NAVO ondersteunt initiatief om Internet te redden door omleiding naar satellieten bij aanvallen op onderzeese kabels

thomas-haas-Rs5FCVANby0-unsplash

Dat meldt Bloomberg. De NAVO geeft besloten financiering beschikbaar te stellen voor een project dat gericht is op het waarborgen van internetverbindingen, zelfs in geval van aanvallen op onderzeese kabels. Dit initiatief is goed nieuws voor datacenters in Nederland, waar veel internationaal dataverkeer wordt afgehandeld.

Onderzoekers uit de Verenigde Staten, IJsland, Zweden en Zwitserland werken aan een systeem om internetverkeer naadloos om te leiden van onderzeese kabels naar satellietsystemen. Dit zou een oplossing kunnen bieden bij sabotage of natuurrampen die onderzeese kabels beschadigen. De North Atlantic Treaty Organization's Science for Peace and Security Programme heeft een subsidie van 400.000 Euro goedgekeurd voor dit project, dat een totale waarde van 2,5 miljoen dollar heeft. Daarnaast leveren onderzoeksinstellingen bijdragen “in natura”.

Eyup Kuntay Turmus, adviseur en programmamanager bij het NAVO-programma, bevestigde tegenover Bloomberg dat het project recentelijk is goedgekeurd en dat de implementatie "zeer binnenkort" zal beginnen. Hoewel het initiatief nog niet officieel is aangekondigd, komt het op een moment van toenemende zorgen dat Rusland of China onderzeese kabels zou kunnen ondermijnen, doorsnijden of anderszins saboteren om communicaties te verstoren tijdens een militaire of andere crisis.

Impact op Nederlandse datacenters

De potentiële ontwikkeling van een systeem dat internetverkeer kan omleiden naar satellieten heeft belangrijke voordelen voor Nederland. Als knooppunt voor internationaal dataverkeer spelen Nederlandse datacenters een cruciale rol in het hosten en doorgeven van gegevens. Het nieuwe systeem zou een extra laag van veerkracht en zekerheid kunnen bieden, waardoor de continuïteit van digitale diensten gewaarborgd blijft, zelfs bij onderzeese kabelstoringen.

Met de ondersteuning van de NAVO en de samenwerking van internationale academische instellingen zet dit project een belangrijke stap in de richting van een robuustere en veiligere digitale infrastructuur.

Lees ook
Met Duocast Connect+ wordt de zwaarste en snelste glasvezelverbinding tussen Noord-Nederland en Amsterdam beschikbaar voor het bedrijfsleven

Met Duocast Connect+ wordt de zwaarste en snelste glasvezelverbinding tussen Noord-Nederland en Amsterdam beschikbaar voor het bedrijfsleven

Met de introductie van Duocast Connect+ realiseert de Groningse IT-infrastructuurprovider Duocast de zwaarste en snelste glasroute tussen Noord-Nederland en connectiviteitsmetropool Amsterdam. De glasroute start met een capaciteit van 800 Gigabit per seconde en kan worden uitgebreid tot 32 Terabit per seconde. De uitrol start dit najaar.

Nieuwe onderzeese telecomkabel doet ook Nederland aan

Nieuwe onderzeese telecomkabel doet ook Nederland aan

Op de eerste dag van de Submarine Networks EMEA Conference in Londen heeft IOEMA Fibre een belangrijke aankondiging gedaan over de uitbreiding van digitale connectiviteit in Noord-Europa.

Maunt neemt Infra Systems Nederland over

Maunt neemt Infra Systems Nederland over

Met de overname van Infra Systems Nederland (ISN) versterkt Maunt haar positie als premium distributeur in dataopslag en -verbinding. ISN is een ervaren leverancier van producten voor het bouwen van onder- en bovengrondse glasvezelnetwerken.