NL AIC en Surf pleiten voor een eigen op AI gerichte datacenter-infrastructuur voor Nederland

Visual_eigen_infrastructuur-2048x1365

Generatieve AI, maar ook andere AI-applicaties zijn van groot belang voor noodzakelijke innovaties in gezondheid en zorg, in de energietransitie, in klimaat en duurzaamheid, in mobiliteit, in veiligheid en vele andere gebieden, stellen NL AIC en Surf in een artikel op de website van NL AIC. In toenemende mate worden deze applicaties gebouwd op krachtige buitenlandse platforms waardoor we niet alleen als samenleving kritisch afhankelijk worden van deze platforms (lock-in), maar waardoor ook talent en AI-applicaties van bedrijven naar deze buitenlandse platforms worden getrokken waardoor die nog machtiger worden. Zij opletten voor een eigen Nederlandse infrastructuur op dit gebied.

Aangezien AI alle bedrijfssectoren sterk gaat beïnvloeden, is het van belang dat we kunnen beschikken over infrastructuur die innovatie voor die sectoren mogelijk maakt, stellen de twee partijen. Dat geldt ook voor data- en rekenfaciliteiten (met andere woorden: datacenters) die niet meer door één enkele speler en zelfs niet meer door samenwerkende spelers in een sector kunnen worden gerealiseerd. Er is een nationaal initiatief nodig. Dan kunnen ook de bedrijven die nu AI-services aanbieden aan het MKB, en die nu hiervoor gebruik van buitenlandse AI-platforms maken, deze gaan aanbieden op een Nederlandse infrastructuur.

Ook voor maatschappijkritische AI-toepassingen die ons gaan helpen in de energietransitie, in veiligheid, zorg en mobiliteit moeten we kunnen bouwen op een eigen infrastructuur, staat in het bericht op de website van NL AIC. Maar ook om de historisch sterke wetenschap en talent in AI voor Nederland te behouden, is een sterke AI reken- en data-infrastructuur nodig die geschikt is voor de krachtigste toepassingen.  

Onder meer Nederlandse universiteiten, SURF en de NL AIC pleiten daarom voor een eigen Nederlandse infrastructuur, zo mogelijk verbonden met Europa:

  • Om publieke waarden en veiligheid te kunnen borgen.
  • Om verantwoorde mensgerichte AI te kunnen ontwikkelen.
  • Onderzoek en innovatie te ondersteunen en daarbij talent aan te trekken en te behouden.
  • Voor de innovatiekracht van het bedrijfsleven, om autonomie te behouden voor kritische toepassingen van generatieve AI.
  • En, last but not least, om niet afhankelijk te zijn van buitenlandse platforms.

 

Binnenkort verschijnt een manifest waarin het voorstel in meer detail wordt gesproken. Beluister nu alvast hier de podcast van Geert-Jan Houben (TU Delft) en Onno Zoeter (Booking) waarin zij in gesprek gaan over het belang van een goed ecosysteem en een krachtige infrastructuur voor de ontwikkeling en toepassing van AI in Nederland.

Meer over
Lees ook
Canadees datacenter zet AI en machine learning in om downtime te voorkomen

Canadees datacenter zet AI en machine learning in om downtime te voorkomen

Het Canadese ROOT Data Center gaat kunstmatige intelligentie (AI) en machine learning inzetten om het risico op downtime in zijn datacenter in Montreal te verminderen. Hiervoor heeft de organisatie een deal gesloten met de startup Litbit. Litbit levert AI- en machine learning-gebaseerde technologie waarmee kritieke systemen in datacenters kunnen1

Google wil in al haar datacenters AI gaan inzetten

Google wil in al haar datacenters AI gaan inzetten

Google wil op korte termijn kunstmatige intelligentie (AI) gaan implementeren in haar datacenters. AI moet het bedrijf helpen de energie-efficiëntie van de datacenters te verbeteren. Dit zegt Ben Treynor Sloss, Google's VP of engineering, tegenover TechRepublic. Google heeft in 2016 proeven uitgevoerd met de inzet van AI van DeepMind, onderdeel v1

AI-gebaseerde software vergroot energie-efficiëntie van datacenters

AI-gebaseerde software vergroot energie-efficiëntie van datacenters

De Lancaster University werkt aan software op basis van kunstmatige intelligentie (AI) die de energie-efficiëntie van datacenters kan vergroten. De software past automatisch zijn eigen gedrag en prestaties aan op basis van de taken die de server op dat moment uitvoert. Hierdoor werkt de software altijd op optimale efficiëntie, zonder dat mensen zi1