NEC implementeert vloeistofkoeling van Asetek in HPC datacenter

asetek-d2c

NEC gaat Asetek RackCDU Direct-to-Chip (D2C) vloeistofkoeling implementeren in een High Performance Computing (HPC) datacenter in Japan. Het is niet bekend om welk HPC center het precies gaat.

Asetek RackCDU D2C is een vloeistof koeloplossing gebaseerd op heet water. De oplossing kan 60% tot 80% van de warmte van servers afvangen, waarmee de koelingskosten van een datacenter volgens Asetek met 50% kunnen worden teruggedrongen. Daarnaast maakt de oplossing het mogelijk de serverdichtheid met een factor 2,5 tot 5 te vergroten.

“We zijn verheugd met NEC samen te werken aan dit project en kijken aan naar verdere samenwekring in de toekomst”, zegt John Hamill, Chief Operating Officer (COO) van Asetek, in een reactie. Noritaka HOSHI, senior manager van NEC Corporation, voegt toe: “Vloeistof koeltechnologie wordt een belangrijk onderdeel van supercomputers. Asetek’s direct-to-chip technologie maakt effectievere koeling en verhoogde rekenprestaties mogelijk in HPC clusters met een hoge dichtheid, wat waarde toevoegt voor onze eindklanten.”

Dossiers
Meer over
Lees ook
Onderzoeksbureau brengt voor- en nadelen van een- en tweefasige vloeistofkoeling in kaart

Onderzoeksbureau brengt voor- en nadelen van een- en tweefasige vloeistofkoeling in kaart

Met de voortdurende toename van het thermische ontwerpvermogen (TDP) van chips hebben traditionele methoden voor luchtkoeling steeds meer moeite om te voldoen aan de koelvereisten van moderne hyperscale datacenters, schrijft analist Yulin Wang van IDTechEx in een blog post. Als gevolg hiervan is vloeistofkoeling naar voren gekomen als een veelbelo1

Amerikaanse overheid steekt 40 miljoen dollar in liquid cooling

Amerikaanse overheid steekt 40 miljoen dollar in liquid cooling

In de Verenigde Staten heeft de federale overheid voor een bedrag van 40 miljoen dollar subsidies verleend aan bedrijven en universiteiten die nader onderzoek willen doen aan liquid cooling. In totaal zijn vijftien leveranciers en universitaire laboratoria geselecteerd om de eerste stappen te zetten onder COOLERCHIPS, een programma om het stroomve1

Mark Boeren, CEO Pathema, over energie- en watertransities

Mark Boeren, CEO Pathema, over energie- en watertransities

Om de warmte van een datacenter af te stoten zijn er meerdere mogelijkheden, waaronder een warmtenet luchtgekoeld en watergekoeld (adiabatisch). Iedere methode heeft zijn eigen uitdagingen. Watergekoelde systemen hebben bijvoorbeeld te maken met kalkaanslag, corrosie en microbiologische vervuiling.