Nederlands consortium start onderzoek naar energiezuinige informatietechnologie

Hans Hilgenkamp

Wetenschapsfinancierder NWO honoreerde recent een groot onderzoeksproject naar nieuwe concepten voor energiezuinige Informatie Technologie met zo’n tien miljoen euro. UT-onderzoeker prof. dr. ir. Hans Hilgenkamp is hoofdaanvrager van het project met de naam NL-ECO. Met de financiering van NWO komt ook ongeveer 2,5 miljoen euro beschikbaar als cofinanciering vanuit verschillende deelnemende partijen in het consortium.

Proeftuin voor nieuwe technologieën

Om het sterk toenemende energiegebruik te drukken, wil NL-ECO nieuwe materialen, technologieën en wetenschappelijke inzichten voor energie-efficiënte informatietechnologie ontwikkelen. “We willen graag een kraamkamer en proeftuin zijn voor nieuwe technologieën”, vertelt Hilgenkamp. Het consortium van 33 organisaties gaat - wat hij noemt - funderend onderzoek doen naar de digitale technologieën van de toekomst. Het zal duidelijk zijn dat de resultaten van dit onderzoek grote impact zullen hebben op toekomstige datacenterinfrastructuren.

NL-ECO kijkt voor die nieuwste technologieën ter inspiratie onder andere naar het brein: de meest energiezuinige computer die we kennen. “Het brein is voor veel toepassingen, zoals bijvoorbeeld patroonherkenning, nog altijd veel beter dan de nieuwste computers. Niet alleen in snelheid, maar ook in energieverbruik”, legt Hilgenkamp uit.

Breed consortium

Het brein namaken is niet het doel op zich, maar het exploreren van op hersenwerking gebaseerde 'neuromorfische' concepten is een van de mogelijke routes die het consortium wil nemen. De onderzoekers gaan ook kijken naar andere materialen en inzichten om informatietechnologie duurzamer te maken. Het doel is om in vijf jaar tijd verschillende opschaalbare concepten te ontwikkelen die de industrie kan oppakken en doorontwikkelen. Het brede consortium bestaat uit organisaties in de academische wereld, maatschappelijke partners, lokale overheden en de industrie.

Prof. dr. ir. Hans Hilgenkamp is hoogleraar Technische Natuurkunde en Nanotechnologie bij het onderzoekscluster NanoElectronic Materials van de Technische Universiteit Twente (Faculteit Technische Natuurwetenschappen). Daarnaast is hij co-director van het BRAINS Center van het Onderzoeksinstituut voor Nanotechnologie MESA+ en tevens verbonden aan het Digital Society Institute van de Universiteit Twente.

Het consortium bestaat uit Universiteit Twente, Radboud Universiteit, Rijksuniversiteit Groningen, TU Eindhoven, TU Delft, Fontys Hogescholen, Saxion Hogeschool, AMOLF, ASTRON, TNO, ASML, IBM Zurich Research Lab, Toyota Motor Europe, Thales, IMEC Leuven, IMEC Eindhoven, Smart Photonics, LioniX International BV, PITC, VSPARTICLE, Surf, TSST, European Space Agency, Green IT Amsterdam, Gemeente Westerkwartier, Amsterdam Economic Board, HQ Graphene, Örebro University, Uppsala University, Jülich Research Center, Max-Planck Institute for Microstructure Physics, NL Digital en Science LinX.

Lees ook
CIO's hebben moeite hun datacenterstrategie te formuleren

CIO's hebben moeite hun datacenterstrategie te formuleren

Europese CIO's hebben meer moeite met het formuleren van een strategie voor hun datacenter dan 12 maanden geleden. De planning van het aanleveren van strategische en tactische informatie blijkt daarnaast langer in beslag te nemen. Ook geven Europese CIO's aan onzeker te zijn over de gegevenscapaciteit van hun datacenter. Dit blijkt uit onderzoek v1

Apple breidt datacentercampus in Reno, Californië uit

Apple breidt datacentercampus in Reno, Californië uit

Apple wil zijn datacentercampus in Reno, Californië in de Verenigde Staten uitbreiden. De locatie moet worden voorzien van vier nieuwe gebouwen met een vloeroppervlak van in totaal ruim 9.500 vierkante meter. Dit meldt de Reno Gazette-Journal op basis van aanvragen die Apple bij de lokale overheid heeft ingediend. Het datacenter in Reno wordt in f1

Onderzoekers van HvA zoeken MKB-bedrijven die hun clouddiensten willen laten testen op energie-efficiëntie

Onderzoekers van HvA zoeken MKB-bedrijven die hun clouddiensten willen laten testen op energie-efficiëntie

Het energieverbruik van datacenter is hoog. Wie cloudapplicaties in een datacenter host is er dan ook bij gebaat deze applicaties zo energie-efficiënt te laten opereren. Het onderzoeksprogramma CleanTech van de Hogeschool van Amsterdam (HvA) is op zoek naar bedrijven die deze energie-efficiëntie willen laten testen. De onderzoekers van de HvA bere1