Nieuw energieopslagsysteem beschermt datacenters tegen fluctuaties in voltage

murata-energieopslagsysteem

Het Japanse Murata Manufacturing lanceert een grootschalige energieopslagsysteem voor onder andere datacenters. Het Fortelion systeem beschermt datacenters tegen plotselinge fluctuaties in het voltage van hun energievoorziening.

Een tijdelijke fluctuatie in het voltage van de energievoorziening kan in datacenters voor flinke problemen zorgen. In veel gevallen worden deze fluctuaties veroorzaakt door het energienetwerk. De kans dat dergelijke fluctuaties voorkomen wordt groter indien een energienetwerk zwaarder wordt belast en dichter bij zijn maximale capaciteit komt. Met zijn nieuwe energieopslagsysteem beschermt Murata Manufacturing datacenters tegen fluctuaties in het voltage.

Fortelion accu's

Het systeem wordt geleverd in een standaard ISO container en maakt gebruikt van de olivijn-type ijzerfosfaat lithium-ion Fortelion accu's van Tohoku Murata Manufacturing, een dochterbedrijf van Murata Manufacturing. Door het gebruik van olivijn-type ijzerfosfaat bieden de Fortelion accu's een grotere capaciteit dan traditionele lithium-ion accu's en hebben de accu's een levensduur tot vijftien jaar. Het systeem is voorzien van een wisselstroom-gelijkstroom converter die wordt geproduceerd door het Japanse Meidensha of het eveneens Japanse YAMABISHI. Het systeem is door Murata Manufacturing ontwikkeld in samenwerking met Japan Facility Solutions, een dochteronderneming van TEPCO Energy Partner.

Het energieopslagsysteem van Murata detecteert automatisch fluctuaties in de voltage van aangeleverde energie en zorgt dat deze fluctuaties worden gecompenseerd om de stroomkwaliteit op peil te houden. Het systeem heeft een capaciteit van ongeveer 2 megawattuur en is geschikt voor temperaturen van -10°C tot 40°C.

Dossiers
Meer over
Lees ook
Google investeert 55 miljoen euro in windenergie

Google investeert 55 miljoen euro in windenergie

Google investeert 55 miljoen euro in de ontwikkeling van windmolens in de Amerikaanse staat Texas. De windmolens zijn bedoeld om de CO2-emissies die door traditionele energiebronnen worden geproduceerd te compenseren. Google drijft zijn datacenters en kantoorpanden niet aan met windenergie, maar maakt gebruik van lokale traditionele energiebedrij1