Noodstroomvoorzieningen krijgen geen prioriteit bij selecteren van colocatieprovider

Op het moment dat organisaties voor colocatie kiezen krijgt de aanwezigheid van noodstroomvoorzieningen geen prioriteit. Klanten kijken vooral naar infrastructuur, die redundant uitgevoerd moet zijn.

Dit blijkt uit online onderzoek van BIT onder 85 respondenten. 34 procent van de respondenten zet redundantie op de eerste plaats, gevolgd door medewerkers met de juiste kennis en certificering (18%) en aantoonbare security maatregelen (16%). Noodstroomvoorzieningen werden door geen enkele respondent als belangrijkste voorwaarde genoemd. De respondenten geven aan dat duidelijke SLA’s (12%), beschikbare netwerken (7%), referenties van vergelijkbare bedrijven (7%) en onafhankelijkheid van externe leveranciers (6%) een minder doorslaggevende rol spelen.

Alex Bik, CTO bij BIT, over de resultaten: “Het is geen verrassing dat de focus ligt bij redundant uitgevoerde infrastructuren. De meeste organisaties realiseren zich maar al te goed dat er altijd problemen op kunnen treden en dat dingen mis kunnen gaan. Buiten de focus op techniek is het positief om te zien dat ook de menselijke kant belangrijk gevonden wordt bij de keuze voor colocatie. Er wordt veel onderzoek gedaan naar problemen in het datacenter. Van stroomstoringen tot crashende servers en waterschade, er zijn talloze oorzaken te benoemen die de continuïteit verstoren. Maar de factor mens blijft wat mij betreft nog te vaak onderbelicht. Zo’n 60 procent van de storingen in het datacenter wordt namelijk niet veroorzaakt door falende techniek of verkeerde ontwerpen, maar door menselijke fouten. Daarom is het belangrijk dat een infrastructuur ontworpen is om deze menselijke fouten te voorkomen en hier naar te informeren bij de verschillende leveranciers. En hoewel niemand de noodstroomvoorzieningen als prioriteit ziet, adviseer ik sterk om bij een kennismaking hier wel naar te vragen. Wanneer heeft een datacenter deze voorzieningen voor het laatst getest? Zo worden onaangename verrassingen voorkomen.”

Lees ook
Onduidelijkheid over vitaal verklaren van datacenters

Onduidelijkheid over vitaal verklaren van datacenters

Er is nog geen duidelijkheid over hoe bepaald kan worden of datacenters in Nederland als vitaal bestempeld kunnen worden. Een rapport van Stratix dat in opdracht van het Agentschap Telecom is gemaakt, schetst een verdeeld beeld over de vraag hoe het ministerie van Economische Zaken en Klimaat kan beoordelen welke datacenters voor Nederland vitale1

Panduit EMEA Digital Forum 2021 - Hoe colo’s goed kunnen inspelen op veranderende klantwensen

Panduit EMEA Digital Forum 2021 - Hoe colo’s goed kunnen inspelen op veranderende klantwensen

Tijdens het Panduit EMEA Digital Forum 2021 ‘We Connect’ deelden datacenter- en netwerkexperts hun visie en mening over hoe leveranciers van colocaties inspelen op de snel veranderende wensen van klanten.

Cellnex wint aanbesteding beheer en uitbreiding telecom infrastructuur ProRail

Cellnex wint aanbesteding beheer en uitbreiding telecom infrastructuur ProRail

Cellnex, Europa’s grootste onafhankelijke telecommunicatie infrastructuur provider met meer dan 128.000 sites in Europa, is na een aanbesteding door ProRail geselecteerd als Passieve infrastructuur Provider (PiP). Hierbij wordt Cellnex verantwoordelijk voor het beheer en de uitbreiding van opstelpunten voor mobiele connectiviteit langs het spoor.