigde tegenover Bloomberg dat het project recentelijk is goedgekeurd en dat de implementatie "zeer binnenkort" zal beginnen. Hoewel het initiatief nog niet officieel is aangekondigd, komt het op een moment van toenemende zorgen dat Rusland of China onderzeese kabels zou kunnen ondermijnen, doorsnijden of anderszins saboteren om communicaties te verstoren tijdens een militaire of andere crisis.
Impact op Nederlandse datacenters
De potentiële ontwikkeling van een systeem dat internetverkeer kan omleiden naar satellieten heeft belangrijke voordelen voor Nederland. Als knooppunt voor internationaal dataverkeer spelen Nederlandse datacenters een cruciale rol in het hosten en doorgeven van gegevens. Het nieuwe systeem zou een extra laag van veerkracht en zekerheid kunnen bieden, waardoor de continuïteit van digitale diensten gewaarborgd blijft, zelfs bij onderzeese kabelstoringen.
Met de ondersteuning van de NAVO en de samenwerking van internationale academische instellingen zet dit project een belangrijke stap in de richting van een robuustere en veiligere digitale infrastructuur.
Meer over
Lees ook
China ontwikkelt netwerk op en onder de zee voor monitoring van onder andere onderzeese Internetkabels
China is bezig met de ontwikkeling van een ambitieus onderwaternetwerk. Naast het verbeteren van de navigatie en real-time milieumonitoring wil men opmerkelijk genoeg met het netwerk van sensoren ook de conditie van onderzeese internetkabels kunnen monitoren. Ook in het Westen zijn we ons inmiddels meer dan bewust van het belang van het monitoren1
Ciena, HyperLight en McGill University realiseren 3.2Tb/s, 448Gb/s per-lane IMDD transmissie over 2 kilometer
Ciena, HyperLight Corporation en McGill University hebben een belangrijke mijlpaal bereikt met de eerste 3.2Tb/s (8×448Gb/s) O-band IMDD-transmissie over een afstand van 2 kilometer. Deze prestatie toont aan hoe de datadoorvoer tussen twee datacenters kan worden verdubbeld met behulp van bestaande glasvezelinfrastructuur.
Impressie FCA en Di4 Open Access Workshop
Als de workshop van FCA en Di4 op 24 maart iets duidelijk heeft gemaakt, dan is het wel de andere manier waarop de spelers in Duitsland tegen de FttX-markt aankijken dan de partijen in Oostenrijk, Zweden en natuurlijk Nederland. De manier waarop elk land omgaat met open access illustreert dit goed.