Panduit EMEA Digital Forum 2021 - Hoe colo’s goed kunnen inspelen op veranderende klantwensen

Panduit-DCW-2021-06-30-1

 

Tijdens het Panduit EMEA Digital Forum 2021 ‘We Connect’ deelden datacenter- en netwerkexperts hun visie en mening over hoe leveranciers van colocaties inspelen op de snel veranderende wensen van klanten. Het programma van dit evenement bestond uit een virtuele rondreis langs de innovatiecentra van Panduit in Londen, Frankfurt, Milaan, Ljubljana en Chicago, met interviews en paneldiscussies over belangrijke trends en ontwikkelingen op het gebied van netwerkinfrastructuren.

Als eerste vertelde Emma Fryer, Associate Director Data Centres techUK, dat de capaciteitsbehoefte van zakelijke klanten door de pandemie sterk is aangejaagd. Vooral door het snel groeiende gebruik van cloud services. De leveranciers daarvan zijn ervaren kritische klanten met betrekking tot de benodigde infrastructuur. Michael Akinla, de Regional Business Manager, Network Infrastructure van Panduit, beaamde dat bedrijven door het verplichte faciliteren dat medewerkers vanuit huis kunnen werken veel meer gebruik zijn gaan maken van cloud services. Verder dragen ook het toegenomen thuis gamen en streamen van films en muziek bij aan een groeiende behoefte aan netwerkcapaciteit. Omdat Panduit al decennia een sterke positie heeft in de markt van datacenters en netwerken groeit de business bijzonder voorspoedig.

Hyperschaalbare infrastructuur

David Hall, Fellow en Senior Technologist van colocatie-leverancier Equinix merkte dat marktontwikkelingen die zij voor de komende vier tot vijf jaar hadden verwacht al tijdens de coronapandemie zijn doorgebroken. Voorbeelden daarvan zijn de behoefte aan een hyperscale infrastructuur, migratie naar cloudplatformen en -services en het willen benutten van de voordelen die AI, machine learning en big data te bieden hebben. Omdat het personeel van bedrijven steeds minder op centrale locaties werkt en vaker vanuit huis, de trein of bus en flexwerkplekken, voegen colocaties belangrijke waarde toe aan een toekomstbestendige IT-strategie. Voor Equinix dus niet veel nieuws onder de zon als gevolg van COVID-19, maar wel een versnelling van ontwikkelingen en daaraan gerelateerde vraag die ze de komende jaren pas hadden verwacht. Met als gevolg druk op de levering- en installatietijd voor infrastructuuruitbreidingen.  

Infrastructure as a Service

Colocaties bieden volgens David Hall interessante voordelen in vergelijking met publieke cloudservices, zoals meer controle over de hele netwerkstack en het partneren met verschillende technologieleveranciers. Klanten willen nog graag toegang tot de fysieke infrastructuur waarop hun toepassingen draaien en ook inzicht in wie de servers en andere apparatuur installeert en onderhoudt. In reactie daarop heeft Equinix vorig jaar geïnvesteerd in een oplossing om de fysieke infrastructuur als een service te leveren die vrijwel net zo flexibel schaalbaar is als publieke cloudservices. Deze oplossing met de naam Equinix Metal biedt bedrijven de vrijheid om te kiezen uit fysieke servers van het eigen voorkeursmerk die via een softwarelaag razendsnel beschikbaar, te configureren en te managen zijn. 

Datatoegang en -bescherming

Vanuit het deelnemende publiek werden onder andere vragen gesteld over de datatoegang en -bescherming bij colocatie-providers. David Hall vertelde dat de basis daarvoor het land en de hostlocatie zijn waar alle data wordt opgeslagen. Verder is de mate waarin klanten toegang hebben tot de netwerkstack belangrijk. Emma Fryer voegde hieraan toe dat colocatie-providers in Europa vanzelfsprekend moeten voldoen aan alle eisen van de GDPR. Aanvullend bepalen de services die worden geleverd welke verantwoordelijkheden en bevoegdheden providers hebben. De laatste jaren worden er strengere eisen gesteld en garanties gevraagd met betrekking tot de datatoegang en -bescherming bij het afsluiten van nieuwe contracten. Ook Panduit speelt daar uiteraard op in, als een wereldwijd actieve leverancier van netwerkinfrastructuren.

