OCP hardware recyclen basis van een nieuwe samenwerking in Nederland

OCP

Het was dit jaar nogal stil rond OCP, maar sinds enige weken weten we dat Circle B, ITRenew en Maincubes samenwerken om datacenters duurzamer te maken waarbij OCP hardware recyclen een belangrijke rol speelt.

Europese Summits

In 2018 en 2019 werden de regionale Europese summits van OCP in Amsterdam gehouden. Dit jaar was een bijeenkomst in Praag gepland, maar die is uiteraard geschrapt. Mede door het wegvallen van dat grote event en alle reisbeperkingen is het voor de OCP organisatie extreem lastig gebleken de Europese markt te blijven informeren over de ontwikkelingen rond het Open Compute Project.

Zonder summits geen communicatie

In Europa zijn er maar weinig vendoren van OCP componenten die zonder de events hierover kunnen communiceren. De meeste hardware wordt nog steeds gebruikt door partijen die geen prijs stellen op het verstrekken van details. Daarom is er dit jaar in Europa betrekkelijk weinig over OCP producten en innovaties gecommuniceerd door OCP partijen als Rittal, Circle B en Hydro66.

Het wegvallen van de global summit 2020, die dit voorjaar in de Verenigde Staten zou worden gehouden heeft natuurlijk ook een rol gespeeld in het geringe aantal aankondigingen over primeurs, verbeteringen en marktontwikkelingen. Dat er een virtual global summit is gehouden is bijna niemand in Europa, laat staan Nederland, opgevallen.

Ontwikkelingen

Het is jammer dat de communicatie in Europa over OCP op een laag niveau is beland. Het proces om met zoveel mogelijk open standaarden elke hardware component, de OT en software te optimaliseren staat namelijk niet stil. In de VS, China en elders wordt nog steeds doorgewerkt aan het doorontwikkelen. De hyperscalers blijven ook doorgaan de eigen datacenters te vullen met hardware die aan de OCP regels voldoet. Alleen zo kunnen ze de TCO op het gewenste lage niveau houden.

OCP recyclen

Maar dan blijkt opeens dan Circle B, ITRenew en Maincubes samenwerken en dat er een link is met OCP. Maincubes Datacenters zal in Nederland nog wel bekend zijn, Circle B en ITRenew zijn dat veel minder. Om te begrijpen wat deze aankondiging zo bijzonder maakt moet worden gekeken naar ITRenew. Dit Amerikaanse bedrijf is de grootste recycler van OCP hardware. Serverracks met inhoud van de hyperscalers belanden na uitfasering bij dit bedrijf. Het heeft al een paar jaar een methode om de inhoud van die serverracks op te delen in kleinere units. Die units zijn bedoeld voor kantoor automatiseringsprojecten. Circle B is binnen de OCP community geen onbekende als het gaat om maatwerkoplossingen.

Wat de drie precies gaan doen is nog niet helemaal duidelijk. Het persbericht maakt melding van een op OCP gebaseerd IaaS platform dat bij Maincubes komt te staan. Door de deelname van ITRenew is wel duidelijk dat het gaat om het recyclen van OCP hardware. De mogelijkheden die dat biedt zijn echt indrukwekkend en het is te hopen dat de drie dat wat frequenter over gaan communiceren dan de OCP organisatie zelf.

Meer over
Lees ook
Wat doe ik met gebruikte datacenterapparatuur?

Wat doe ik met gebruikte datacenterapparatuur?

De eerste Circulaire-IT.nl Community Netwerk Meeting, op 23 april, richt zich op duurzaamheid in computerruimtes, datacenters en professionele IT-apparatuur. De Community Netwerk Meeting van Circulaire-IT.nl vindt plaats bij Eurofiber in de ‘Matriarch.

Een datacenter complex? Kijk dan eens naar deze chipfabriek

Een datacenter complex? Kijk dan eens naar deze chipfabriek

Wie van mening is dat een datacenter een complexe technische omgeving is, doet er goed aan eens naar deze Youtube-video te kijken. Intel heeft deze video - ook wel de grootste 'unboxing'-video ooit genoemd - onlangs gedeeld. Hierin wordt de installatie van ASML's $380 miljoen kostende High-NA lithografiemachine in hun fabriek in Oregon getoond.

Dennis Snijder van NDIX blikt terug op de afgelopen 10 jaar

Dennis Snijder van NDIX blikt terug op de afgelopen 10 jaar

Datacenterworks bestaat tien jaar. Reden om de website onderhanden te nemen en stil te staan bij de vraag wat er in die periode zoal is veranderd. Daarvoor is gesproken met Dennis Snijder van NDIX.