NEN trekt NPR 5313 voor computerruimten en datacenters in

De Nederlandse praktijkrichtlijn (NPR) 5313 ‘Computerruimten en datacenters’ voor het plannen, specificeren, ontwerpen en opleveren van computerruimten en datacenters wordt door NEN op 1 november ingetrokken. De aanleiding hiervoor is onder andere de publicatie en ontwikkeling van de Europese normenserie EN 50600 ‘Information technology- Data centre facilities and infrastructures’. Deze normenserie, die specifiek is gericht op datacenters, wordt ontwikkeld via de normalisatie-instituten CENELEC (Europa) en ISO/IEC JTC1 ‘Information technology’.

nen De ontwikkeling van NPR 5313 is gestart in 2007 door system integrators en toeleveranciers van bouwkundige voorzieningen ten behoeve van verschillende gebruikers-installaties. Destijds is hiervoor bij NEN een normcommissie ‘Computerruimten en datacenters’ opgericht, waar meer dan 20 experts lid van waren. Deze experts hebben hun kennis over computerruimten en datacenters in NPR 5313 gedeeld, gebundeld en toegankelijk gemaakt voor vijf verschillende disciplines: bouwkundige voorzieningen, energievoorziening, klimaatbeheersing, datacommunicatie-kabelinfrastructuur en fysieke beveiliging.

NPR 5313 werd uiteindelijk in januari 2014 gepubliceerd. De norm was een voorloper op de later (2009) gestarte normalisatie-activiteiten op eerst Europees niveau (CENELEC) en nog later (2011) op internationaal niveau (ISO/IEC JTC 1). NPR 5313 werd in januari 2014 gepubliceerd.

Normenwegwijzer

Na het intrekken van de norm op 1 november wordt NPR 5313 door NEN omgebouwd tot een normenwegwijzer voor computerruimten en datacenters. Een nadere toelichting hierover zal vanaf 1 december beschikbaar zijn op de website van NEN.

De normcommissie ’Computerruimten en datacenters’ blijft overigens bestaan. De focus van de leden komt nu te liggen op de ontwikkeling van Europese normenserie EN 50600-X. Op hoofdlijnen wordt deze serie ontwikkeld via vijf verschillende aandachtsgebieden:

  • deel 1 ‘General concepts’;
  • deel 2 ‘Design’;
  • deel 3 Management and operational information’;
  • deel 4 ‘Key performance indicators’;
  • deel 99 ‘Recommended best practices’.
Meer over
Lees ook
Dennis Snijder van NDIX blikt terug op de afgelopen 10 jaar

Dennis Snijder van NDIX blikt terug op de afgelopen 10 jaar

Datacenterworks bestaat tien jaar. Reden om de website onderhanden te nemen en stil te staan bij de vraag wat er in die periode zoal is veranderd. Daarvoor is gesproken met Dennis Snijder van NDIX.

Oproep tot registratie en controle van highend AI chips kan grote gevolgen hebben voor datacenters

Oproep tot registratie en controle van highend AI chips kan grote gevolgen hebben voor datacenters

In een recent rapport van de Universiteit van Cambridge wordt gepleit voor het reguleren van de uitlevering van highend AI-chips. Het gaat onder meer om een voorstel om deze chips te taggen en te registreren, wat implicaties kan hebben voor de werking en toegankelijkheid van datacenters wereldwijd. Het rapport, getiteld "Computing Power and the Go1

NorthC wil nieuw datacenter bouwen in Frankfurt

NorthC wil nieuw datacenter bouwen in Frankfurt

NorthC is van plan een nieuw datacenter te bouwen in Frankfurt. De aanbieder van colocatie datacenters breidt nu ook zijn managementteam uit. Naast strategie-uitbreiding, groeiversnelling en colocatiediensten wil het bedrijf in de toekomst ook hybride cloud- en connectiviteitsoplossingen kunnen aanbieden.