Nieuw energieopslagsysteem beschermt datacenters tegen fluctuaties in voltage

murata-energieopslagsysteem

Het Japanse Murata Manufacturing lanceert een grootschalige energieopslagsysteem voor onder andere datacenters. Het Fortelion systeem beschermt datacenters tegen plotselinge fluctuaties in het voltage van hun energievoorziening.

Een tijdelijke fluctuatie in het voltage van de energievoorziening kan in datacenters voor flinke problemen zorgen. In veel gevallen worden deze fluctuaties veroorzaakt door het energienetwerk. De kans dat dergelijke fluctuaties voorkomen wordt groter indien een energienetwerk zwaarder wordt belast en dichter bij zijn maximale capaciteit komt. Met zijn nieuwe energieopslagsysteem beschermt Murata Manufacturing datacenters tegen fluctuaties in het voltage.

Fortelion accu's

Het systeem wordt geleverd in een standaard ISO container en maakt gebruikt van de olivijn-type ijzerfosfaat lithium-ion Fortelion accu's van Tohoku Murata Manufacturing, een dochterbedrijf van Murata Manufacturing. Door het gebruik van olivijn-type ijzerfosfaat bieden de Fortelion accu's een grotere capaciteit dan traditionele lithium-ion accu's en hebben de accu's een levensduur tot vijftien jaar. Het systeem is voorzien van een wisselstroom-gelijkstroom converter die wordt geproduceerd door het Japanse Meidensha of het eveneens Japanse YAMABISHI. Het systeem is door Murata Manufacturing ontwikkeld in samenwerking met Japan Facility Solutions, een dochteronderneming van TEPCO Energy Partner.

Het energieopslagsysteem van Murata detecteert automatisch fluctuaties in de voltage van aangeleverde energie en zorgt dat deze fluctuaties worden gecompenseerd om de stroomkwaliteit op peil te houden. Het systeem heeft een capaciteit van ongeveer 2 megawattuur en is geschikt voor temperaturen van -10°C tot 40°C.

Dossiers
Meer over
Lees ook
Hoe gaan we om met 80 kW racks?

Hoe gaan we om met 80 kW racks?

Het ontwikkelen van een datacenter rack dat 80 kW aan elektrisch vermogen nodig heeft, is een ingrijpende technische uitdaging die zowel nieuwe mogelijkheden als beperkingen met zich meebrengt. In Nederland lijkt zo’n rack wellicht (nog?) Ondenkbaar, maar op Reddit wordt hierover een interessante discussie gevoerd, voornamelijk door Amerikaanse da1

De grote vraag is of de Rekenkamer ook naar datacenters kijkt

De grote vraag is of de Rekenkamer ook naar datacenters kijkt

Wat hebben de Rekenkamer en datacenters met elkaar te maken? Wellicht meer dan de bedrijven en toeleveranciers van die sector zich realiseren. Grotendeels onder de radar van de publieke belangstelling is de Rekenkamer namelijk bezig met onderzoek dat over de achillespees van de datacenters gaat: het energieverbruik.

NEN publiceert richtlijn PGS 37-1 voor energieopslagsystemen

NEN publiceert richtlijn PGS 37-1 voor energieopslagsystemen

Het gebruik van energieopslagsystemen ofwel Energy Storage Systems (ESS) met lithiumbatterijen neemt steeds meer toe. Daarmee groeit ook de noodzaak om dit op een verantwoorde manier te doen. In reactie hierop heeft NEN de Publicatiereeks Gevaarlijke Stoffen PGS 37-1 ontwikkeld in samenwerking met een team van experts uit het bedrijfsleven en over1