Onduidelijkheid over vitaal verklaren van datacenters

Min EZK

Er is nog geen duidelijkheid over hoe bepaald kan worden of datacenters in Nederland als vitaal bestempeld kunnen worden.

Een rapport van Stratix dat in opdracht van het Agentschap Telecom is gemaakt, schetst een verdeeld beeld over de vraag hoe het ministerie van Economische Zaken en Klimaat kan beoordelen welke datacenters voor Nederland vitale infrastructuur huisvesten.

“Voor alle geïnterviewde datacenterpartijen is duidelijk dat harde criteria als vloeroppervlak of stroomverbruik geen rol kunnen spelen bij het bepalen of een datacenter vitaal verklaard moet worden”, zo meldt het rapport.

Ook het aantal huishoudens of burgers dat geraakt wordt als een datacenter uitvalt, wordt als criterium door een deel van de respondenten afgewezen. Zelfs bij het beoordelen van datacenters op basis van certificeringen zoals ISO9001, 27001 of NEN7510, worden kanttekeningen geplaatst. Deze zouden vooral gebruikt worden als marketinginstrument en omdat datacenterklanten daarom vragen.

Mogelijk kunnen de processen van de klanten in de datacenters iets zeggen over het vitale belang van het datacenter in kwestie. Maar uit antwoorden van respondenten blijkt dat lang niet alle exploitanten van datacenters voldoende weten van hun klanten om een inschatting te kunnen maken over de processen en de noodzaak van de continuïteit.

Staatssecretaris Mona Keijzer van EZK start in het najaar overleg met de stakeholders. Daarna volgt dan een besluit over het al dan niet vitaal verklaren van Nederlandse datacenters.

Lees ook
Verslag DatacenterWorks Expertsessie Next Gen Koeling

Verslag DatacenterWorks Expertsessie Next Gen Koeling

DCW_expertsessie_koeling_20220524 Dinsdag 24 mei vond de DatacenterWorks Expertsessie Next Gen Koeling plaats in het Switch Datacenters in Woerden voor 90 bezoekers toont aan dat het onderwerp leeft. Tegelijk is tijdens de dag duidelijk geworden dat het een lastig onderwerp is waarbij het minder gaat om koeling en meer om de vraag wat er prakt1

Uitdagingen voor datacenters

Uitdagingen voor datacenters

Elk jaar brengt R&M alle recente innovaties op het gebied van publieke netwerken, LAN en Datacenters in kaart. Graag deel ik een aantal van onze bevindingen met betrekking tot datacenters. Voor datacenters breekt een nieuwe fase aan op het gebied van hogesnelheidsdatatransmissie. Zij moeten hun netwerkbeheer verregaand automatiseren om het snel gr1

Submer en RNT Rausch kondigen samenwerking op de Nederlandse markt aan

Submer en RNT Rausch kondigen samenwerking op de Nederlandse markt aan

RNT, leverancier van server- en opslagoplossingen, heeft vandaag zijn samenwerking met Submer Technologies aangekondigd in onder andere Nederland, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Submer biedt actieve enkelfasige Immersion Cooling aan servers en opslag en de samenwerking stelt klanten in staat om RNT's, Tormenta Varioscaler Server en BigFoot1