NAVO gaat ook onderzeese internetkabels beveiligen

Nieuwsbericht NAVO

De NAVO richt de Critical Undersea Infrastructure Coordination Cell. Deze zal gaan werken vanaf het hoofdkantoor van de defensie-organisatie. Het centrum gaat advies leveren over het beveiligen van onderzeese infrastructuur van NAVO-lidstaten. Ook deelt het best practices met zowel militaire als civiele belanghebbenden. Dat meldt NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg in een persbericht dat op de NAVO-website is gepubliceerd.

Onder leiding van luitenant-generaal Hans-Werner Wiermann, een voormalige Duitse militaire officier, "zal het centrum de samenwerking met de industrie vergemakkelijken en de belangrijkste militaire en civiele belanghebbenden samenbrengen", aldus Stoltenberg. Hij voegde eraan toe dat het centrum ook best practices zal delen, gebruik zal maken van innovatieve technologieën en de veiligheid van de geallieerde onderzeese infrastructuur zal vergroten.

De Nord Stream-sabotage van afgelopen september heeft de kwetsbaarheid van onderzeese energiepijpleidingen en communicatiekabels duidelijk gemaakt. Als reactie daarop hebben de NAVO-bondgenoten hun militaire aanwezigheid rond belangrijke infrastructuur aanzienlijk vergroot, onder meer met schepen en patrouillevliegtuigen. In januari richtten de NAVO en de EU ook een gezamenlijke taskforce op om kritieke infrastructuur te beschermen.

Hans-Werner Wierman bekleedde eerder de functie van Directeur-Generaal van de Internationale Militaire Staf van de NAVO op het NAVO-hoofdkwartier in Brussel.

(Bundeswehr foto)

Lees ook
Al meer dan 300 aanmeldingen voor FCA Vakdag 2022

Al meer dan 300 aanmeldingen voor FCA Vakdag 2022

Volgende week vindt in Harderwijk de vijfde editie van de FCA Vakdag plaats. Deze dag is ieder geval bedoeld in voor iedereen die zich bezighoudt met de aanleg, belichting, het beheer en onderhoud van glasvezels. Maar ook beleidsmakers op gemeentelijk, provinciaal en landelijk niveau zijn van harte welkom.

FCA: Grenzen en effecten regulering  kunnen desastreus zijn voor glasvezelsector en datacenters

FCA: Grenzen en effecten regulering kunnen desastreus zijn voor glasvezelsector en datacenters

Samenwerken is beter dan monopolistisch gedrag. De Fiber Carrier Association (FCA), brancheorganisatie voor de glasvezelsector, brengt dit al lange tijd bij meerdere instanties in kaart. Maar uit een onlangs gepubliceerd artikel (woensdag 6 april) in het NRC, blijkt dat het toch lastig is om een goede balans te vinden tussen marktwerking en regule1

Ken Hall: 'Datacenters hebben behoefte aan doordachte schaalbaarheid’

Ken Hall: 'Datacenters hebben behoefte aan doordachte schaalbaarheid’

DatacenterWorks sprak naar aanleiding van de lancering van het Propelglasvezelplatform met Ken Hall (RCDD NTS) Data Center Solutions Architect bij CommScope over de belangrijkste drijfveren achter de veranderingen in de infrastructuur van de fysieke datalaag van hyperscale en cloud-scale providers.