Onderzoek in Ierland: zijn datacenter betrouwbare warmteleveranciers voor stadsverwarming?

dublin

In de Ierse stad Dublin wordt onderzoek gedaan naar de vraag of datacenters betrouwbare leveranciers zijn van restwarmte voor stadsverwarming. Dit onderzoek volgt op een recent artikel gepubliceerd op de website van de krant Dublin Inquirer, waarin de potentie wordt besproken om de warmte die wordt gegenereerd door datacenters te benutten voor de verwarming van gebouwen in de stad.

Het concept van het benutten van warmte van datacenters voor stadsverwarmingssystemen is uiteraard niet nieuw. In tal van steden over de hele wereld onderzoeken vergelijkbare initiatieven hoe de duurzaamheid kan worden verbeterd en de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen kan worden verminderd. Door gebruik te maken van de restwarmte van onder andere datacenters die anders verloren zou gaan, kunnen steden zoals Dublin hun ecologische voetafdruk verminderen en tegelijkertijd een betrouwbare energiebron voor verwarming bieden.

Er zijn ook uitdagingen die moeten worden aangepakt. Het artikel benadrukt bijvoorbeeld dat er regelingen moeten worden getroffen om de warmtelevering te coördineren en ervoor te zorgen dat de betrouwbaarheid van zowel het datacenter als het verwarmingssysteem wordt gegarandeerd. Dat wordt in Dublin nu onderzocht. Met name kijkt men naar de vraag wat er gebeurt als een datacenter die restwarmte levert aan een warmtenet onverhoopt de deuren sluit. Hoe kan dan de verwarmingstaak van het warmtenet worden ingevuld? En mocht dat niet lukken, wie draait er dan op voor de kosten die gemaakt zijn voor het aanleggen van de stadsverwarming? 

Lees ook
ASHRAE 2024-conferentie in teken van AI voor beheer van datacenters en lifecycle management

ASHRAE 2024-conferentie in teken van AI voor beheer van datacenters en lifecycle management

Medio juni vindt in de Verenigde Staten de 2024-editie van de jaarlijkse ASHRAE-conferentie plaats. Het technische programma voor dit event is nu beschikbaar. De conferentie vindt plaats dat van 22 tot 26 juni in het Marriott Indy Place in Indianapolis.

Slim optimaliseren van datacenter Power Usage Effectiveness (PUE)

Slim optimaliseren van datacenter Power Usage Effectiveness (PUE)

In de loop der jaren zijn datacenters uitgegroeid van een handvol servers in een kelder tot honderden, duizenden, soms zelfs honderdduizenden servers op één locatie. Zulke configuraties kunnen een zeer grote invloed hebben op het elektriciteitsnet en de gebruikers ervan in een bepaalde regio. In de loop der jaren is de workload van d1

Community Netwerk Meeting: ESG, datacenterapparatuur en licenties centraal

Community Netwerk Meeting: ESG, datacenterapparatuur en licenties centraal

Dinsdag 23 april vond in Maarssen de eerste Circulaire-IT Community Netwerk Meeting van dit jaar bespraken de deelnemers de markt voor duurzame datacenters en IT-omgevingen. Hieronder een deel van het artikel dat daarover op Circulaire-IT is verschenen.