Flexibiliteit vergroten

Om sneller te kunnen anticiperen op veranderende klantwensen is het voor colocatie-providers belangrijk de flexibiliteit van hun datacenters te vergroten. Panduit maakt dat onder andere mogelijk met de onlangs geïntroduceerde FlexFusion™ datacenterkast. Deze nieuwe generatie modulaire kasten vormen een breed toepasbaar platform voor elk type datacenter en servicebehoeften, voor de huidige hyperschaalbare, edge en multitenant omgevingen. Dankzij een maximale belasting van 1.588 kilo en een 80% geperforeerde deur voor een betere luchtstroom, zijn de FlexFusion™ kasten geschikt voor het optimaal laten presteren van elke configuratie van servers en netwerkapparatuur. Indien nodig is de kast nog uit te breiden met verschillende kabelbeheeropties, die zonder gereedschap te installeren zijn.

Gevolgen van kortsluiting verkleinen

Tijdens een rondetafelgesprek in Frankfurt deelden de onafhankelijke expert Dipl. Ing. Güven Narin en Uberto Vercellotti van KEMA Labs hun kennis en praktijkervaringen met het voorkomen van kortsluitingen in datacenters en industriële netwerken. Daarna vertelde Henk Nouwen, Senior Business Development Manager van Panduit, dat de IEC-standaard 61914:2015 belangrijke richtlijnen bevat voor het correct installeren van kabels voor verschillende toepassingen. Waaronder het gebruik van kabelklemmen met een voorgeschreven tussenafstand voor het bevestigen van kabels. Panduit levert diverse typen kabelklemmen en -binders die helpen de gevolgen van een kortsluiting aanzienlijk te verkleinen en daarmee de veiligheid in datacenters te verhogen.

Innovatieve oplossingen voor datacenters

Tijdens het virtuele We Connect 2021 forum waren nog meer oplossingen te zien die speciaal zijn ontwikkeld en geoptimaliseerd voor datacenters. Een ander voorbeeld daarvan is het nieuwe Panduit Adjustable Depth 4 Post Rack, dat de stabiliteit van een patchkast combineert met de toegankelijkheid van een open rack, om datacenterbeheerders meer flexibiliteit te geven bij het ontwerpen van netwerken. Maar ook de nieuwe 400G CS connector voor 200G/400G applicaties in datacenters. Deze volgende generatie glasvezelconnector helpt de capaciteit van datacenters te optimaliseren voor hoge snelheid toepassingen. Dankzij de compacte vormgeving is Panduit’s 400G CS connector met een hoge dichtheid te installeren en vergroot ook deze innovatie zowel de flexibiliteit als de efficiency van kast- en rackindelingen

 

Lees meer over de laatste ontwikkelingen rond datacenter in het juli-uitgave van DatacenterWorks

Meer over
Lees ook
nLighten neemt 7 edge datacenters van EXA Infrastructure over

nLighten neemt 7 edge datacenters van EXA Infrastructure over

  Overname opent nieuwe markten voor nLighten in België, Zwitserland en Spanje en breidt de aanwezigheid in Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Nederland uit.   nLighten heeft de overname bekendgemaakt van zeven edge datacenters van EXA Infrastructure. Deze stap versterkt de positie van nLighten als marktleider binnen de Europese1

NTT DATA versterkt aanwezigheid in EMEA met uitbreiding datacenter in Berlijn

NTT DATA versterkt aanwezigheid in EMEA met uitbreiding datacenter in Berlijn

NTT DATA, aanbieder van IT-technologie en –diensten, kondigt aan dat zijn Global Data Centers divisie een derde datacentercampus in Berlijn zal ontwikkelen.

Bob Sprengers nieuwe CEO van Penta Infra

Bob Sprengers nieuwe CEO van Penta Infra

Bob Sprengers gaat aan de slag als CEO van Penta Infra, zo kondigen Europese core en edge colocatie provider Penta Infra en hoofdinvesteerder Photon Capital vandaag aan. Sprengers is een zeer ervaren ICT-leider met een indrukwekkende internationale staat van dienst op het gebied van bedrijfs-, volume- en margegroei. Hij neemt de functie over van A1