Onderzoekers van HvA zoeken MKB-bedrijven die hun clouddiensten willen laten testen op energie-efficiëntie

cleantech

Het energieverbruik van datacenter is hoog. Wie cloudapplicaties in een datacenter host is er dan ook bij gebaat deze applicaties zo energie-efficiënt te laten opereren. Het onderzoeksprogramma CleanTech van de Hogeschool van Amsterdam (HvA) is op zoek naar bedrijven die deze energie-efficiëntie willen laten testen.

De onderzoekers van de HvA bereiden een onderzoeksvoorstel voor over de energie-efficiëntie van clouddiensten. Voor dit onderzoek is CleanTech op zoek naar MKB-bedrijven die de energie-efficiëntie van hun IaaS-, PaaS- of SaaS-dienst willen laten onderzoeken. De bedrijven kunnen hun clouddiensten hierdoor optimaliseren om energie-efficiënter te werken, waardoor het datacenter waarin zij hun diensten hosten efficiënter kan opereren.

Virtualisatie & cloudapplicaties

Het onderzoeksvoorstel is opgebouwd uit twee verschillende onderzoekslijnen: virtualisatie en cloudapplicaties. Bij virtualisatie gaan de onderzoekers bijvoorbeeld de energie overhead van zowel hypervisors waaronder Xen, VMware en KVM als cloudmanagementsystemen zoals Openstack en Cloudstack onderzoeken. De onderzoekslijn virtualisatie is bedoeld voor het testen van de energie-efficiëntie van verschillende versies van een cloudapplicaties of ten opzichte van een alternatieve applicatie. Onderzoeksvragen kunnen daarnaast gaan over databases en thin/fat client configuraties.

Het onderzoeksprogramma CleanTech wordt tijdens het onderzoek academisch ondersteund door de onderzoeksgroepen System & Network Engineering van de Universiteit van Amsterdam (UvA) en Software & Services van de Vrije Universiteit (VU). Het onderzoek zal worden uitgevoerd in het Software Energy Footprint Lab. Dit is een laboratorium dat beschikt over servers die zijn voorzien van meetsensoren. Hierdoor kan het energiegebruik van applicaties nauwkeurig in kaart worden gebracht.

Contact

Bedrijven die interesse hebben om deel te nemen aan dit onderzoek of vragen hebben kunnen contact op nemen met Bo Merkus via b.merkus@hva.nl.

Dossiers
Lees ook
Arista Networks levert twee miljoenste netwerkpoort voor datacenters

Arista Networks levert twee miljoenste netwerkpoort voor datacenters

Arista Networks heeft zijn 2 miljoenste 10/40/100 Gigabit Ethernet-poort geleverd, voor cloudomgevingen en datacenters. Het bedrijf is volledig gespecialiseerd in Software Defined Networking (SDN) oplossingen voor grote datacenters en bedrijfsnetwerken. Arista Networks groeit succesvol door de toenemende acceptatie van cloud computing en diensten.1

Capaciteitsuitbreiding van meet-me-rooms bij ITB2 Datacenter afgerond

Capaciteitsuitbreiding van meet-me-rooms bij ITB2 Datacenter afgerond

De capaciteitsuitbreiding van de twee meet-me-rooms (MMR) in het datacenter van ITB2 Datacenters in Apeldoorn is afgerond. De beschikbare capaciteit is verdubbeld. Deze stap is genomen met het oog op de uitbreiding van de connectiviteit van het datacenter, die voor de komende maanden op de planning staat. “De capaciteitsuitbreiding in de meet-me-1

A10 Networks wil met aCloud Services Architecture TCO van datacenters verlagen

A10 Networks wil met aCloud Services Architecture TCO van datacenters verlagen

A10 Networks introduceert de aCloud Services Architecture, om Infrastructure as a Service (IaaS) providers te helpen de performance te verhogen en de Total Cost of Ownership (TCO) te verlagen. Deze architectuur bestaat uit appliances met een hoge verwerkingssnelheid, licenties gebaseerd op de gebruiksbehoefte en integratie met Software Defined Net1