Onderzoek: 'De komende jaren worden er flink meer datacenters gebouwd'

servers

De komende jaren zullen aanzienlijk meer datacenters wordt gebouwd. De hoeveelheid datacenters die wereldwijd worden ontwikkeld groeit tot 2018 jaar-op-jaar met 21 procent. Dit blijkt uit onderzoek van Research and Markets.

De bouw van nieuwe datacenters wordt volgens het onderzoeksbureau aangedreven door een groeiende behoefte aan colocatieruimte. Deze behoefte zou toenemende door de groeiende complexiteit van datacentertechnologie. Steeds meer bedrijven zouden er daarom voor kiezen niet langer met een intern datacenter te werken, maar voor colocatie te kiezen.

Duurzaamheid

'Groen' blijft naar verwachting de komende jaren een belangrijk thema in de datacenterwereld. Strenge regelgeving op het gebied van energieverbruik zorgt ervoor dat datacenters steeds meer gebruik maken van duurzame energie, zoals zonne- of windenergie. Dit beïnvloedt ook de locatie waar datacenters de komende jaren worden gebouwd. Eigenaren zouden er steeds vaker voor kiezen datacenters te bouwen in regio's waar de buitentemperatuur laag is, zodat het datacenter minder gekoeld hoeft te worden.

Ook datacenters in een container worden in het onderzoek behandeld. Deze datacenters maken het mogelijk datacenters in korte tijd op te schalen. De komst van 'containerized datacenters' drukt de komende jaren de vraag naar traditionele datacenters.

 
Dossiers
Meer over
Lees ook
AI-startups hebben behoefte aan meer datacenters; Frankrijk gaat ze bouwen

AI-startups hebben behoefte aan meer datacenters; Frankrijk gaat ze bouwen

AI-startups kunnen in 2023 wel veel venture capital-geld opstrijken, maar ze zijn nog meer geïnteresseerd in compute power en datacenters. Door het toenemen van de concurrentie is deze infrastructuur cruciaal, maar lastig te krijgen. Frankrijk springt in dit gat.

Hierom is persbericht over nieuw datacenter bij Berlijn voor Nederland interessant

Hierom is persbericht over nieuw datacenter bij Berlijn voor Nederland interessant

Als in Duitsland de pers schrijft over een nieuw en groot datacenter is dat in principe geen nieuws voor de Nederlandse markt. Anders wordt het als het persbericht, waar iedereen naar verwijst, een paar punten bevat die juist elke Nederlander met kennis van de lokale datacentermarkt direct opvalt.

Denen laten zien hoe datacenters kunnen helpen elektriciteitsnetwerk stabiel te houden

Denen laten zien hoe datacenters kunnen helpen elektriciteitsnetwerk stabiel te houden

Datacenters worden steeds meer erkend voor hun potentiële rol bij het stabiliseren van elektriciteitsnetwerken. In Denemarken laat Aeven zien hoe dat voor het Deense netwerk mogelijk is gebleken.