'Data-opslag in de VS is minder populair door onthullingen over NSA-spionage'

spionage

Goed nieuws voor datacenterbeheerders en -eigenaren. IT-beslissingsnemers in zowel Canada als het Verenigd Koninkrijk blijken massaal te overwegen hun data niet langer in de Verenigde Staten op te slaan. Zij reageren hiermee op de spionagepraktijken van de NSA die de afgelopen maanden naar buiten zijn gekomen.

Dit blijkt uit onderzoek van Peer 1 Hosting. Ondanks dat de NSA-schandalen voor veel IT-beslissingsnemers dus reden zijn data niet langer in de VS te willen opslaan geeft maar liefst 81 procent aan niet verrast te zijn door de onthullingen. De berichten over de spionage door de inlichtingendienst blijken dan ook vooral een bevestiging van eerdere vermoedens te zijn. IT-beslissingsnemers geven aan dat de patriot act voor hen al reden was kritisch te kijken naar dataopslag in de VS. De patriot act stelt de Amerikaanse overheid in staat data van bedrijven op te vragen zonder tussenkomst van een rechter.

Sceptisch ten opzichte van hostingproviders

Ondanks dat de onthullingen niet als een verrassing komen is dit voor 69 procent van de respondenten wel reden sceptischer naar hostingproviders in het algemeen te kijken. 57 procent van de IT-beslissingsnemers geeft aan minder snel voor de publieke cloud te zullen kiezen. Bedrijven blijken veel over te hebben voor de veiligheid van hun data. Zo vindt maar liefst 69 procent van de respondenten het geen probleem als de verbinding met hun data langzamer wordt, als dit betekent dat de data veiliger wordt opgeslagen.

Security is voor maar liefst 96 procent dan ook de belangrijkste overweging bij de keuze voor een hostingprovider. 82 procent selecteert vooral op privacy, terwijl 81 procent vooral precies wil weten in welk datacenter en land zijn data is opgeslagen.

 
Meer over
Lees ook
Nederlands project krijgt financiering om energieverbruik en CO2-uitstoot datacenters terug te dringen

Nederlands project krijgt financiering om energieverbruik en CO2-uitstoot datacenters terug te dringen

Een consortium van zeven Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen krijgt financiering van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat nadat de Europese Commissie op 5 december jl. groen licht gaf aan het IPCEI-CIS programma.

De grote vraag is of de Rekenkamer ook naar datacenters kijkt

De grote vraag is of de Rekenkamer ook naar datacenters kijkt

Wat hebben de Rekenkamer en datacenters met elkaar te maken? Wellicht meer dan de bedrijven en toeleveranciers van die sector zich realiseren. Grotendeels onder de radar van de publieke belangstelling is de Rekenkamer namelijk bezig met onderzoek dat over de achillespees van de datacenters gaat: het energieverbruik.

MRA en het rapport "datacenters – Impact en feiten"

MRA en het rapport "datacenters – Impact en feiten"

In het recente artikel over het aantal datacenters is verwezen naar een bijeenkomst van de MRA (Metropool Regio Amsterdam). Over die bijeenkomst zijn vragen gesteld. Wat was precies de bedoeling en voor wie dit is georganiseerd.