Rijksoverheid claimt schade door vertraging ODC Noord in Groningen bij KPN

Het Overheidsdatacenter (ODC) Noord in Groningen werd door KPN in september 2013 opgeleverd, drie maanden later dan gepland. De Rijksoverheid eist daarom van KPN een schadevergoeding om deze vertraging te compenseren.

Een woordvoerster van DUO spreekt tegenover Computable over een 'beperkte schade' die sommige deelnemers door de vertraging hebben opgelopen. Het Rijk wil deze schade verhalen op KPN. Hoe groot de schadeclaim precies is wordt niet bekend gemaakt.

KPN wist de opdracht in het najaar van 2012 binnen te halen via een aanbesteding. Het bedrijf schakelde onderaannemer IGRE in voor de bouw van het datacenter. KPN zou het datacenter vervolgens huren van dit bedrijf. IGRE kon echter geen financierder vinden om de bouw van het datacenter rond te krijgen en kon de opdracht hierdoor niet vervullen.

Het telecombedrijf besloot daarom met een nieuwe partij in zee te gaan: Digital Realty Trust. KPN financierde ditmaal de bouw van het datacenter zelf. De problemen zorgden uiteindelijk voor veel vertraging, waarvan een deel tijdens de bouw zou zijn ingelopen. Het datacenter werd uiteindelijk drie maanden te laat opgeleverd.

Meer over
Lees ook
Eerste resultaten iXora field-test heel positief

Eerste resultaten iXora field-test heel positief

In december 2023 is het eerste iXora systeem bij een van de datacenters van NorthC in Rotterdam geïnstalleerd. Na een periode van vier maanden heeft iXora al heel veel kunnen testen en de resultaten zijn erg goed. Dit toont aan dat men op de juiste weg zit naar succes.

Eurofiber breidt interconnectiviteit uit met Equinix Fabric

Eurofiber breidt interconnectiviteit uit met Equinix Fabric

Eurofiber (Cloud Infra) stelt klanten in staat om rechtstreeks end-to-end verbindingen te maken van elk Equinix IBX Datacenter naar elke DCspine-verbonden datacenterlocatie op aanvraag, zonder fysieke cross-connects.

Startup Exowatt wil AI-datacenters van hernieuwbare energie voorzien

Startup Exowatt wil AI-datacenters van hernieuwbare energie voorzien

Het Amerikaanse bedrijf Exowatt belooft elektriciteit te leveren tegen een prijs van 0,01 dollar per kilowattuur, of zelfs minder, voor datacenters en kunstmatige intelligentie (AI). Deze ambitie wordt ondersteund door investeerders zoals Sam Altman (van OpenAI), Andreessen Horowitz en Atomic.