Nederlandse startup ontwikkeld batterij die tevens groene waterstof produceert

Conradstraat+Battolyser600425

Battolyser Systems, een spin-off van de TU Delft, heeft een batterij ontwikkeld die tevens in staat is groene waterstof te produceren. Het gaat om een geïntegreerd batterij- en elektrolysesysteem dat zowel energie opslaat als waterstof produceert uit hernieuwbare energie.

Interessant aan het nieuwe systeem is dat het gebaseerd is op een technologie die allesbehalve nieuw te noemen is. De basis vormt namelijk een ijzer-nikkelbatterij, ontwikkeld door Thomas Edison aan het begin van de vorige eeuw. Edison stelde toen vast dat deze batterij waterstof produceert als hij eenmaal volledig verzadigd is. Dat was in die tijd een nadeel, maar tegenwoordig is dat juist een voordeel. Onder leiding van professor Fokko Mulder van de TU Delft is dit idee verder ontwikkeld.

De batterijfunctie is een bekende: opladen als elektriciteit goedkoop is, leveren als de prijs juist hoog is. Of als er behoefte is aan extra elektriciteit. De waterstof die tevens wordt geproduceerd, kan geïntegreerd worden in - bijvoorbeeld - een groter systeem voor  energieopslag in datacenters en andere grootschalige faciliteiten. Deze kan echter ook worden geleverd aan industriële ondernemingen. De batterij kan direct omschakelen van waterstofproductie naar het ontladen van de batterij.

Het systeem is inmiddels in een pilotproject in de Eemshaven opgenomen. In 2025 hoopt Battolyser Systems klaar te zijn om de batterij op grote schaal te produceren voor de markt.

Pieter Levecque van Battolyser Systems spreekt tijdens het Power Electronics & Energy Storage event, op 27 juni in ’s-Hertogenbosch, over het ontwikkelproces van de Battolyser.

Lees ook
Nieuwbouw voor Interxion in België  - BRU 4

Nieuwbouw voor Interxion in België - BRU 4

Het nieuwe datacenter van Interxion in België, BRU 4, komt naast BRU 3. Het gebouw wordt gefaseerd opgebouwd. Streven is de eerste klanten in Q1-2023 te huisvesten op een verdieping. Daarna volgt de oplevering van de andere verdiepingen. BRU 4 wordt dus een datacenter over meerdere verdiepingen. Die bouwwijze komt in België nog niet veel voor.

6 ontwikkelingen die datacenters duurzamer en veiliger maken voor de toekomst

6 ontwikkelingen die datacenters duurzamer en veiliger maken voor de toekomst

De overheid heeft de teugels van het lockdown-paard laten vieren. Het vooruitzicht van de pandemie voelt optimistischer dan een paar maanden terug, maar bedrijven pakken door op hun digitale transformaties: ze voelen dat de veranderingen die corona aanjoeg goede veranderingen voor ze zijn, en gaan ermee door. Deze versnelde digitalisering gaat dus1

Voorwaarden na bouwstop voor datacenters

Voorwaarden na bouwstop voor datacenters

De regio Amsterdam, Haarlemmermeer was waarschijnlijk het eerste gebied dat een bouwstop voor datacenters bekend maakte, maar zeker niet de enige. Singapore heeft iets dergelijks in 2019 gedaan. In beide gevallen lijkt er nu weer onder voorwaarden te kunnen worden gebouwd.