Ook in datacenter-hotspot Virginia is onrust over ongebreidelde groei ontstaan

jeff-dewitt-k739_l2e8ko-unsplash

Op vrijdag 1 december is in Virginia, Verenigde Staten, een belangrijke stap gezet op weg naar wat moet leiden tot meer regulering van datacenters. Op die dag is officieel een coalitie van twintig milieu- en klimaatgroeperingen, genaamd de 'Virginia Data Center Reform Coalition', van start gegaan. Deze coalitie heeft als doel de groei van datacenters binnen de Commonwealth van Virginia te beteugelen.

Virginia staat bekend als een wereldwijde hotspot voor datacenters, maar deze snelle groei heeft geleid tot zorgen over de milieu-impact. De coalitie wijst op de problemen rondom de locatiekeuze van deze gigantische campussen, die onevenredige hoeveelheden water verbruiken en een zware last leggen op de energie-infrastructuur. Dit zou de overgang van Virginia naar schone energie belemmeren.

De belangrijkste zorgen van de coalitie hebben ten eerste betrekking op de zogeheten cumulatieve effecten. Men dringt er bij de regering van de staat op aan om de cumulatieve effecten van de ontwikkeling van datacenters op het elektriciteitsnet, waterbronnen, luchtkwaliteit en landbehoud te evalueren. De groep roept ook op tot het invoeren van regulering en tariefhervormingen om deze industrie beter te beheersen. De coalitie bekritiseert het gebrek aan transparantie bij de besluitvorming rondom datacenters, vaak verborgen achter geheimhoudingsovereenkomsten en is van plan om regelmatig een beroep te gaan doen op de 'Virginia Freedom of Information Act’ die de overheid dwingt om openheid van zaken te geven.

Er zijn duidelijke overeenkomsten met de Nederlandse situatie. Zo bestaat er onduidelijkheid over nieuwe transmissielijnen. Er zijn wel plannen, maar capaciteiten en planningen zijn niet duidelijk. Verder claimt de coalitie dat gewone burgers de rekening betalen voor de almaar uitdijende energie-infrastructuur. Men vindt dat deze kosten betaald moeten worden door de industrie. Ook een probleem: er zijn veel zorgen over de grote hoeveelheden water die datacenters ook in Virginia gebruiken. Verder heeft men in toenemende mate problemen met de grote aantallen backup-generatoren en de impact van de diesel die deze gebruiken op de luchtkwaliteit en het milieu.

De coalitie brengt serieuze zorgen naar voren over de huidige en toekomstige impact van datacenters in Virginia. De zorgen over de enorme groei van de datacenterindustrie leven ook in Virginia - net als in Nederland - vooral onder de gewone burgers. Communicatie en transparantie vanuit de industrie en de overheid zijn essentieel om deze zorgen weg te nemen.

Lees ook
Onderzoekers van HvA zoeken MKB-bedrijven die hun clouddiensten willen laten testen op energie-efficiëntie

Onderzoekers van HvA zoeken MKB-bedrijven die hun clouddiensten willen laten testen op energie-efficiëntie

Het energieverbruik van datacenter is hoog. Wie cloudapplicaties in een datacenter host is er dan ook bij gebaat deze applicaties zo energie-efficiënt te laten opereren. Het onderzoeksprogramma CleanTech van de Hogeschool van Amsterdam (HvA) is op zoek naar bedrijven die deze energie-efficiëntie willen laten testen. De onderzoekers van de HvA bere1

HARTING lanceert nieuwe Cat5e en Cat6 patchkabels

HARTING lanceert nieuwe Cat5e en Cat6 patchkabels

HARTING lanceert nieuwe Cat5e en Cat6 patchkabels voor gebruik in datacenters. De HARTING patchkabels zijn speciaal ontworpen voor multiport-switches en compacte industriële apparaten. De connector van de patchkabels beschikt over de speciale Dualboot-technologie. Deze technologie zorgt voor een optimale trekontlasting en beschermt de vergrendeli1

IBM bouwt 15 nieuwe datacenters

IBM bouwt 15 nieuwe datacenters

IBM investeert ruim 880 miljoen euro in de bouw van nieuwe datacenters. Het aantal datacenters dat het bedrijf wereldwijd in bezit heeft moet dit jaar nog worden uitgebreid van 25 naar 40. De investeringen volgen nadat IBM de clouddienstverlener Softlayer vorig jaar overnam. Voor het bedrijf werd bijna 1,5 miljard euro betaald. IBM meldt maar lie1