"Nederlandse datacenterindustrie nauwelijks voorbereid op snelle opmars AI"

IT_infra-2021-nov-800450

“De datacenterindustrie in Nederland is nauwelijks voorbereid op de snelle opmars van artificial intelligence (AI) binnen de IT-wereld.” Robbert Hoeffnagel, hoofdredacteur van diverse IT-vakbladen en dagvoorzitter tijdens het IT Infra event, windt er geen doekjes om. “Als datacenters en hun toeleveranciers niet met hun tijd mee gaan, worden ze ingehaald door Aziatische bedrijven.” De techjournalist geeft op 16 november uitleg over de enorme impact van AI op de datacenterindustrie en de kansen die dit biedt aan ondernemers die durven te innoveren.

Hoeffnagel: “Nederlandse datacenters doen het op zich goed. Ze zijn nog steeds koplopers als het gaat om duurzaamheid. Er is veel inefficiëntie uit de infrastructuur gehaald en er wordt - zeker ten opzichte van andere landen - relatief weinig elektriciteit verspild. Maar ik merk wel dat de branche niet klaar is voor de hoge eisen die AI stelt aan IT-hardware en de datacenterinfrastructuur.” Hoeffnagel geeft een voorbeeld: “Een traditioneel IT-rack verbruikt tussen de zes of zeven kiloWatt aan stroom. Dat is niet voldoende voor AI. Dan zie je al snel racks die 30 kW of meer gebruiken. AI gebruikt zoveel data en zoveel processing power dat het stroomverbruik met een factor vijftien a twintig toeneemt. Er is veel zwaardere IT-hardware nodig om deze grote hoeveelheden data te verwerken en de apparaten te koelen.”

Efficiënter en goedkoper

Door de explosief stijgende vraag naar AI huren Amerikaanse techreuzen massaal werkruimte in Europese datacenters om de gegevens efficiënter en goedkoper te kunnen verwerken. Daar moeten Nederlandse datacenters zich beter op voorbereiden, vindt Hoeffnagel: “Dergelijke techgiganten hebben straks zeker tachtig kiloWatt aan stroom nodig voor één rack. Dit is een grote uitdaging voor de Nederlandse toeleveranciers van datacenters want die zijn dit niet gewend. Zij zijn nog gefocust op de traditionele datacenterinfrastructuur. Maar kijk waar een organisatie als Open Compute Project mee bezig is op het gebied van koeling? Het gaat daar eigenlijk alleen nog maar over vloeistofkoeling.”

De opkomst van e-mobility en het autonoom rijden drijft de vraag naar AI-technologie nóg sneller omhoog. Hoeffnagel: “Bedrijven als Tesla, Mercedes, BMW en andere e-mobility partijen verzamelen ongekende hoeveelheden data om ons rijgedrag te analyseren, patronen te ontdekken via AI en straks autonoom rijden mogelijk te maken. Want onze autonoom rijdende auto moet natuurlijk wel op tijd stoppen als oma met een rollator oversteekt op een onverwachte plek. “

Deze ontwikkeling vraagt veel van de verwerking-en opslagcapaciteit van datacenters. Hoeffnagel: “Nederland denkt nog te klein en te traditioneel. In Azië worden op dit moment heel ander type datacenters gebouwd met een architectuur die volledig is geoptimaliseerd voor de eisen van kunstmatige intelligentie. Daar kunnen wij veel van leren. In China zit daar een plan achter. Ze investeren daar niet voor niets in een paar jaar tijd 40 miljard dollar in het ontwikkelen van een eigen processoren en GPU’s. Hebben wij zo’n plan?”

Kijk over de grenzen

Hoeffnagel wil tijdens het event een pleidooi houden voor vernieuwing en innovatie. De journalist ziet de toekomst van datacenters heel positief in. “Kijk over de grenzen en grijp de kansen die AI je biedt. AI geeft een enorme impuls aan datacenters. Maar AI kan ook heel goed gebruikt worden om datacenters veel efficiënter te maken. Er gebeurt ongelooflijk veel op dat gebied, maar eerlijk gezegd kom ik dat soort technologische oplossingen in Nederland nog bijna niet tegen.”

“AI neemt jouw baan niet over, maar iemand die in staat is om AI slim toe te passen doet dat. Veel mensen denken er te makkelijk over en zien nog onvoldoende wat er allemaal speelt, maar met een dergelijke houding ga je het niet redden binnen de datacenterwereld. Ik hoop dat ik tijdens het event ondernemers enthousiast kan maken voor de ongekende mogelijkheden van AI voor hun bedrijf.”

Meld je aan voor het event

Wil jij van gedachten wisselen met Hoeffnagel of aanschuiven bij een van de inhoudelijke presentaties? Kom dan op 16 november langs bij Congrescentrum 1931 voor een gratis bezoek aan hét event over IT infra in de Benelux. Veertien specialisten delen hun kennis en expertise over de toekomst van de sector en er is ruime gelegenheid om te netwerken en demonstraties bij te wonen op de stands.  

Meer over
Lees ook
ASHRAE 2024-conferentie in teken van AI voor beheer van datacenters en lifecycle management

ASHRAE 2024-conferentie in teken van AI voor beheer van datacenters en lifecycle management

Medio juni vindt in de Verenigde Staten de 2024-editie van de jaarlijkse ASHRAE-conferentie plaats. Het technische programma voor dit event is nu beschikbaar. De conferentie vindt plaats dat van 22 tot 26 juni in het Marriott Indy Place in Indianapolis.

Slim optimaliseren van datacenter Power Usage Effectiveness (PUE)

Slim optimaliseren van datacenter Power Usage Effectiveness (PUE)

In de loop der jaren zijn datacenters uitgegroeid van een handvol servers in een kelder tot honderden, duizenden, soms zelfs honderdduizenden servers op één locatie. Zulke configuraties kunnen een zeer grote invloed hebben op het elektriciteitsnet en de gebruikers ervan in een bepaalde regio. In de loop der jaren is de workload van d1

Community Netwerk Meeting: ESG, datacenterapparatuur en licenties centraal

Community Netwerk Meeting: ESG, datacenterapparatuur en licenties centraal

Dinsdag 23 april vond in Maarssen de eerste Circulaire-IT Community Netwerk Meeting van dit jaar bespraken de deelnemers de markt voor duurzame datacenters en IT-omgevingen. Hieronder een deel van het artikel dat daarover op Circulaire-IT is verschenen.