Rotterdam krijgt eerste Nederlandse fabriek voor recycling lithium-ion batterijen

TES Battery Rotterdam

Als alles goed gaat, beschikt Nederland nog dit jaar over een eigen installatie voor het recyclen van lithium-ion batterijen. Dat meldt Technisch Weekblad. Daarmee wordt het ecosysteem rond energieopslag in ons land verder uitgebreid. Tot nu toe worden ingenomen batterijen veelal naar het buitenland gestuurd voor recycling. Een nieuwe installatie in Rotterdam van TES moet daar verandering in gaan brengen, waardoor hergebruik van materialen maar ook van complete batterijen een flinke stap dichterbij komt.

Veel lithium-ion batterijen die nu gerecycled worden, zijn afkomstig uit elektrische auto’s. Bovendien gaat het voornamelijk om schadeauto’s of om batterijen waarin productietechnische fouten zitten. Doordat lithium-ion batterijen in de praktijk langer blijken mee te gaan dan eerder werd aangenomen, laat de grote stroom batterijen die verwerkt dient te worden nog op zich wachten. Wel bevinden de productielocaties van dit type batterijen in Europa zich veelal nog in de opstartfase, met alle productieproblemen en uitval van dien.

Recycling is belangrijk om het ecosysteem rond batterijen voor energieopslag verder uit te breiden. We zien al enige tijd dat er een duidelijke link bestaat tussen lithium-ion batterijen die uit auto’s afkomstig zijn en datacenters en andere grootschalige energiegebruikers, zoals datacenters en andere grootschalige gebouwen. Het bekende voorbeeld daarvan is uiteraard de Johan Cruyff Arena in Amsterdam, waar lithium-ion batterijen die afkomstig zijn uit elektrische auto’s van Nissan door Eaton zijn verwerkt tot energieopslagsystemen die in combinatie met zonnepanelen op het dak een aanzienlijk deel van de faciliteiten van dit stadion van elektriciteit kunnen voorzien.

Voor het grootschalige gebruik van lithium-ion batterijen is het belangrijk om te realiseren dat Europa over een aantal jaren regels gaat stellen aan lithium-ion batterijen. Deze zullen dan voor een deel gemaakt moeten zijn met grondstoffen die via recycling beschikbaar zijn gekomen. Dit hoort bij het Europese beleid om als continent minder afhankelijk te worden van landen als China voor bepaalde groepen van grondstoffen. De fabriek van TES in Rotterdam verwacht vooral nikkel, mangaan en kobalt terug te winnen.

Lees ook
Project RePlanIT krijgt subsidie KIA-CE

Project RePlanIT krijgt subsidie KIA-CE

AMS Institute, Aliter Networks, IDEAL&CO Explore, WcooliT, KPN, TU Delft, STichting Green IT Amsterdam, Amsterdam Economic Board ontvangen met dit project subsidie vanuit de regeling TSE Industrie CE 2021: Circulaire Economie van de KIA CE en RVO.

Nederlandse Vereniging Duurzame Energie organiseert voor derde maal Open Energiedag

Nederlandse Vereniging Duurzame Energie organiseert voor derde maal Open Energiedag

Als er een sector is waar de ontwikkelingen op de energiemarkt zorgvuldig worden gevolgd, dan is het wel de datacentermarkt. De matige reputatie van datacenters heeft hier uiteraard mee te maken. Bovendien zien we dat veel datacenters zich steeds bewuster worden van hun (mogelijke) rol in de energiemarkt. Bovendien integreren steeds meer datacenters...

Seenons brengt Knowledge Center en Matchmaker voor afvalstromen

Seenons brengt Knowledge Center en Matchmaker voor afvalstromen

Seenons heeft twee nieuwe tools ontwikkeld die organisaties moeten helpen bij het bereiken van Zero Waste. Het platform voor afvalverwerkers heeft een Knowledge Center geïntroduceerd waar bedrijven terecht kunnen met vragen over hun afvalstromen. Die kan gaan over afvalscheiding, circulaire inkoop of compliance met wetgeving, en meer onderwerpen