Google wil in al haar datacenters AI gaan inzetten

Googleplex in Silicon Valley

Google wil op korte termijn kunstmatige intelligentie (AI) gaan implementeren in haar datacenters. AI moet het bedrijf helpen de energie-efficiëntie van de datacenters te verbeteren.

Dit zegt Ben Treynor Sloss, Google's VP of engineering, tegenover TechRepublic. Google heeft in 2016 proeven uitgevoerd met de inzet van AI van DeepMind, onderdeel van Google’s moederbedrijf Alphabet, in datacenters. De AI is hierbij ingezet om continu allerlei parameters in het datacenter te monitoren en de werking van ondermeer koelsystemen hierop aan te passen. Het energieverbruik van de koelinstallaties bleek hierdoor met 40% te kunnen worden verlaagd. Ook werd de Power Usage Effectiveness (PUE) van het datacenter met 15% verhoogd.

Uitrollen in alle Google datacenters

Sloss stelt dat deze proef dusdanig succesvol is gebleken dat het bedrijf de AI wil uitrollen in al haar datacenters. Ook wil Google de AI verder gaan trainen om de energie-efficiëntie van haar datacenters verder te vergroten en ook andere apparatuur te kunnen optimaliseren. Sloss stelt dat de inzet van machine learning-systemen in grootschalige datacenters in een hoog tempo onmisbaar wordt. Sloss verwacht dat binnen enkele jaren nagenoeg alle grote datacenters gebruik zullen maken van AI.

Een analyse van het eerdere experiment van Google met de AI van DeepMind en de resultaten die de proef heeft opgeleverd is hier te vinden.

Dossiers
Lees ook
Restwarmte datacenter van Interconnect voorkeursalternatief voor warmtenet Meerhoven

Restwarmte datacenter van Interconnect voorkeursalternatief voor warmtenet Meerhoven

Volgens de plannen kan het Eindhovens datacenter van Interconnect als alternatieve bron gekoppeld worden aan het bestaande warmtenet van Meerhoven. Interconnect zal dan via een warmtewisselaar zijn restwarmte kunnen overdragen aan het net.

Onderzoek: ’Groei in de wereldwijde markt voor datacenters ondanks economische uitdagingen’

Onderzoek: ’Groei in de wereldwijde markt voor datacenters ondanks economische uitdagingen’

Volgens de meest recente editie van‘Global Data Center Market Comparison Ranking' van Cushman & Wakefield (C&W) blijft de wereldwijde markt voor datacenters een aanzienlijke groei doormaken.

De verbinding van Dirk Pol

De verbinding van Dirk Pol

In de wereld van netwerkdiensten staat Dirk Pol ruim 26 jaar lang als een baken, met zijn expertise die de vormgeving van connectiviteit beïnvloedt. Van zijn vroege dagen in softwareontwikkeling tot het sturen van i4 Networks richting innovaties,