Onderzoek in Ierland: zijn datacenter betrouwbare warmteleveranciers voor stadsverwarming?

dublin

In de Ierse stad Dublin wordt onderzoek gedaan naar de vraag of datacenters betrouwbare leveranciers zijn van restwarmte voor stadsverwarming. Dit onderzoek volgt op een recent artikel gepubliceerd op de website van de krant Dublin Inquirer, waarin de potentie wordt besproken om de warmte die wordt gegenereerd door datacenters te benutten voor de verwarming van gebouwen in de stad.

Het concept van het benutten van warmte van datacenters voor stadsverwarmingssystemen is uiteraard niet nieuw. In tal van steden over de hele wereld onderzoeken vergelijkbare initiatieven hoe de duurzaamheid kan worden verbeterd en de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen kan worden verminderd. Door gebruik te maken van de restwarmte van onder andere datacenters die anders verloren zou gaan, kunnen steden zoals Dublin hun ecologische voetafdruk verminderen en tegelijkertijd een betrouwbare energiebron voor verwarming bieden.

Er zijn ook uitdagingen die moeten worden aangepakt. Het artikel benadrukt bijvoorbeeld dat er regelingen moeten worden getroffen om de warmtelevering te coördineren en ervoor te zorgen dat de betrouwbaarheid van zowel het datacenter als het verwarmingssysteem wordt gegarandeerd. Dat wordt in Dublin nu onderzocht. Met name kijkt men naar de vraag wat er gebeurt als een datacenter die restwarmte levert aan een warmtenet onverhoopt de deuren sluit. Hoe kan dan de verwarmingstaak van het warmtenet worden ingevuld? En mocht dat niet lukken, wie draait er dan op voor de kosten die gemaakt zijn voor het aanleggen van de stadsverwarming? 

Meer over
Lees ook
China begint productie van onderwaterdatacenters

China begint productie van onderwaterdatacenters

Zoeken naar duurzame en efficiënte manieren om datacenters te huisvesten is in veel landen een prioriteit geworden. China heeft recentelijk een significante stap gezet op dit gebied door te starten met de bouw van onderwaterdatacenters (UDC), een concept dat voor het eerst werd geïntroduceerd door Microsoft's Project Natick in 2014.

Nieuw EU-fonds van 4 miljard euro voor schone energieprojecten interessant voor datacenters

Nieuw EU-fonds van 4 miljard euro voor schone energieprojecten interessant voor datacenters

Recent heeft de Europese Unie een belangrijke stap gezet in de richting van schone energie door €4 miljard beschikbaar te stellen voor schone energieprojecten, waaronder energieopslag. Dit initiatief, dat voortkomt uit de EU's Innovation Fund, biedt niet alleen een impuls voor milieuvriendelijke technologieën, maar biedt ook kansen voor datacenters...

Europese Investeringsfonds zet in op vermindering energieverspilling in datacenters

Europese Investeringsfonds zet in op vermindering energieverspilling in datacenters

Het Europese Investeringsfonds (EIF) heeft 145 miljoen euro geïnvesteerd in een privaat fonds dat zich richt op het terugdringen van energieverspilling in onder andere datacenters en andere faciliteiten die veel energie gebruiken. Deze investering is onderdeel van de bredere inspanningen van de EU om duurzaamheid in de energiesector te bevorderen.