Microsoft stelt noodstroomgeneratoren beschikbaar aan energienetwerk in VS

Microsoft maakt bekend de noodstroomgeneratoren van zijn datacenter in het Amerikaanse Cheyenne, Wyoming beschikbaar te stellen aan het reguliere energienetwerk in de stad. Hiermee wil Microsoft de betrouwbaarheid van het energienetwerk vergroten, zonder dat de energiekosten hiervoor hoeven te worden verhoogd.

Dit maakt Microsoft bekend in een blogpost. De aankondiging komt gelijktijdig met de aankondiging dat Microsoft de totale hoeveelheid windenergie die het bedrijf in de Verenigde Staten afneemt nagenoeg heeft verdubbeld. In totaal neemt het bedrijf 237 MW aan windenergie af van windmolenparken van de bedrijven Black Hills Energy (de Happy Jack en Silver Sage windmolenparken) en Allianz Risk Transfer (het Bloom Wind Project). De totale hoeveelheid door Microsoft in de VS afgenomen windenergie uitkomt op ongeveer 500 MW. De windenergie die bij Black Hills Energy en Allianz Risk Transfer wordt afgenomen zet Microsoft in om zijn datacenter in Cheyenne voortaan volledig met windenergie aan te kunnen drijven.

Geen nieuwe energiecentrale nodig

Microsoft meldt daarnaast dat Black Hills Energy op het punt stond een nieuwe energiecentrale te bouwen om de betrouwbaarheid van het energienetwerk in Cheyenne te kunnen garanderen. Door de noodstroomgeneratoren van zijn datacenter in Cheyenne beschikbaar te stellen hoeft deze energiecentrale nu niet gebouwd te worden. De noodstroomgeneratoren van Microsoft draaien op aardgas, wat een efficiënter alternatief is dan dieselgeneratoren.

In de onderstaande infographic zet Microsoft uiteen hoeveel duurzame energie het in welke Amerikaanse staat afneemt.

Dossiers
Lees ook

Geothermie Nederland brengt aardwarmte in kaart

De potentie van aardwarmte is enorm. Ook voor datacenters. Toch bleef de productie van aardwarmte in 2021 nagenoeg gelijk ten opzichte van 2020. Er werd in 2021 6,4 PJ (PetaJoule) warmte geproduceerd ten opzichte van 6,2 PJ in 2020.

Nieuwbouw voor Interxion in België  - BRU 4

Nieuwbouw voor Interxion in België - BRU 4

Het nieuwe datacenter van Interxion in België, BRU 4, komt naast BRU 3. Het gebouw wordt gefaseerd opgebouwd. Streven is de eerste klanten in Q1-2023 te huisvesten op een verdieping. Daarna volgt de oplevering van de andere verdiepingen. BRU 4 wordt dus een datacenter over meerdere verdiepingen. Die bouwwijze komt in België nog niet veel voor.

6 ontwikkelingen die datacenters duurzamer en veiliger maken voor de toekomst

6 ontwikkelingen die datacenters duurzamer en veiliger maken voor de toekomst

De overheid heeft de teugels van het lockdown-paard laten vieren. Het vooruitzicht van de pandemie voelt optimistischer dan een paar maanden terug, maar bedrijven pakken door op hun digitale transformaties: ze voelen dat de veranderingen die corona aanjoeg goede veranderingen voor ze zijn, en gaan ermee door. Deze versnelde digitalisering gaat dus1