Nederlands consortium start onderzoek naar energiezuinige informatietechnologie

Hans Hilgenkamp

Wetenschapsfinancierder NWO honoreerde recent een groot onderzoeksproject naar nieuwe concepten voor energiezuinige Informatie Technologie met zo’n tien miljoen euro. UT-onderzoeker prof. dr. ir. Hans Hilgenkamp is hoofdaanvrager van het project met de naam NL-ECO. Met de financiering van NWO komt ook ongeveer 2,5 miljoen euro beschikbaar als cofinanciering vanuit verschillende deelnemende partijen in het consortium.

Proeftuin voor nieuwe technologieën

Om het sterk toenemende energiegebruik te drukken, wil NL-ECO nieuwe materialen, technologieën en wetenschappelijke inzichten voor energie-efficiënte informatietechnologie ontwikkelen. “We willen graag een kraamkamer en proeftuin zijn voor nieuwe technologieën”, vertelt Hilgenkamp. Het consortium van 33 organisaties gaat - wat hij noemt - funderend onderzoek doen naar de digitale technologieën van de toekomst. Het zal duidelijk zijn dat de resultaten van dit onderzoek grote impact zullen hebben op toekomstige datacenterinfrastructuren.

NL-ECO kijkt voor die nieuwste technologieën ter inspiratie onder andere naar het brein: de meest energiezuinige computer die we kennen. “Het brein is voor veel toepassingen, zoals bijvoorbeeld patroonherkenning, nog altijd veel beter dan de nieuwste computers. Niet alleen in snelheid, maar ook in energieverbruik”, legt Hilgenkamp uit.

Breed consortium

Het brein namaken is niet het doel op zich, maar het exploreren van op hersenwerking gebaseerde 'neuromorfische' concepten is een van de mogelijke routes die het consortium wil nemen. De onderzoekers gaan ook kijken naar andere materialen en inzichten om informatietechnologie duurzamer te maken. Het doel is om in vijf jaar tijd verschillende opschaalbare concepten te ontwikkelen die de industrie kan oppakken en doorontwikkelen. Het brede consortium bestaat uit organisaties in de academische wereld, maatschappelijke partners, lokale overheden en de industrie.

Prof. dr. ir. Hans Hilgenkamp is hoogleraar Technische Natuurkunde en Nanotechnologie bij het onderzoekscluster NanoElectronic Materials van de Technische Universiteit Twente (Faculteit Technische Natuurwetenschappen). Daarnaast is hij co-director van het BRAINS Center van het Onderzoeksinstituut voor Nanotechnologie MESA+ en tevens verbonden aan het Digital Society Institute van de Universiteit Twente.

Het consortium bestaat uit Universiteit Twente, Radboud Universiteit, Rijksuniversiteit Groningen, TU Eindhoven, TU Delft, Fontys Hogescholen, Saxion Hogeschool, AMOLF, ASTRON, TNO, ASML, IBM Zurich Research Lab, Toyota Motor Europe, Thales, IMEC Leuven, IMEC Eindhoven, Smart Photonics, LioniX International BV, PITC, VSPARTICLE, Surf, TSST, European Space Agency, Green IT Amsterdam, Gemeente Westerkwartier, Amsterdam Economic Board, HQ Graphene, Örebro University, Uppsala University, Jülich Research Center, Max-Planck Institute for Microstructure Physics, NL Digital en Science LinX.

Lees ook
Nederlandse startup ontwikkeld batterij die tevens groene waterstof produceert

Nederlandse startup ontwikkeld batterij die tevens groene waterstof produceert

Battolyser Systems, een spin-off van de TU Delft, heeft een batterij ontwikkeld die tevens in staat is groene waterstof te produceren. Het gaat om een geïntegreerd batterij- en elektrolysesysteem dat zowel energie opslaat als waterstof produceert uit hernieuwbare energie.

Vodafone past AI toe om infrastructuur energiezuiniger te maken

Vodafone past AI toe om infrastructuur energiezuiniger te maken

Er lijkt geen dag voorbij te gaan of er wordt en nieuwe doorbraak op het gebied van kunstmatige intelligentie bekend gemaakt. Gelukkig blijken bedrijven in staat veel van deze technologische ontwikkelingen snel te absorberen. Zo heeft Vodafone bekend gemaakt dat het inmiddels AI-oplossingen gebruikt om het energieverbruik van zijn communicatie-inf1

Nederland wil groene waterstof gaan produceren op zee

Nederland wil groene waterstof gaan produceren op zee

In het windenergiegebied ten noorden van de Waddeneilanden komt als het aan de Nederlandse overheid ligt de eerste grootschalige waterstofproductie op zee. Dat is goed nieuws voor de datacentersector waar al langer plannen en projecten bestaan rond groene waterstof.