Al meer dan 300 aanmeldingen voor FCA Vakdag 2022

FCA

 

Volgende week vindt in Harderwijk de vijfde editie van de FCA Vakdag plaats. Deze dag is ieder geval bedoeld in voor iedereen die zich bezighoudt met de aanleg, belichting, het beheer en onderhoud van glasvezels. Maar ook beleidsmakers op gemeentelijk, provinciaal en landelijk niveau zijn van harte welkom.

Er wordt in een hoog tempo FttH en FttB uitgerold in Nederland. De animo hierin te investeren is groot en de afname van de verbindingen is dat ook. “De groep bedrijven die dat verzorgt zal aanwezig zijn op onze vakdag, het is een wezenlijk deel van onze achterban,” zegt Andrew van der Haar. “Een deel van de gesprekken zal daar dan ook over gaan. Maar glasvezel wordt natuurlijk nog voor andere gebruikers aangelegd. Denk daarbij aan de interconnects van datacenters. Ook daar is sprake van groei.”

Het aanleggen van glasvezels houdt niet op bij de grens. Zeekabels zullen op de langere termijn nog belangrijker worden. Binnen de FCA houdt men die ontwikkelingen goed in de gaten en is daarover in gesprek met de partijen. “Voor onze leden die de glasvezels in de woonwijken en op de bedrijfsterreinen aanleggen, beheren en onderhouden heeft het dossier zeekabels niet de hoogste prioriteit. Wij zorgen er echter wel voor, onder andere via de vakdag, dat ze op de hoogte gehouden worden van de ontwikkelingen.”

Op het programma van de dag staan ook presentaties van onder andere AMS-IX, waarbij naar de gehele keten, de digitale economie wordt gekeken. Die geven antwoord op de vraag wat de trends zijn waarmee de FCA leden te maken gaan krijgen.

Andrew is, omdat het de vijfde Vakdag wordt, ook gevraagd naar het grootste succes van de FCA de afgelopen vijf jaar. Wat heeft men concreet bereikt? “Onze achterban en de FCA als organisatie zijn een stuk zichtbaarder geworden. Of het nu gaat om in de provincies, bij de waterschappen, Rijkswaterstaat of de in Den Haag, men weet dat we bestaan. We worden gevraagd om input. Men ziet dat fiber meer is dan een nieuwe telecom infrastructuur. Glasvezel is overal en het is ook overal voor nodig.”

 

Lees ook
AMS-IX introduceert samen met andere exchanges 100G LR-1

AMS-IX introduceert samen met andere exchanges 100G LR-1

Met de toenemende vraag naar hogere bandbreedte en betere prestaties in het achterhoofd, introduceert een groep van bekende Internet Exchanges een nieuwe generatie optische transceivers, 100G LR-1. Deze transceivers zijn ook wel bekend als ‘LR’. Aan de initiële uitrol doen DE-CIX, LINX, AMS-IX en BCIX mee. Zij implementeren deze technologie als eerste...

Stichting FttX Certificering heeft eerste certificaat uitgewerkt en getest

Stichting FttX Certificering heeft eerste certificaat uitgewerkt en getest

De stichting FttX Certificering heeft haar eerste certificaat uitgewerkt en getest in een pilot. Met de branchebrede certificering voor FttX glasvezelprofessionals wil de stichting het vakmanschap en de kwaliteit van de glasvezelinfrastructuur voor de toekomst borgen.

NAVO gaat ook onderzeese internetkabels beveiligen

NAVO gaat ook onderzeese internetkabels beveiligen

De NAVO richt de Critical Undersea Infrastructure Coordination Cell. Deze zal gaan werken vanaf het hoofdkantoor van de defensie-organisatie. Het centrum gaat advies leveren over het beveiligen van onderzeese infrastructuur van NAVO-lidstaten. Ook deelt het best practices met zowel militaire als civiele belanghebbenden. Dat meldt NAVO-secretaris-generaal...