Onduidelijkheid over vitaal verklaren van datacenters

Min EZK

Er is nog geen duidelijkheid over hoe bepaald kan worden of datacenters in Nederland als vitaal bestempeld kunnen worden.

Een rapport van Stratix dat in opdracht van het Agentschap Telecom is gemaakt, schetst een verdeeld beeld over de vraag hoe het ministerie van Economische Zaken en Klimaat kan beoordelen welke datacenters voor Nederland vitale infrastructuur huisvesten.

“Voor alle geïnterviewde datacenterpartijen is duidelijk dat harde criteria als vloeroppervlak of stroomverbruik geen rol kunnen spelen bij het bepalen of een datacenter vitaal verklaard moet worden”, zo meldt het rapport.

Ook het aantal huishoudens of burgers dat geraakt wordt als een datacenter uitvalt, wordt als criterium door een deel van de respondenten afgewezen. Zelfs bij het beoordelen van datacenters op basis van certificeringen zoals ISO9001, 27001 of NEN7510, worden kanttekeningen geplaatst. Deze zouden vooral gebruikt worden als marketinginstrument en omdat datacenterklanten daarom vragen.

Mogelijk kunnen de processen van de klanten in de datacenters iets zeggen over het vitale belang van het datacenter in kwestie. Maar uit antwoorden van respondenten blijkt dat lang niet alle exploitanten van datacenters voldoende weten van hun klanten om een inschatting te kunnen maken over de processen en de noodzaak van de continuïteit.

Staatssecretaris Mona Keijzer van EZK start in het najaar overleg met de stakeholders. Daarna volgt dan een besluit over het al dan niet vitaal verklaren van Nederlandse datacenters.

Lees ook
Ook in Ashburn is sprake van stroomtekort

Ook in Ashburn is sprake van stroomtekort

De wellicht grootste datacenterhotspot, Ashburn, in Noord-Virginia lijkt met dezelfde problemen als Amsterdam, Dublin en Frankfurt te maken krijgen. De vraag naar stroom is groter dan het aanbod. Nieuwbouw moet mogelijk wachten tot 2026.

Ook datacenters moeten vanaf 2026 Smart Building Ready zijn

Ook datacenters moeten vanaf 2026 Smart Building Ready zijn

Ook datacenters moeten vanaf 2026 Smart Building Ready zijn. Maar wat betekent dat eigenlijk? Bram Schats van Avelution legt het in dit artikel uit.

NorthC Datacenters breidt uit in Zwitserland door overname van Netrics

NorthC Datacenters breidt uit in Zwitserland door overname van Netrics

NorthC Group, het grootste regionale datacenterbedrijf van Nederland, heeft een overeenkomst getekend voor de overname van de datacenters en de connectiviteitsdiensten van het Zwitserse Netrics. Hiermee betreedt NorthC Group de Zwitserse markt. Dit is de tweede internationale overname door NorthC Group, na de overname vanIP Exchange in Duitsland,1