Onduidelijkheid over vitaal verklaren van datacenters

Min EZK

Er is nog geen duidelijkheid over hoe bepaald kan worden of datacenters in Nederland als vitaal bestempeld kunnen worden.

Een rapport van Stratix dat in opdracht van het Agentschap Telecom is gemaakt, schetst een verdeeld beeld over de vraag hoe het ministerie van Economische Zaken en Klimaat kan beoordelen welke datacenters voor Nederland vitale infrastructuur huisvesten.

“Voor alle geïnterviewde datacenterpartijen is duidelijk dat harde criteria als vloeroppervlak of stroomverbruik geen rol kunnen spelen bij het bepalen of een datacenter vitaal verklaard moet worden”, zo meldt het rapport.

Ook het aantal huishoudens of burgers dat geraakt wordt als een datacenter uitvalt, wordt als criterium door een deel van de respondenten afgewezen. Zelfs bij het beoordelen van datacenters op basis van certificeringen zoals ISO9001, 27001 of NEN7510, worden kanttekeningen geplaatst. Deze zouden vooral gebruikt worden als marketinginstrument en omdat datacenterklanten daarom vragen.

Mogelijk kunnen de processen van de klanten in de datacenters iets zeggen over het vitale belang van het datacenter in kwestie. Maar uit antwoorden van respondenten blijkt dat lang niet alle exploitanten van datacenters voldoende weten van hun klanten om een inschatting te kunnen maken over de processen en de noodzaak van de continuïteit.

Staatssecretaris Mona Keijzer van EZK start in het najaar overleg met de stakeholders. Daarna volgt dan een besluit over het al dan niet vitaal verklaren van Nederlandse datacenters.

Lees ook
Bob Sprengers nieuwe CEO van Penta Infra

Bob Sprengers nieuwe CEO van Penta Infra

Bob Sprengers gaat aan de slag als CEO van Penta Infra, zo kondigen Europese core en edge colocatie provider Penta Infra en hoofdinvesteerder Photon Capital vandaag aan. Sprengers is een zeer ervaren ICT-leider met een indrukwekkende internationale staat van dienst op het gebied van bedrijfs-, volume- en margegroei. Hij neemt de functie over van A1

Amsterdam: Strenger beleid voor nieuwe datacentra

Amsterdam: Strenger beleid voor nieuwe datacentra

De komst van nieuwe datacentra wordt moeilijker. Het is ‘Nee, tenzij’. Datacentra nemen veel ruimte in beslag en gebruiken veel elektriciteit. De gemeente wil daarom strenger zijn bij de komst van nieuwe datacentra. Het voorstel voor nieuw beleid ligt vanaf 28 december ter inzage.

Ook in datacenter-hotspot Virginia is onrust over ongebreidelde groei ontstaan

Ook in datacenter-hotspot Virginia is onrust over ongebreidelde groei ontstaan

Op vrijdag 1 december is in Virginia, Verenigde Staten, een belangrijke stap gezet op weg naar wat moet leiden tot meer regulering van datacenters. Op die dag is officieel een coalitie van twintig milieu- en klimaatgroeperingen, genaamd de 'Virginia Data Center Reform Coalition', van start gegaan. Deze coalitie heeft als doel de groei van datacent1