Rotterdam krijgt eerste Nederlandse fabriek voor recycling lithium-ion batterijen

TES Battery Rotterdam

Als alles goed gaat, beschikt Nederland nog dit jaar over een eigen installatie voor het recyclen van lithium-ion batterijen. Dat meldt Technisch Weekblad. Daarmee wordt het ecosysteem rond energieopslag in ons land verder uitgebreid. Tot nu toe worden ingenomen batterijen veelal naar het buitenland gestuurd voor recycling. Een nieuwe installatie in Rotterdam van TES moet daar verandering in gaan brengen, waardoor hergebruik van materialen maar ook van complete batterijen een flinke stap dichterbij komt.

Veel lithium-ion batterijen die nu gerecycled worden, zijn afkomstig uit elektrische auto’s. Bovendien gaat het voornamelijk om schadeauto’s of om batterijen waarin productietechnische fouten zitten. Doordat lithium-ion batterijen in de praktijk langer blijken mee te gaan dan eerder werd aangenomen, laat de grote stroom batterijen die verwerkt dient te worden nog op zich wachten. Wel bevinden de productielocaties van dit type batterijen in Europa zich veelal nog in de opstartfase, met alle productieproblemen en uitval van dien.

Recycling is belangrijk om het ecosysteem rond batterijen voor energieopslag verder uit te breiden. We zien al enige tijd dat er een duidelijke link bestaat tussen lithium-ion batterijen die uit auto’s afkomstig zijn en datacenters en andere grootschalige energiegebruikers, zoals datacenters en andere grootschalige gebouwen. Het bekende voorbeeld daarvan is uiteraard de Johan Cruyff Arena in Amsterdam, waar lithium-ion batterijen die afkomstig zijn uit elektrische auto’s van Nissan door Eaton zijn verwerkt tot energieopslagsystemen die in combinatie met zonnepanelen op het dak een aanzienlijk deel van de faciliteiten van dit stadion van elektriciteit kunnen voorzien.

Voor het grootschalige gebruik van lithium-ion batterijen is het belangrijk om te realiseren dat Europa over een aantal jaren regels gaat stellen aan lithium-ion batterijen. Deze zullen dan voor een deel gemaakt moeten zijn met grondstoffen die via recycling beschikbaar zijn gekomen. Dit hoort bij het Europese beleid om als continent minder afhankelijk te worden van landen als China voor bepaalde groepen van grondstoffen. De fabriek van TES in Rotterdam verwacht vooral nikkel, mangaan en kobalt terug te winnen.

Lees ook
China begint productie van onderwaterdatacenters

China begint productie van onderwaterdatacenters

Zoeken naar duurzame en efficiënte manieren om datacenters te huisvesten is in veel landen een prioriteit geworden. China heeft recentelijk een significante stap gezet op dit gebied door te starten met de bouw van onderwaterdatacenters (UDC), een concept dat voor het eerst werd geïntroduceerd door Microsoft's Project Natick in 2014.

Nieuw EU-fonds van 4 miljard euro voor schone energieprojecten interessant voor datacenters

Nieuw EU-fonds van 4 miljard euro voor schone energieprojecten interessant voor datacenters

Recent heeft de Europese Unie een belangrijke stap gezet in de richting van schone energie door €4 miljard beschikbaar te stellen voor schone energieprojecten, waaronder energieopslag. Dit initiatief, dat voortkomt uit de EU's Innovation Fund, biedt niet alleen een impuls voor milieuvriendelijke technologieën, maar biedt ook kansen voor datacenters...

Europese Investeringsfonds zet in op vermindering energieverspilling in datacenters

Europese Investeringsfonds zet in op vermindering energieverspilling in datacenters

Het Europese Investeringsfonds (EIF) heeft 145 miljoen euro geïnvesteerd in een privaat fonds dat zich richt op het terugdringen van energieverspilling in onder andere datacenters en andere faciliteiten die veel energie gebruiken. Deze investering is onderdeel van de bredere inspanningen van de EU om duurzaamheid in de energiesector te bevorderen.