Nieuw investeringsfonds wil snelgroeiende tech- en datacenterbedrijven in Europa houden

EU vlag markus-spiske-wIUxLHndcLw-unsplash-2-

Veel Europese tech startups hebben vaak moeite om daadwerkelijk door te stoten naar een operatie op wereldschaal. Dat geldt zeker ook voor Europese datacenterbedrijven en hun toeleveranciers.

 Een belangrijke reden hiervoor is een gebrek aan mogelijkheden om de financiering rond te krijgen die voor de groei naar deze schaalgrootte nodig is. Investeringen van 50 miljoen euro of meer zijn in Europa lastig te realiseren. Met als gevolg dat veel Europese scale-ups na verloop van tijd uitwijken naar - met name - de Verenigde Staten, waar wel voldoende mogelijkheden voor dit soort investeringen bestaan. Het European Tech Champions Initiative (ETCI) wil nu dit gat gaan dichten.

Het European Tech Champions Initiative is een nieuw fonds dat 3,5 miljard euro tot zijn beschikking krijgt voor investeringen in Europese tech scale-ups. Het zal worden beheerd door het Europees Investeringsfonds en kan werken met toezeggingen van Spanje (€ 1 miljard), Duitsland (€ 1 miljard), Frankrijk (€ 1 miljard), Italië (€ 150 miljoen) en België (€ 100 miljoen) tijdens de eerste inschrijvingsperiode. De European Investment Bank heeft nog eens € 500 miljoen aan het fonds toegevoegd.

Het ETCI-fonds zal helpen bij het creëren van een mogelijkheid voor Europese institutionele beleggers om hun portefeuilles te diversifiëren door een financieringsstroom naar Europese scale-ups te bieden die tot nu toe ontbrak. Voor Europa geldt dat het dichten van deze schaalvergrotingskloof een groot aantal hooggekwalificeerde banen kan opleveren en de economische groei stimuleren. Ook gaat de initiatiefnemers uit van een positieve impact van de investeringen op duurzaamheid en milieubescherming.

De EU wordt steeds actiever met het stimuleren van hightech-industrieën, onder andere op het gebied van chips, datacenters, AI, telecom, IoT en ruimtevaarttechnologie. De lancering van het EITC-fonds volgt op een eerder gelanceerd financieringsfonds van € 10 miljard van de European Innovation Council (EIC). Dit fonds investeert rechtstreeks in startups.

 

Lees ook
Nieuwe tool geeft datacenterbeheerders inzicht in totale impact op milieu

Nieuwe tool geeft datacenterbeheerders inzicht in totale impact op milieu

De Europese Energierichtlijn 2023/1791 verplicht datacenters om klimaat gerelateerde informatie als stroom- en watergebruik publiekelijk beschikbaar te stellen. Om dat te kunnen doen, is inzicht in de volledige impact op het milieu onmisbaar. De Lifecycle CO2e TradeOff-tool van Schneider Electric helpt datacenters bij het inschatten van alle uitstoot...

IBM's ontwikkelt processor die compute en memory integreert en energieverbruik drastisch vermindert

IBM's ontwikkelt processor die compute en memory integreert en energieverbruik drastisch vermindert

Kunstmatige intelligentie (AI) zou wel eens een nieuwe sprong kunnen maken dankzij IBM’s NorthPole-processor. Ontwikkeld door onderzoekers in San Jose, Californië, belooft deze chip enorme verbeteringen in rekensnelheid en energie-efficiëntie. De geavanceerde chip integreert geheugen en verwerking, waardoor een significante versnelling in taken zoals...

ING: datacenters kijken naar duurzame financiering ter verkleining voetafdruk

ING: datacenters kijken naar duurzame financiering ter verkleining voetafdruk

Datacenters staan onder toenemende druk om hun uitstoot te verminderen, als gevolg van nieuwe regelgeving en de groeiende aandacht voor milieubewustzijn en duurzaamheid (ESG).