Microsoft investeert in BESS voor datacenter backup power

nsRWDBUZT8qFuV93D0NVGA-02102023BESS Microsoft bis

In een belangrijke stap richting een duurzamere digitale infrastructuur, heeft Saft, een dochteronderneming van TotalEnergies, een Battery Energy Storage System (BESS) geleverd aan Microsoft voor een datacenter in Zweden. Het systeem, dat in juni van dit jaar in gebruik werd genomen, vervangt de diesel generatoren. Microsoft wil in 2030 alle datacenters dieselvrij maken.

Deze ontwikkeling is voortgekomen uit een samenwerking tussen TotalEnergies en Microsoft, die in maart 2021 werd geïnitieerd om Net Zero-doelstellingen na te streven, met perspectieven voor bredere implementatie. Tot voor kort waren dieselgeneratoren onmisbaar om de continuïteit van de stroomvoorziening in datacenters te waarborgen bij stroomuitval. Het nieuwe grootschalige BESS-systeem lost dit probleem op door vier groepen van 4 MWh elk te bieden, wat zorgt voor maximaal 80 minuten backup-energie.

Cedric Duclos, CEO van Saft, licht toe: “TotalEnergies is trots om Microsoft te ondersteunen in haar doel om de emissies van datacenters te verminderen. De samenwerking met Microsoft heeft Saft in staat gesteld dit systeem te leveren, wat het enorme potentieel aantoont van batterijenergieopslag voor de decarbonisatie van de digitale industrie.”

De implementatie van het BESS door Saft nam een periode van 16 maanden in beslag. Het systeem doet meer dan alleen het vervangen van de dieselgenerator. Het ondersteunt ook de stabiliteit van het elektriciteitsnet en biedt black start-capaciteit om een snel herstel van het stroomnet te waarborgen bij een uitval. Eoin Doherty, General Manager, EMEA, Microsoft Cloud Operations & Innovation, benadrukte: “Het vinden van alternatieven voor dieselbackup is een belangrijke stap richting ons doel om tegen 2030 CO2-negatief te zijn, en is integraal voor ons streven om tegen 2050 alle CO2 die Microsoft heeft uitgestoten sinds haar oprichting in 1975, te verwijderen.”

Saft leverde het BESS op turnkey basis, compleet met geïntegreerde stroomconversie- en controleapparatuur verdeeld over vier onafhankelijke groepen. De opzet omvatte in totaal acht Intensium Max 20 High Energy containers georganiseerd in vier groepen, elk met een piekvermogen van 3 MW.

Lees ook
Nieuw EU-fonds van 4 miljard euro voor schone energieprojecten interessant voor datacenters

Nieuw EU-fonds van 4 miljard euro voor schone energieprojecten interessant voor datacenters

Recent heeft de Europese Unie een belangrijke stap gezet in de richting van schone energie door €4 miljard beschikbaar te stellen voor schone energieprojecten, waaronder energieopslag. Dit initiatief, dat voortkomt uit de EU's Innovation Fund, biedt niet alleen een impuls voor milieuvriendelijke technologieën, maar biedt ook kansen voor datacenter1

Kitepower: mogelijke oplossing voor duurzame backup power?

Kitepower: mogelijke oplossing voor duurzame backup power?

In de voortdurende zoektocht naar duurzame energieoplossingen is een interessante innovatie verschenen: Kitepower. Deze technologie, die potentieel een alternatief biedt voor traditionele dieselgeneratoren, is ontwikkeld door de gelijknamige Nederlandse start-up. Medeoprichter Johannes Peschel deelde zijn inzichten met Change Inc., waaruit blijkt1

Energiehubs en internationale samenwerkingen brengen nieuwe perspectieven in de datacenterindustrie

Energiehubs en internationale samenwerkingen brengen nieuwe perspectieven in de datacenterindustrie

De dringende behoefte om de CO2-uitstoot te verminderen in het licht van de klimaatverandering heeft zowel nationaal als internationaal tot innovatieve initiatieven geleid. Een recent Nederlands onderzoek en een Amerikaanse samenwerking tussen grote ondernemingen onderstrepen het potentieel van collectieve actie voor duurzame bedrijfsvoering, met1